18 °C Budapest
Picture of the University of Szeged, on Dugonics square, during a warm summer afternoon. The University of Szeged, or Szegedi Tudomanyegyetem, is a research university in Hungary located in the countrys third largest city, Szeged, in Csongrad County in the Southern Great Plain

Erről ennyit: kiderült, miért csúsztak vissza a magyar egyetemek a nemzetközi rangsorokban

2024. január 18. 09:40

A világ egyetemeit vizsgáló rangsorokban a magyar egyetemek általában a 600 – 1000. helyen között szerepelnek, és az utóbbi években egyre inkább csúsznak vissza - írja az Eduline. A megkérdezett szakértő szerint azonban ez nem a modellváltás eredménye, más áll a háttérben.

Minden rangsor valamilyen részét emeli csak ki az adott felsőoktatási intézménynek vagy éppenséggel középiskolának, magyarázta Dr. Fábri György egyetemi docens, a rankingek szakértője és a HVG rangorainak összeállítója. Vagyis sosem arról van szó, hogy egy rangsor mindent leírna az egyetemről. „A nemzetközi rangsorok például semmit sem mondanak arról, milyen az oktatás az adott intézményben, mert zömmel a tudományos teljesítményre fókuszálnak. A hazai, HVG-rangsorban pedig sokkal nagyobb szerepet kap, hogy milyen a hallgatók teljesítménye, kik jutnak be, milyen átlagpontszámmal, vagy éppen van-e nyelvvizsgájuk” - mondta a szakértő.

Fábri kiemelte, hogy az indikátorok egyik nagy csoportja a tudományos teljesítményt vizsgálja. A tudományiparban patikamérlegen nézik, hogy mennyi és milyen jellegű publikációk köthetőek az egyetem oktatói karához. Ezen kívül sokat számít az intézmény presztízse, vagyis az, hogy mit gondolnak a tudományos világban, a szakmai berkekben az egyetemről, mennyire tartják rangos, fontos szereplőnek - írja a lap. A szakértő szerint szerint az, hogy a magyar egyetemek a 600-800. helyen szerepelnek (a Semmelweis Egyetemet leszámítva) a globális rangsorokban nem akkora probléma. Azonban az már sokkal inkább elgondolkodtató, hogy az elmúlt években szépen lassan elkezdtek visszacsúszni, és ennek a modellváltás még nem lehet az oka.

Ha egy átszervezésnek van is valami hatása, az legkorábban a legoptimistább esetben is legalább 2-3 év, de inkább 4 év múlva jelentkezik. Ha a modellváltásnak volt is valamilyen tudományos életre kiható következménye, legkorábban a 2025-ös, 2026-os rangsorokban mutatkozhat meg

– mondta a szakértő, aki szerint a visszacsúszást inkább az okozza, hogy az utóbbi néhány évet leszámítva a 2010-es évek közepén csökkent a kutatások finanszírozása, így kevesebb publikáció jelent meg, és a nemzetközi kapcsolatok sem fejlődtek annyira, mint például a régió más országaiban. "A fiatal kutatók egy jó része elment, tehát nem itt dolgozik. Ez egy nagyon komoly veszteség” - tette hozzá és azt is elmondta: a közeljövőben számítani lehet arra, hogy Karikó Katalin és Krausz Ferenc Nobel-díja miatt a Szegedi Tudományegyetem, illetve Krausz Ferenc esetében még a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem is előrébb kerülhet a globális rangsorokban, de hogy ez pontosan hány helyet jelent, azt egyelőre nem lehet tudni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem