16 °C Budapest

Rengeteg gyereket fognak otthon a vírus miatt: így igazolhatják a suliban a hiányzást

2021. március 3. 16:50

Rohamosan terjed Magyarországon a koronavírus: elértünk a járvány harmadik hullámának közepét. A mutáns vírusok egyre agresszívebben támadnak, és egyre fiatalabb korosztályokat dönt le a lábáról, már a gyerekeket is: van olyan iskola, ahol a tanulók 60 százaléka hiányzik, megfertőződtek. Éppen ezért sok szülő úgy dönt, nem engedi közösségbe az általános iskolás korú gyermekét, de vajon hivatalosan hogyan igazolhatják a távollétet?

Ahogy azt egyre több helyről halljuk, a járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk jelenleg: egyre nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma. A koronavírus új változatai gyorsabban a terjednek nem csak a felnőttek, de a gyerekek körében is, vannak iskolák, ahol már a tanulók 60 százaléka hiányzik, és a pedagógusok jelentős része is betegállományban van.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint, ha a kormány nem hoz azonnali intézkedéseket, a szülők veszik kézbe az irányítást, mert féltik a gyerekeket, nem engedik őket iskolákba. A tavaszi szünetig az általános iskolákban is digitális oktatást kellene bevezetni, a szülőknek pedig 100 százalékos táppénzt fizetni, hogy otthon tudjanak maradni. Szükség lenne a pedagógusok mielőbbi oltására is - fejtette ki az elnök, Szabó Zsuzsa.

A szakszervezet levélben fordult a köznevelési államtitkársághoz, azt kérik, hogy az egyre súlyosabb járványhelyzet miatt minél hamarabb hozzanak döntést az iskolák ügyében.

Amíg arra várnak, a napokban egyre több olyan iskoláról hallani, ahol a járvány miatt a bezárás mellett döntöttek - számolt be a 24.hu.

De milyen lehetőségei vannak annak a szülőnek, aki ilyen körülmények között nem szeretné iskolába küldeni a gyermekét. Először is fontos tudni, hogy a hiányzások lehetséges igazolásának módjait minden esetben az intézmények és nem a fenntartó szabályozza:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ahiányzások igazolását a hatályos jogszabályok által megszabott kereteken túl a köznevelési intézmények házirendje szabályozza részletesen és tételesen. A szülők által igazolható napok számáról nem rendelkezik jogszabály, azt a fentiek alapján a házirend határozza meg. A fenntartónak ezzel kapcsolatban nincs döntési joga


-válaszolta megkeresésünkre a Belső-Pesti Tankerület Sajtóosztálya. Ez annyit jelent, hogy az a szülőnek, aki félti a gyermekét, és nem szeretné iskolába küldeni, annak érdemes felvenni a kapcsolatot az intézmény vezetőségével, és egyeztetni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem