17 °C Budapest

Nem utalják a pénzt a lakáspiacon lehúzott írek!

Pénzcentrum
2009. december 2. 14:02

A dinamikusan emelkedő lakásárak és az olcsó hitelek több százezer ír állampolgárt sarkallt arra, hogy szerencsét próbáljon a kelet-európai - köztük a magyar - ingatlanpiacon. A közvetítők által nem ritkán fals információkkal is megszédített írek menekülnének a régióból, de többségük csapdába szorult, mert a hiteltartozásuk jóval több, mint amennyiért a - szerencsés esetben felépült - lakásukat jelen körülmények között értékesíteni lehetne.

Magyarországi építkezésekbe is szép számmal beszálltak az írek, akiknek fogalmuk sem volt arról, hogy legalább 10 %-kal drágábban kapták a lakásokat, mint amennyiért a magyar vevők. A fizetési ütemezésük is eltérő volt a szokásostól, a külföldi vevőkkel jellemzően előre finanszíroztatták a projekteket (a vételár nagyobb %-át utaltatták át velük, mint ahol az építkezés műszakilag valójában tartott).

Az ígéretek között szerepelt még a biztos bérbeadás is, de az akkor kalkulált bérleti díjak és megtérülési mutatók köszönőviszonyban sincsenek a jelenlegi értékekkel. Az írek többsége sohasem járt a megvásárolt ingatlanban, de vannak, akiknek esélyük sincs rá, mivel pénzügyi nehézségek miatt nem valósult meg a beruházás.

A befejezés előtt álló projektek esetében azon dilemmáznak az írek, hogy kifizessék-e egyáltalán az utolsó vételárrészleteket, mivel az eddig befizetett pénzük sok esetben már most több, mint amennyit az ingatlan jelenleg ér. Ez a probléma jóval súlyosabb tőlünk keletre, dél-keletre, Bulgáriában például egyes ingatlan kategóriákban feleződtek-harmadolódtak az árak.

Egy ír nemzetközi ingatlanjogász arról számolt be, hogy az utóbbi egy évben megsokszorozódott a munkája, a kecsegtető ajánlatokkal rászedett vásárlók kérelmek tömegével bombázzák az irodáját. Egy korábban ingatlanközvetítéssel foglalkozó szakértő azt írta, hogy ebben az évtizedben csak Bulgáriában 50-100 ezer ír vett lakást, a jellemzően 100-120 ezer euróért megvásárolt ingatlanok jelenleg 40-50 ezer eurót, ha érnek. Sokan az otthoni házukat is elzálogosították, hogy megvalósítsák az álmukat, ami a válság hatására rémálommá változott.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm