Csak a medencés házat lehet kiadni? Akadnak még meglepetések...

Pénzcentrum
2008. január 18. 05:55

Amit a vásárlásról tudni érdemes... Azon befektetők számára, akik szeretnék élvezni a 10 hónapnyi napsütést és a novemberi strandolás adta lehetőségeket, de nem szeretnének az Európai Unió határain kívül ingatlant vásárolni, a hazánkkal együtt csatlakozott Málta és Ciprus jelenthet jó lehetőséget. Sőt 2008. január elsejétől már a szigetországokba utazóknak sem kell újabb árfolyamokat megtanulni a kinti árak átszámításához, a két tagállam ugyanis ez év elejével a monetáris unió teljes jogú tagjává vált, így bevezette az eurót.


A közös valuta bevezetésének hatásaival egy későbbi cikkünkben foglalkozunk, a következőkben ehelyett azt tekintjük végig, hogy milyen lehetőségeket rejt magában Málta és Ciprus ingatlanpiaca, melyeket a fapados légitársaságok hoztak "elérhető távolságba". A négyzetméterárak, a bérleti díjak és az ingatlanbefektetések hozamai mellett kitérünk arra is, hogy mire érdemes mindenképpen figyelnie annak, aki földközi-tengeri ingatlan vásárlásán töri a fejét.


Adók és illetékek: egyformán jó a lehetőség


Az ingatlannal kapcsolatos adónemeket és egyéb közterheket tekintve elmondható, hogy Málta és Ciprus sem tartozik Európa "legdrágább" országai közé. Előbbi esetében a legnagyobb költséget a vagyonszerzési illeték jelenti, melynek mértéke az ingatlan értékének 5 százaléka. Ezen kívül a vevő köteles kifizetni a regisztrációs adót (0,50%), illetve a jogi díjakat (1%).


Amennyiben valaki kifejezetten szerencsés és sikerül ingatlanügynök nélkül is ingatlant találnia, megúszhatja az 1 százalékos jutalékot, ez azonban eléggé ritka. Összességében a Global Property Guide számításai szerint a vételhez kapcsolódó költségek elérik a vételi ár 7,40 százalékát.


Cipruson még ennél is többet kell költenünk az ingatlan megvásárlására: a központi költségvetés felé teljesítendő terhek összege az ingatlan értékétől függően változik (a vételár 3,15-8,20%-a), míg a jogi díjak a vételár 0,1-1 százalékára rúgnak. Cipruson, Máltával ellentétben a vevő általában nem fizet jutalékot az ingatlanügynökségnek

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A bérleti díjakból származó bevételek után Máltán és Cipruson is adózni kell, a kiadásból származó bevételek a személyi jövedelemadó hatálya alá tartoznak. Az ingatlan megtartása alatt Máltán emellett nincs más adófizetési kötelezettség, Cipruson azonban ingatlanadó is van, melynek mértéke az ingatlan értékétől függően 0,15 és 0,4 százalék között változik.


Mindkét uniós tagállam esetében fizetnünk kell emellett az ingatlan értékesítésekor, Cipruson az adó alapját az eladási és a vételi ár különbségének felújítási költségekkel csökkentett összege adja, az adó mérték pedig 20 százalék. Máltán ezzel szemben az eladási ár 12 százalékát kell megfizetnie adóként azoknak, akik a megvásárlástól számított öt éven belül újraértékesítik az ingatlant.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 4. szombat
Mónika, Flórián
18. hét
Május 4.
A tűzoltók napja
Május 4.
Star Wars Nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm