17 °C Budapest
Lehetőség, amit kevesen ismernek: biztosan olcsóbb, mint az albérlet

Lehetőség, amit kevesen ismernek: biztosan olcsóbb, mint az albérlet

2019. július 11. 09:01

A jelenlegi albérletárak nem egy egyetemista pénztárcájára vannak szabva: jelentős terhet ró a családoknak a felsőoktatásban tanuló gyermek lakhatásának a megoldása, ha nem kerül be kollégiumba. A kollégiumi férőhelyek pedig korlátozottak, és hiába jár valaki a lakóhelyétől akár 100 kilométerre főiskolára, akkor sem biztos, hogy bekerül. Az albérletnél olcsóbb, viszont a kollégiumoknál drágább alternatívát nyújtanak erre a helyzetre a magánkollégiumok. Mutatjuk az árakat.

Az albérletárak főleg a fővárosban, de a vidéki városokban is évről-évre magasabbak, viszont nem minden egyetemista kerül be a jóval pénztárcabarátabb kollégiumokba. Megoldás lehet ilyen helyzetben a magánkollégium, mely még mindig olcsóbb, mint albérletet fizetni. A magánintézményekben lehetőség van egyszemélyes szobát is választani, amire a hagyományos kollégiumokban nincs mód, viszont ennek megvan az ára: 60-65 ezer forint havonta. 

A fővárosi Grassalkovich magánkollégium a kétágyas szobákat 45-50 ezer forintért kínálja - egy fő számára havonta.

Van egyágyas szoba is: ezek bérlése már 65 ezer forintra rúg havonta. Ugyanilyen áron van a Garay utcai, a Szív utcai és a Thököly úti magánkollégium is - írja az Eduline. Ha magánkollégiumba jelentkezik valaki, ugyanúgy szerződést kell kötnie, mintha albérletbe menne, melyek jellemzően egy évre szólnak. A Budai Diákhotel 4 fős lakóegységeket kínál felszerelt konyhával és fürdőszobával: itt a bérleti díj 55 ezer forint egy fő részére havonta.

Vannak olyan kollégiumok, ahová csak fiúkat vesznek fel, például a Ferenc körúti Magánkollégiumba is, ahol az egyágyas szobák 80 ezer (65 ezer forint bérleti díj plusz 15 ezer forint rezsi) forintba kerülnek havonta, a kétágyas szobákért pedig 60 ezer (45 ezer plusz 15 ezer) forintot kell fizetni. A lakók itt lakók jelentős része a BME nappali tagozatos hallgatója. A Ludovika téri kollégium ugyanolyan feltételekkel kínál lakhatást, ezt pedig a Semmelweis Egyetem hallgatói választják előszeretettel.

Természetesen olyan magánintézmények is léteznek, ahová csak lányokat vesznek fel: pédául az Üllői úti Magánkollégium, ahol az árak megegyeznek a Ferenc körúti és a Ludovika téri kollégium áraival. Ahogy az albérletek esetében is, a magánkollégiumi elhelyezéskor is kauciót kell fizetnie a diáknak, mely általában 70-80 ezer forint között möozog, ás a szerződés lejártával ugyanúgy visszajár.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?