7 °C Budapest
Rengeteg gyereket fognak otthon a vírus miatt: így igazolhatják a suliban a hiányzást

Rengeteg gyereket fognak otthon a vírus miatt: így igazolhatják a suliban a hiányzást

2021. március 3. 16:50

Rohamosan terjed Magyarországon a koronavírus: elértünk a járvány harmadik hullámának közepét. A mutáns vírusok egyre agresszívebben támadnak, és egyre fiatalabb korosztályokat dönt le a lábáról, már a gyerekeket is: van olyan iskola, ahol a tanulók 60 százaléka hiányzik, megfertőződtek. Éppen ezért sok szülő úgy dönt, nem engedi közösségbe az általános iskolás korú gyermekét, de vajon hivatalosan hogyan igazolhatják a távollétet?

Ahogy azt egyre több helyről halljuk, a járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk jelenleg: egyre nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma. A koronavírus új változatai gyorsabban a terjednek nem csak a felnőttek, de a gyerekek körében is, vannak iskolák, ahol már a tanulók 60 százaléka hiányzik, és a pedagógusok jelentős része is betegállományban van.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint, ha a kormány nem hoz azonnali intézkedéseket, a szülők veszik kézbe az irányítást, mert féltik a gyerekeket, nem engedik őket iskolákba. A tavaszi szünetig az általános iskolákban is digitális oktatást kellene bevezetni, a szülőknek pedig 100 százalékos táppénzt fizetni, hogy otthon tudjanak maradni. Szükség lenne a pedagógusok mielőbbi oltására is - fejtette ki az elnök, Szabó Zsuzsa.

A szakszervezet levélben fordult a köznevelési államtitkársághoz, azt kérik, hogy az egyre súlyosabb járványhelyzet miatt minél hamarabb hozzanak döntést az iskolák ügyében.

Amíg arra várnak, a napokban egyre több olyan iskoláról hallani, ahol a járvány miatt a bezárás mellett döntöttek - számolt be a 24.hu.

De milyen lehetőségei vannak annak a szülőnek, aki ilyen körülmények között nem szeretné iskolába küldeni a gyermekét. Először is fontos tudni, hogy a hiányzások lehetséges igazolásának módjait minden esetben az intézmények és nem a fenntartó szabályozza:

Ahiányzások igazolását a hatályos jogszabályok által megszabott kereteken túl a köznevelési intézmények házirendje szabályozza részletesen és tételesen. A szülők által igazolható napok számáról nem rendelkezik jogszabály, azt a fentiek alapján a házirend határozza meg. A fenntartónak ezzel kapcsolatban nincs döntési joga


-válaszolta megkeresésünkre a Belső-Pesti Tankerület Sajtóosztálya. Ez annyit jelent, hogy az a szülőnek, aki félti a gyermekét, és nem szeretné iskolába küldeni, annak érdemes felvenni a kapcsolatot az intézmény vezetőségével, és egyeztetni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 20. kedd
Tivadar
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?