31 °C Budapest

40 millióból épült az Év Háza: Te laknál benne?

2011. október 7. 05:27

A modern városi világ és a múlt alapvetései találkoznak egy Nagykovácsiban található családi házban, mely idén elhódította az "Év Háza" díjat. Mit gondolsz, Te laknál benne? Szavazás a cikk végén!

Földes László és Balogh Csaba Nagykovácsiban épült "Acéltornácos ház" névre keresztelt családi háza nyerte az idei "Év Háza" díjat. A Pest megyében épült családi ház fantázianeve is jól mutatja a modern városi világ és a múlt építészeti alapvetéseinek összefonódását. A félszintre emelt acélszerkezetű tornác, mint a falusi építészetből már jól ismert elődeinek modern átirata ugyanis nagymértékben hozzájárul a ma oly népszerű energiatudatos szemlélethez.

 

Fotó: Bujnovszky Tamás NAGYÍTÁSHOZ KATTINTS A KÉPRE


A természetes klímaháztartásban nagy szerepe van a tornácnak, ugyanis nyáron teljes mértékben leárnyékolja az üvegfelületeket, míg télen a nappali hátfaláig engedi bejutni a napsugarakat. A megfelelő hőháztartásról a tornác mellett az 55 centiméter vastag, bontott téglából rakott  zárt falak gondoskodnak, melyekre éppen annyi nyílászáró került, amennyi nem bolygatja a klímaháztartás kényes egyensúlyát. Mivel egy épület esetében a hőveszteség mintegy 40 százaléka a tetőn át távozik, így méltán teszi fel a pontot az i-re a vaskos hőszigeteléssel, s szellőzőréssel ellátott tetőszerkezet is. Ezzel a megoldással a legnagyobb kánikulában is megfelelő hőmérséklet uralkodik még a galérián található dolgozószobában is.

 

Fotó: Bujnovszky Tamás NAGYÍTÁSHOZ KATTINTS A KÉPRE


A tökéletes tájolásnak, illetve kialakításnak köszönhetően tehát az épület a legnagyobb kánikulában sem igényel hűtést, és fűtési energiaigénye is igen csekély. "Fontos szempont volt, hogy az energiatakarékos szemléletről építészeti megoldások gondoskodjanak, s ne legyen szükség őrületes gépesítésre ahhoz, hogy az épület hőháztartása megfelelő legyen" - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak Földes László, a családi ház társtervezője.

 

Fotó: Bujnovszky Tamás NAGYÍTÁSHOZ KATTINTS A KÉPRE


A tervezők közlése szerint a családi ház megrendelői konkrét elképzelésekkel rendelkeztek a belső kialakítását illetően. A háromgyermekes család három hálószobát, nagyméretű nappalit álmodott meg. A családfőnek ugyanakkor elvárása volt az is, hogy a dolgozó szobát a galérián alakítsák ki, melyről a munka közepette is részese lehet a család életének. A 726 négyzetméteres telken épült, mindössze 130 négyzetméter alapterületű családi ház bekerülési költsége a tervezők elmondása szerint mintegy 30-40 millió forintra rúgott.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Fotó: Bujnovszky Tamás NAGYÍTÁSHOZ KATTINTS A KÉPRE

 

Pénzcentrum vélemény
Mindenképp üdvözölendő, hogy az idei "Év Háza" díjat ismét egy tudatosan megtervezett, teljes mértékben energiatakarékos épület hódította el, melyben a múlt építészeti vívmányait a jelen kor megoldásaival vegyítették az alkotók. A tavalyi nyerteshez hasonlóan a Nagykovácsiban található családi ház is jó példát állít, mint energiatudatos épület, hiszen anyaghasználata, viselkedése visszafogott, mégis tud annyit, mint egy korszerű műszaki paraméterekkel felruházott passzívház, de a gépészet minimálisra csökkentésével. S hogy ne menjünk el a negatívumok mellett sem, talán az egyetlen "hiányosság" ami véleményünk szerint felróható, hogy a házhoz nem fedett terasz készült. Menedék híján ugyanis aligha használható rendeltetés szerűen a terasz a legnagyobb kánikulában, illetve az esős, szeles napokon.

 


 

 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?