15 °C Budapest

40 millióból épült az Év Háza: Te laknál benne?

2011. október 7. 05:27

A modern városi világ és a múlt alapvetései találkoznak egy Nagykovácsiban található családi házban, mely idén elhódította az "Év Háza" díjat. Mit gondolsz, Te laknál benne? Szavazás a cikk végén!

Földes László és Balogh Csaba Nagykovácsiban épült "Acéltornácos ház" névre keresztelt családi háza nyerte az idei "Év Háza" díjat. A Pest megyében épült családi ház fantázianeve is jól mutatja a modern városi világ és a múlt építészeti alapvetéseinek összefonódását. A félszintre emelt acélszerkezetű tornác, mint a falusi építészetből már jól ismert elődeinek modern átirata ugyanis nagymértékben hozzájárul a ma oly népszerű energiatudatos szemlélethez.

 

Fotó: Bujnovszky Tamás NAGYÍTÁSHOZ KATTINTS A KÉPRE


A természetes klímaháztartásban nagy szerepe van a tornácnak, ugyanis nyáron teljes mértékben leárnyékolja az üvegfelületeket, míg télen a nappali hátfaláig engedi bejutni a napsugarakat. A megfelelő hőháztartásról a tornác mellett az 55 centiméter vastag, bontott téglából rakott  zárt falak gondoskodnak, melyekre éppen annyi nyílászáró került, amennyi nem bolygatja a klímaháztartás kényes egyensúlyát. Mivel egy épület esetében a hőveszteség mintegy 40 százaléka a tetőn át távozik, így méltán teszi fel a pontot az i-re a vaskos hőszigeteléssel, s szellőzőréssel ellátott tetőszerkezet is. Ezzel a megoldással a legnagyobb kánikulában is megfelelő hőmérséklet uralkodik még a galérián található dolgozószobában is.

 

Fotó: Bujnovszky Tamás NAGYÍTÁSHOZ KATTINTS A KÉPRE


A tökéletes tájolásnak, illetve kialakításnak köszönhetően tehát az épület a legnagyobb kánikulában sem igényel hűtést, és fűtési energiaigénye is igen csekély. "Fontos szempont volt, hogy az energiatakarékos szemléletről építészeti megoldások gondoskodjanak, s ne legyen szükség őrületes gépesítésre ahhoz, hogy az épület hőháztartása megfelelő legyen" - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak Földes László, a családi ház társtervezője.

 

Fotó: Bujnovszky Tamás NAGYÍTÁSHOZ KATTINTS A KÉPRE


A tervezők közlése szerint a családi ház megrendelői konkrét elképzelésekkel rendelkeztek a belső kialakítását illetően. A háromgyermekes család három hálószobát, nagyméretű nappalit álmodott meg. A családfőnek ugyanakkor elvárása volt az is, hogy a dolgozó szobát a galérián alakítsák ki, melyről a munka közepette is részese lehet a család életének. A 726 négyzetméteres telken épült, mindössze 130 négyzetméter alapterületű családi ház bekerülési költsége a tervezők elmondása szerint mintegy 30-40 millió forintra rúgott.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

Fotó: Bujnovszky Tamás NAGYÍTÁSHOZ KATTINTS A KÉPRE

 

Pénzcentrum vélemény
Mindenképp üdvözölendő, hogy az idei "Év Háza" díjat ismét egy tudatosan megtervezett, teljes mértékben energiatakarékos épület hódította el, melyben a múlt építészeti vívmányait a jelen kor megoldásaival vegyítették az alkotók. A tavalyi nyerteshez hasonlóan a Nagykovácsiban található családi ház is jó példát állít, mint energiatudatos épület, hiszen anyaghasználata, viselkedése visszafogott, mégis tud annyit, mint egy korszerű műszaki paraméterekkel felruházott passzívház, de a gépészet minimálisra csökkentésével. S hogy ne menjünk el a negatívumok mellett sem, talán az egyetlen "hiányosság" ami véleményünk szerint felróható, hogy a házhoz nem fedett terasz készült. Menedék híján ugyanis aligha használható rendeltetés szerűen a terasz a legnagyobb kánikulában, illetve az esős, szeles napokon.

 


 

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20