11 °C Budapest

40 %-os árzuhanásra készülhet a paloták városa!

Pénzcentrum
2008. november 25. 12:00

Az egyik orosz piackutató és szaktanácsadó cég frissen közzétett jelentése szerint az ország második legnagyobb városában újonnan épült lakások 2009-ben akár 40 %-ot is veszíthetnek az értékükből. A tanulmány előrejelzése szerint a négymilliós Szentpéterváron a pénzügyi válság mélyülésével az ingatlanárak az idén mért 100 ezer rubeles (740 ezer forintos) négyzetméterárral szemben jövőre egészen 60 ezer rubelig (444 ezer forintig) süllyedhetnek.


Az alapító I. Péter orosz cár lovasszobra

A tanulmány megemlíti, hogy az elmúlt 10 évben a városban annak ellenére jelentősen emelkedetek az árak, hogy a piacon folyamatosan magas volt a kínálat.

Az 1998-as orosz pénzügyi krízist követő hat évben a szentpétervári lakásárak közel a hétszeresükre nőttek. A páratlan növekedés tovább folytatódott és 2006-ban az éves áremelkedés elérte a 120 %-ot.

Habár az elmúlt évet összességében már a stagnálása jellemezte, az év első felében még 32 %-os növekedést regisztráltak. A jelentés szerint ekkor már emelkedett a vásárlók körében a bizonytalanság és magassá vált a piac nemzetközi kitettsége.

A jelentés szerint csak a szeptember elejétől eltelt időszakban 40 %-kal visszaestek az értékesítések a városban és az előttünk álló időszakban további csökkenésre lehet számítani. A potenciális vásárlók a bizonytalan pénzügyi környezet miatt kivárnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A jelentés két lehetséges forgatókönyvet is taglal attól függően, hogy milyen irányba alakul a válsághelyzet. Az optimista verzió szerint, ha sikerül megállítani a válság továbbgyűrűzését, akkor csak 10-15 %-kal, ha tovább súlyosbodnak a problémák és még inkább visszaesik a kereslet, akkor akár 40 %-kal is csökkenhetnek az ingatlanárak és ez a tendencia 2010-ben is folytatódhat.

EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 8. 19:18