19 °C Budapest
Back view of nurse caregiver support walking with elderly woman outdoor

Érik az összeomlás: nincs, aki gondoskodjon több százezer idős magyarról

2022. január 13. 15:32

Ahogy a legtöbb elöregedő társadalomban, Magyarországon egyre nő az idősek aránya a lakosságon belül, amely a jövőben komoly szociális, gazdasági krízishez vezethet. Nemcsak az a gond ugyanis, hogy egyre több 65 év feletti jut egy aktív korúra, így nő az időskori eltartottsági ráta, hanem hogy egyre több idős él egyedül. Ez pedig azt is jelentheti, hogy nem lesz, aki gondoskodna az egyedül maradt idősekről, amikor arra szükségük lenne - a jelenlegi társadalmi berendezkedés szerint ez a teher a családok vállát nyomja.

Az Európai Unióban a 65 felettiek 31,4 százaléka él egyedül, Magyarországon pedig minden harmadik idős ember.

A demográfiai öregedés problémája éppúgy sújtja Magyarországot, ahogy az EU legtöbb országát. 2021-ben a magyar lakosság ötöde 65 évnél idősebb volt, arányuk pedig az össztársadalomhoz képest évről évre nő:

Egyes előrejelzések szerint 2070-re a 65 év felettiek aránya elérheti a 29 százalékot is. Ebből következik, hogy időskori eltartottsági ráta is egyre nő (ez az arányszám mutatja meg, a 65 éves és idősebb személyek előreszámított számát a 15–64 év közötti személyek előreszámított számának százalékában). Ez a ráta 2030-ban 35,1 százalékos lehet, 2060-ra pedig már az 50 százalékot is meghaladhatja majd.

Azonban nemcsak gazdasági problémákat okozhat az, hogy ennyi aktív korúnak kell majd eltartania az időseket: a gondozási feladatok is nagy terhet jelentenek majd a társadalom számára. A helyzet súlyossága már most is érezhető - hosszú várólisták az idősotthonokba, megfizethetetlen ápolói bérek, alacsony otthonápolási díj - később ez csak romlani fog.

Nem elég, hogy egyre nő a 65 felettiek aránya Magyarországon, ráadásul egyre többen élnek közülük egyedül. Ez pedig több, egymással összefüggő hátránnyal is jár. Egyrészt, a statisztikák szerint, ahogy nő az életkor, úgy romlik az egészségi állapot is, és gyakran a családtagok - házastárs, gyermek, unoka - kényszerülnek a gondozási feladatokat ellátni. A közép-európai térségben ugyanis a kormányok általános álláspontja, hogy az idősek gondozása a családok feladata, bár ennek a háttere nincs megteremtve.

Aki pedig 65 év felett egyedül él, annak esetében valószínűbb, hogy nem lesz, aki gondozza majd, amikor az egészsége már nem a régi. Nem is beszélve arról, hogy az időskori izoláltság, magány is összefügésben áll a romló fizikai és mentális egészséggel. Sosem volt ez olyan világos, mint a koronavírus világjárvány óta jelenleg. Sokakban ekkor tudatosult, hogy rengeteg idős él izoláltan, vagyis nincsen segítsége, társasága - hiába vannak gyerekei, családja, ha ők távol élnek -,  és nincs, aki elmenjen a közértbe pár zsemléért helyettük. Pedig a járvány előtt is rengeteg idős élt így.

Különösen sok magyar idős él egyedül

Az Európai Unióban átlagosan a 65 felettiek 31,4 százaléka élt egyedül 2020-ban, hazánkban ez az arány 35 százalék. Ez azt jelenti, hogy minden harmadik idős ember egyedül él Magyarországon. Már 2019-ben is csak egy hajszállal volt jobb a helyzet (34,9%). Svédország, Franciaország és Finnország után Magyarországon él a legtöbb idős egyedül. A legkevesebben Cipruson, Portugáliában és Észak-Macedóniában:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Magyarországon ráadásul a nemek aránya is nagyban eltér ebből a szempontból: míg a 65 feletti férfiaknak 20,4 százaléka él egyedül, addig a 65 év feletti nők esetében ez az arány 44,2 százalék! Az EU-ban nincs ekkora különbség a férfiak (19,9%) és nők (40,2%) aránya között.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Magyarországon az időseket egyre nagyobb arányban fenyegeti az elszegényedés és a társadalmi kirekesztődés veszélye is. Különösen igaz lehet ez az egyedül élőkre, hiszen egy nyugdíjból sokkal nehezebb kijönni, és fenntartani egy háztartást, mint kettőből, vagy több keresetből a több fős háztartásokban. Egyedül az ember helyzete sokkal sérülékenyebb.

Az tehát, hogy egyre nagyobb az idős emberek aránya Magyarországon, és egyre többen élnek közülük egyedül sokféle problémát vet fel, melynek szociális, gazdasági, egészségügyi vetületei is vannak. Hamarosan pedig szembe kell néznie a társadalomnak ezekkel a problémákkal.

Nyugdíjasok helyzete Magyarországon

A magyar lakosság számtalan kihívással szembesült a koronavírus világjárvány kitörése óta, főként egészségügyi és pénzügyi téren. A válság hatásainak különösen ki voltak téve a magyar nyugdíjasok. A Pénzcentrum legújabb kutatásában azt vizsgálja, hogyan élték meg az idősek ezt az időszakot, és milyen várakozásaik vannak a jövőben. Töltsd ki te is a kérdőívünket, hogy képet kaphassunk az idősek helyzetéről Magyarországon!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem