1 °C Budapest
Nurse holding hands with elderly patient.

Baj lesz a nyugdíjakkal jövőre: ismét romlik az idős magyarok helyzete

2021. december 3. 10:07

Korábban a kormány azzal számolt, hogy a jövő évben az infláció mértéke 3 százalékos lesz, ám jelenleg az 5 százalék tűnik reálisnak. Így azonban az év elején reálértéken ismét romlik a nyugdíjasok pozíciója. 

A költségvetés tervezésekor a kormány azzal számolt, hogy a jövő évben az infláció mértéke 3 százalékos lesz, ez azonban nagy valószínűség szerint nem lesz tartható. Az MNB pedig idén és jövőre is 5 százalék körüli értékkel számol. A költségvetésben szereplő inflációs szám azért is fontos, mivel a kormány vállalta, hogy a nyugdíjak értékét megőrzi, vagyis az infláció mértékével emeli azokat.

Miután a költségvetésben, a várható inflációnál kisebb szám szerepel, így az év elején reálértéken ismét romlik a nyugdíjasok pozíciója. Mi lesz 2022-ben? Az időseket képviselő szervezetek  már elkezdtek lobbizni, annak érdekében, hogy már januártól nagyobb emelést kapjanak. A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) azt várja a kormánytól, hogy a reálisan várható éves inflációnak megfelelően állapítsa meg, mennyi legyen 2022. januárjától a nyugdíjemelés, és ehhez illeszkedve módosítsák a költségvetési törvényt - írja az Mfor.

Mint ismeretes, 2021-ben, az év elején 3 százalékos emelést kaptak, ám gyakorlatilag már januártól látszódott, hogy a fogyasztói árak ennél nagyobb mértékben nőnek, így a pénzromlást ellensúlyozandó júniusban a kormány egy 0,6 százalékos előrehozott kompenzációról döntött. Azonban az infláció tovább gyorsult, így augusztusban a törvényi előírásoknak megfelelően jött az újabb felülvizsgálat. Ekkor az első nyolc havi inflációt kell figyelembe venni, így annak alapján újabb, 1,2 százalékos emeléssel egészítették ki a nyugdíjakat, amit novemberben visszamenőlegesen fizettek ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?