22 °C Budapest
Elderly 95 years old woman sitting miserably at the table at home and counting remaining coins from the pension in her wallet after paying the bills.

Ez már a nyugdíjösszeomlás előszobája: egyre nehezebben élnek meg a magyar idősek

2024. június 17. 15:05

Miközben egyre szükségesebbnek látszik a hazai nyugdíjrendszer átalakítása, a KSH adatai szerint rekordmagas azon 65 év feletti magyarok száma, akik a nyugalmas időskor helyett inkább tovább dolgoznak. Az OTP Nyugdíjpénztár szakértői úgy vélik, a tudatosan tervezett visszavonulás teremtheti meg az anyagilag is stabil, békés időskort, az egészség veszélyeztetése helyett az öngondoskodás jelent valódi megoldást, amit az aktív évek alatt sosem késő elkezdeni.

A magyar lakosságnak 2024. februárjára 20 százaléka lett 65 évesnél idősebb, ám a születések száma napjainkban alacsony: a 15 év alattiak aránya mindössze 14,4 százalék - derül ki az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) legfrissebb, áprilisban közzétett jelentéséből, amely részletesen szól a magyar állami nyugdíjrendszer helyzetéről. Az OECD tagországok átlaga a társadalmi reprodukciót illetően pozitívabb, az idős lakosok 18, míg a gazdaságilag majdan aktívvá váló 15 éven alattiak aránya 17,2 százalék.

Hazánk nem egyedüliként küzd az alacsony születésszámmal, az elöregedéssel, a nyugdíjrendszer átalakítása számos országban van napirenden. Idehaza egyre több 65 év feletti tér vissza a munka világába, tizenhárom év alatt egyenesen megháromszorozódott a számuk. A KSH legfrissebb adatai szerint 2023-ban 114,7 ezer 65-74 éves kor közötti honfitársunk dolgozott, ami az érintett korosztály 10,1 százalékát jelenti. A 2010-es 3,3 százalék és a mostani eredmény közötti óriási különbség utalhat az állami ellátás összegével való elégedetlenségre, a világjárvány, a háború, az infláció hatásaira is.

Az elmúlt években számtalan cég nyugdíjas munkavállalók visszafoglalkoztatásában látta a megoldást a munkaerőhiányra, miközben mi is tapasztaljuk ügyfeleink részéről a jövedelem, az állami nyugdíj kiegészítése iránti növekvő igényt. De ez semmiképp sem mehet az egészség kárára. A kulcs az anyagi igényeink korai felismerésében rejlik: ha tudatosan tervezzük meg a pénzügyeinket idősebb korunkra, még gazdaságilag aktív éveinkben, kiszámítható és nyugalmas évekkel számolhatunk" - mondja Budai József, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója.

A Pénzcentrum nyugdíj rovata rendszeresen foglalkozik az éppen aktuális témába vágó hírekkel, legyen nyugdíjkorhatárról, a nyugdíj összegéről vagy akár arról, hogy hogyan készüljenek fel a nyugalmazás előtt állók az életük hátralévő részére. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 25. csütörtök
Kristóf, Jakab
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm