A group of young kids looking at various objects and images on display while on a field trip to a museum.

Óriási a baj a magyar oktatásban: ezeknek a diákoknak nagyon nehéz lesz munkát találni

2022. augusztus 29. 10:30

Jövő héten indul a tanév, és nagyon úgy tűnik, nem lesz könnyű az iskolakezdés idén: már most több ezer pedagógus hiányzik az oktatási intézményekből. A tanárhiány pedig a munkerőpiacon is éreztetni fogja a hatását, ugyanis akár 10 éven belül megjelenhetnek a munkaerőpiacon azok a gyerekek, akiknek most nem jut elég szakpedagógus az iskolában – írja a Portfolio.

Augusztus 30-án újra tárgyalóasztalhoz ülnek a pedagógus szakszervezetek a kormánnyal,ennek a tétje pedig, hogy újraindul-e a tavaszi sztrájk és polgári engedetlenség. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke arról beszélt a lapnak, hogy november környékén értheti el a pedagógusok sztrájkja a csúcspontját, egyidőben az első, megemelt villany- és gázszámlákkal. Totyik hangsúlyozta, hogy a pedagógusok alapozzák meg a lakosság munkaerőpiaci helyzetét.Szerinte az is erősen kifogásolható, hogy a kormány a külföldi vendégmunkások behozatalát támogatja, arra viszont nem fordít pénzt, hogy a hazai munkaerőpiac számára alulképzett munkaerőt átképezze, hogy enyhítse a tanárhiányt.

Jelenleg szakszervezet adatai alapján 16 ezer pedagógus hiányzik a hazai általános iskolákból, óvodákból és gimnáziumokból. A nyugdíjas pedagógusok visszatérése csillapíthat a kritikus tanárhiányon, azonban a problémát teljes egészében ez nem fogja megoldani. A pedagógushiány a következő 5 évben több mint 20 ezerre emelkedhet majd az utánpótlás hiányával és a nyugdíjba vonulással. 7800-an mennek majd nyugdíjba, de idén csak mintegy 6700 jelentkezőt vettek fel pedagógusképzésre, azonban ők sem végzik el mind a szakot, és számolni kell a pályaváltókkal is. Ez pedig meg fog látszani a munkaerőpiacon, amikor a  most tanuló gyerekek kikerülnek az iskolákból, ahol az ideálisan jóval kevesebb számú tanáruk volt.

 

 

 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 1. szombat
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?