6 °C Budapest
Close up of a senior couple riding in a bus

Nyugdíjas igazolvány igénylése 2023: mi a nyugdíjas igazolvány, hogy néz ki?

2023. február 18. 17:00

Magyarországon a nyugdíjasok a nyugellátás intézménye mellett számos kedvezményben részesülnek, hogy nyugodtabban, kedvezőbb anyagi feltételek mellett élvezhessék jól megérdemelt nyugdíjas éveiket. A nyugdíjasok körében népszerű kedvezmények közé soroljuk az utazási támogatást is, amit a nyugdíjas igazolvány, azaz az ellátottak utazási utalványa birtokában vehetnek igénybe. Na de mi az a nyugdíjas igazolvány, hogy néz ki a nyugdíjas igazolvány 2023 során?

Cikkünkben eláruljuk, mi a nyugdíjas igazolvány lényege, milyen kedvezményeket vehet igénybe a nyugdíjas a nyugdíjas igazolvány birtokában? Tudd meg, milyen a nyugdíjas igazolvány, azaz a nyugdíjas igazolvány hogy néz ki egy aktuális nyugdíjas igazolvány minta alapján! Nézzük, hogyan történik a nyugdíjas igazolvány igénylése 2023 évében, mi mindent érdemes tudnunk a nyugdíjas igazolvány kapcsán! Járjunk utána, milyen okmányt használunk ma a régi nyugdíjas igazolvány helyett, mit kell tudnunk az ellátottak utazási utalványáról!

Mi a nyugdíjas igazolvány?

Kik jogosultak az ellátottak utazási utalványára?

Az ellátottak utazási utalványára a 65. életévüket még be nem töltött személyek közül azok jogosultak, akik:

  • öregségi nyugdíjban vagy azzal azonos elbírálás alá eső ellátásban részesülnek;
  • özvegyi nyugdíjban, árvaellátásban, szülői nyugdíjban, baleseti hozzátartozói nyugdíjban részesülnek;
  • rokkantsági járadékban, nemzeti gondozási díjban, nemzeti helytállásért elnevezésű pótlékban részesülnek;
  • rokkantsági ellátásban részesülnek (azok a személyek, akik 2011. december. 31-én I. vagy II. csoportos rokkantsági nyugdíjra voltak jogosultak, vagy akiknek a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján az egészségi állapota legfeljebb 30%-os);
  • gyermekvédelmi nevelőszülők, illetve a gondozásukban lévő ideiglenes hatállyal elhelyezett vagy nevelésbe vett gyermekek;
  • külföldről nyugellátásban részesülő magyar állampolgárok;
  • nyugdíjsegélyben részesülő egyházi személyek;
  • gyámok és az általuk gyámolt személyek, ugyanígy a gondnokok és a gondnokságuk alá tartozó személyek.

Meddig érvényes a nyugdíjas igazolvány?

A nyugdíjas igazolvány, vagyis az ellátottak utazási utalványa a kiállítás évében január 1-jétől a kiállítást követő év március 31-ig érvényes. A Nyugdíjfolyósító az utazási utalványt a tárgyév március 31-ig azon jogosultak részére juttatja el, akik az év április 1-jéig a 65. életévüket nem töltötték be. A jogosultsághoz kapcsolódó bővebb információkért keressük a Magyar Államkincstár oldalán az ügyintézési tájékoztatók közt az „Ellátottak utazási utalványa” alfület.

A nyugdíjas igazolvány igénylése 2023 évében

A nyugdíjas igazolvány igényléséhez a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága által kiadott „ellátottak utazási utalványa”, az aktív korúak esetében pedig a járási hivatal által kiállított igazolás szükséges. Ma már nincs konkrét nyugdíjas igazolvány, helyette a MÁK Nyugdíjfolyósító Igazgatósága küldi ki minden évben az igazolólapot a jogosultaknak (ezen a dokumentumon feltüntetik a folyósított ellátás összegét és a nyugdíjemelés mértékét is). Ezt a levelet követően kiküldik a jogosultak részére a kedvezményes utazásra feljogosító ellátottak utazási utalványát is.

Amennyiben a jogosult Budapesten nyugdíjas bérletigazolványt szeretne kiváltani, a bérletigazolvány kiváltásához szükséges csatolni az utazási utalványra feljogosító igazolást (nyugdíjasoknál, aktív korúaknál is tudni kell igazolni a jogosultságot). Megsemmisült, megrongálódott vagy eltulajdonított utazási utalvány esetén bármely más okmányhoz hasonlóan lehetőségünk van a pótlásra, cserére, amennyiben jogosultak vagyunk rá (ilyen esetekben forduljunk a Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nyugdíjas igazolvány minta: milyen a nyugdíjas igazolvány?

A nyugdíjas igazolvány kapcsán gyakori kérdés, hogy milyen a nyugdíjas igazolvány, azaz a nyugdíjas igazolvány hogy néz ki. Nos, a nyugdíjas igazolvány, hivatalos, új nevén az ellátottak utazási utalványa egy egyszerű, papíralapú okmány, amelyen a nyugdíjas igazolvány szempontjából releváns adatokat tüntetik fel. Fontos: a nyugdíjas igazolvány (azaz az ellátottak utazási utalványa) önmagában személyazonosításra nem alkalmas okmány, éppen ezért, hogy érvényesen használhassuk, fel kell tudnunk mutatni a hozzá tartozó érvényes, arcképpel ellátott személyigazoló okmányunkat (pl. SZIG, jogosítvány, útlevél).

A nyugdíjas igazolvány igénylése kapcsán érdemes tudnunk, hogy a nyugdíjas igazolványon szereplő adatok között feltüntetik a nyugdíjas igazolvány jogosultjának nevét és lakcímét, illetve a folyósítási törzsszámot is. Abban az esetben, ha a jogosult gyámság/gondnokság alatt áll, akkor az utazási utalvány a gyám/gondnok/nevelőszülő részére kerül kiküldésre (a tisztségek „GY”/, „GO” / „NS” rövidítéssel kerülnek fel az igazolványra).

Nyugdíjas igazolvány jogszabályok

53/2012. (XII. 18.) BM utasítás: a Belügyminisztérium és a belügyminiszter által irányított szervek nem hivatásos szolgálati jogviszonyban álló dolgozóinak a munkáltatói, a Belügyminisztérium és a belügyminiszter által irányított szervek nyugállományba helyezett, valamint szolgálati járandóságban részesülő egykori dolgozóinak a nyugdíjas, illetve a szolgálati járandóságra jogosultságot igazoló igazolványainak kiadásáról és nyilvántartásáról.

A klasszikus értelemben vett „nyugdíjas igazolvány” kifejezés már csak a köznyelvben maradt fenn. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a régi nyugdíjas igazolvány helyett ma már az „ellátottak utazási utalványát” kell igényelnünk! Az ellátottak utazási utalványa kapcsán a jogszabályi háttér bővebb ismeretéért tájékozódjunk a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló 85/2007. (IV. 25.) Korm. rendelet 4. §-ából, ami az ellátottak utazási utalványaira vonatkozik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm