1 °C Budapest
Distance Education Concept. Above top view of female student sitting at desk, writing in notebook, taking notes, using laptop, having online class with teacher. Remote studying from home, quarantine

Szemünk előtt zajlik az oktatási forradalom Magyarországon: rengetegen kattantak rá ezekre a kurzusokra

2022. január 26. 14:02

Az online kurzusok, és az online elérhető tananyagok, oktató anyagok kényelmes módját biztosítják annak, hogy új képességekre tegyünk szert. Esetleg nyelvet tanuljunk, vagy elmerüljünk egy-egy szakterületben. Az Eurostat adatai alapján ez a tanulási módszer a lezárások után is igen népszerű maradt.

A koronavírus-járvány kitörésével egyre népszerűbbé váltak az online kurzusok, és az interneten elérhető oktató anyagok is. Ma már rengeteg dolgot megtanulhatunk online, legyen szó bármilyen gyakorlati képzésről, nyelvtanulásról, már otthonunkban is követhetőek az órák.

Ahogy sok diák kényszerült otthonról tanulni, egyre jobban elterjedtek a netes oktató platformok is, amelyek különböző kurzusokat, tananyagokat kínálnak. Legyen szó iskolai korepetálásról, vagy teljesen új képességek elsajátításáról, ezek biztos alternatívái az offline oktatásnak, tréningnek. Ezt mutatja az Eurostat legújabb adatsora is, amely szerint 2021-ben a 16 és 74 év közöttiek mintegy 27 százaléka tanult online, ami a 2020-as adatokhoz képest 4 százalékos emelkedést jelent.

Az Európai Unió tagállamai közül a legtöbben Írországban tanultak a neten, itt a népesség mintegy 46 százaléka végzett el egy online kurzust, vagy használt internetes tananyagot - a vizsgált országok közül egyébként magasan Izland viszi a prímet 77 százalékkal. Őket követik a finnek, és a svédek 45 százalékkal, majd a hollandok 44 százalékkal. Romániában, Bulgáriában és Horvátországban azonban nem voltak túl népszerűek ezek a tanulási formák, Romániában az emberek mindössze 10 százaléka, Bulgáriában 12, míg Horvátországban 18 százalékuk tanult online, vagy követett netes  kurzusokat.

A 2019-es adatokhoz képest szinte minden államban nőtt az online tanulók száma, kivéve Romániát, ahol ez csökkent. Nagyot növekedett azonban Hollandiában (21%) , Luxemburgban, Szlovéniában (19%) és Görögországban (18%) is az online tanulók száma.

Az Európai Unióban a legtöbb online kurzust végző a 16 és 24 éves korosztályból került ki. 2021-ben ennek a korosztálynak a 39 százaléka vett részt valamilyen netes oktatáson, valamint 49 százalékuk használt digitálisan elérhető tananyagot.

A 25 és 34 éves korosztálynál 23 százalék vett részt kurzuson, 27 százalék pedig online tananyagot használt. 35 és 44 év közöttiek 20 százaléka tanult így, és 23 százalék használt online tananyagot. Ahogy egyre idősebb korosztályt vizsgálunk, úgy csökken a részvétel, hiszen a 65 és 74 év közöttiek mindössze 3 százaléka vett részt online kurzuson és 4 százalékuk használt elektronikus tananyagot.

Mi a helyzet Magyarországon?

Magyarországon az online oktatásban résztvevők, valamint digitális anyagokat használók aránya megelőzi a cseheket, és románokat de még így sem volt túl jellemző ez a fajta tanulási módszer.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hazánkban 2019-ben a népesség 6 százaléka csinált valamilyen online kurzust, 2020-ban ez megduplázódott 12 százalékra, majd ez stagnált 2021-re is. Elektronikus tananyagot valamivel többen használtak 2019-ben, a megkérdezettek 8 százaléka, 2020-ra ez 18 százalék lett, majd 2021-re 21 százalék.

Korosztályonként is változó az összetétel, és összhangban van az uniós tendenciákkal. Nálunk is a 16 és 24 év közöttiek azok, akik a legtöbbet használták az online tanulás bármilyen formáját. 2019-ben 17 százalékuk tanult így, 2020-ra azonban ez a szám megugrott 42 százalékra, 2021-re pedig már 58 százalékra.

A 25 és 34 év közötti korosztály kedve valamelyest csökkent, 2019-ben 12 százalékuk tanult online, 2020-ban 24 százalékuk, míg 2021-ben 28 százalékuk választotta a tanulás ezen formáját. Az idősebb generációnál itt is észrevehető a folyamatos csökkenés. A 35 és 44 év közötti generációk 2019-ben 11 százalékkal, 2020-ban 20, míg 2021-ben 22 százalékkal voltak jelen az elektronikus oktatásban. Nálunk is jellemző a tendencia, ami az egész unióban, a legkisebb a részvétel a 65 és 74 év közöttiekre vonatkozik 2019-ben mindössze 1 százalékuk, 2020-ban 5 százalékuk, míg 2021-ben 6 százalékuk vett részt kurzuson, vagy tanult online anyagból.

Összesítve a magyar lakosságot tekintve a tavalyi év folyamán bármilyen online oktatásban (kurzusban, online tananyagban) résztvevők mintegy 37 százalékát a 16 és 24 évesek tették ki. Őket követték a 25 és 34 éves kor közöttiek 17 százalékkal, a 35 és 44 évesek 14 százalékkal.

Ettől a ponttól pedig folyamatos a csökkenés, hiszen a 45 és 54 évesek csak 12 százalékban voltak jelen, az 55 és 64 évesek 8 százalékkal, az 55 és 74 évesek öt, míg a legidősebb vizsgált csoport, tehát a 65 és 75 éves korosztály mindössze 3 százaléka tanult online az előző évben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem