22 °C Budapest

Nem utalják a pénzt a lakáspiacon lehúzott írek!

Pénzcentrum
2009. december 2. 14:02

A dinamikusan emelkedő lakásárak és az olcsó hitelek több százezer ír állampolgárt sarkallt arra, hogy szerencsét próbáljon a kelet-európai - köztük a magyar - ingatlanpiacon. A közvetítők által nem ritkán fals információkkal is megszédített írek menekülnének a régióból, de többségük csapdába szorult, mert a hiteltartozásuk jóval több, mint amennyiért a - szerencsés esetben felépült - lakásukat jelen körülmények között értékesíteni lehetne.

Magyarországi építkezésekbe is szép számmal beszálltak az írek, akiknek fogalmuk sem volt arról, hogy legalább 10 %-kal drágábban kapták a lakásokat, mint amennyiért a magyar vevők. A fizetési ütemezésük is eltérő volt a szokásostól, a külföldi vevőkkel jellemzően előre finanszíroztatták a projekteket (a vételár nagyobb %-át utaltatták át velük, mint ahol az építkezés műszakilag valójában tartott).

Az ígéretek között szerepelt még a biztos bérbeadás is, de az akkor kalkulált bérleti díjak és megtérülési mutatók köszönőviszonyban sincsenek a jelenlegi értékekkel. Az írek többsége sohasem járt a megvásárolt ingatlanban, de vannak, akiknek esélyük sincs rá, mivel pénzügyi nehézségek miatt nem valósult meg a beruházás.

A befejezés előtt álló projektek esetében azon dilemmáznak az írek, hogy kifizessék-e egyáltalán az utolsó vételárrészleteket, mivel az eddig befizetett pénzük sok esetben már most több, mint amennyit az ingatlan jelenleg ér. Ez a probléma jóval súlyosabb tőlünk keletre, dél-keletre, Bulgáriában például egyes ingatlan kategóriákban feleződtek-harmadolódtak az árak.

Egy ír nemzetközi ingatlanjogász arról számolt be, hogy az utóbbi egy évben megsokszorozódott a munkája, a kecsegtető ajánlatokkal rászedett vásárlók kérelmek tömegével bombázzák az irodáját. Egy korábban ingatlanközvetítéssel foglalkozó szakértő azt írta, hogy ebben az évtizedben csak Bulgáriában 50-100 ezer ír vett lakást, a jellemzően 100-120 ezer euróért megvásárolt ingatlanok jelenleg 40-50 ezer eurót, ha érnek. Sokan az otthoni házukat is elzálogosították, hogy megvalósítsák az álmukat, ami a válság hatására rémálommá változott.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24