7 °C Budapest
Senior woman using a laptop computer at home

Drasztikus változás ment végbe a magyar nyugdíjaknál: érik a totális összeomlás?

2023. február 27. 10:14

Érdekes folyamatokat lehet kiolvasni a költségvetés első hónapjának adatairól a nyugdíjkasszára pillantva - állapította meg a Portfolio. A nyugellátási összegek drasztikusan, a nyugdíjasok száma enyhe mértékben nőtt a friss számok szerint.

A nyugellátási kiadások az év első hónapjában 427,7 milliárd forintban teljesültek, ami 27%-kal magasabb, mint egy évvel ezelőtt. A Pénzügyminisztérium részletes államháztartási tájékoztató anyaga ennek kapcsán megemlíti, hogy "a jelentős, 27,1%-os kiadásnövekedést a 2022. évben a vártnál magasabb inflációs hatás miatt két részletben, júliusban és novemberben végrehajtott 3,9%-os és 4,5%-os kiegészítő nyugdíjemelés 2023-ra áthúzódó hatása, valamint a tárgyév január hónapban végrehajtott 15%-os inflációkövető nyugdíjemelés hatása okozta".

A PM tájékoztató anyaga azt is felidézi, hogy 2022-re az öregségi nyugdíjkorhatárának emelkedése lezárult, a korhatár a nők és a férfiak esetében egységesen 65 év. Ennek kapcsán hozzátették, hogy a megelőző éveket jellemző erőteljes, több tízezer fős létszámcsökkenés 2023 januárjára teljesen megszűnt, a létszám lassú emelkedésbe váltott. A körbetöltött öregségi nyugdíjban részeüslők létszáma az előző év azonos időszakához képest 490 fővel lett magasabb. Ezzel önmagában nem lenne gond, azonban az úgynevezett felosztó-kirovó rendszerben működő hazai állami ellátórendszer miatt a nyugdíjasok és a dolgózk arányának változása a jövőben még komoly problémákhoz vezethet. Erről korábban több alkalommal is részletesen írtunk.

Kutatást készít a Pénzcentrum a nyugdíjasok helyzetével kapcsolatban

A Pénzcentrum legújabb kutatásában azt vizsgálja, hogyan élték meg az idősek az elmúlt egy év válságait, és milyen várakozásaik vannak a jövőben. A kérdőívet nyugdíjasok és nem nyugdíjasok is kitölthetik. Köszönjük, ha válaszaival segíti a munkánkat!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem