A group of young kids looking at various objects and images on display while on a field trip to a museum.

Óriási a baj a magyar oktatásban: ezeknek a diákoknak nagyon nehéz lesz munkát találni

2022. augusztus 29. 10:30

Jövő héten indul a tanév, és nagyon úgy tűnik, nem lesz könnyű az iskolakezdés idén: már most több ezer pedagógus hiányzik az oktatási intézményekből. A tanárhiány pedig a munkerőpiacon is éreztetni fogja a hatását, ugyanis akár 10 éven belül megjelenhetnek a munkaerőpiacon azok a gyerekek, akiknek most nem jut elég szakpedagógus az iskolában – írja a Portfolio.

Augusztus 30-án újra tárgyalóasztalhoz ülnek a pedagógus szakszervezetek a kormánnyal,ennek a tétje pedig, hogy újraindul-e a tavaszi sztrájk és polgári engedetlenség. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke arról beszélt a lapnak, hogy november környékén értheti el a pedagógusok sztrájkja a csúcspontját, egyidőben az első, megemelt villany- és gázszámlákkal. Totyik hangsúlyozta, hogy a pedagógusok alapozzák meg a lakosság munkaerőpiaci helyzetét.Szerinte az is erősen kifogásolható, hogy a kormány a külföldi vendégmunkások behozatalát támogatja, arra viszont nem fordít pénzt, hogy a hazai munkaerőpiac számára alulképzett munkaerőt átképezze, hogy enyhítse a tanárhiányt.

Jelenleg szakszervezet adatai alapján 16 ezer pedagógus hiányzik a hazai általános iskolákból, óvodákból és gimnáziumokból. A nyugdíjas pedagógusok visszatérése csillapíthat a kritikus tanárhiányon, azonban a problémát teljes egészében ez nem fogja megoldani. A pedagógushiány a következő 5 évben több mint 20 ezerre emelkedhet majd az utánpótlás hiányával és a nyugdíjba vonulással. 7800-an mennek majd nyugdíjba, de idén csak mintegy 6700 jelentkezőt vettek fel pedagógusképzésre, azonban ők sem végzik el mind a szakot, és számolni kell a pályaváltókkal is. Ez pedig meg fog látszani a munkaerőpiacon, amikor a  most tanuló gyerekek kikerülnek az iskolákból, ahol az ideálisan jóval kevesebb számú tanáruk volt.

 

 

 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 22. 20:53
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem