-1 °C Budapest
Nurse holding hands with elderly patient.

Baj lesz a nyugdíjakkal jövőre: ismét romlik az idős magyarok helyzete

2021. december 3. 10:07

Korábban a kormány azzal számolt, hogy a jövő évben az infláció mértéke 3 százalékos lesz, ám jelenleg az 5 százalék tűnik reálisnak. Így azonban az év elején reálértéken ismét romlik a nyugdíjasok pozíciója. 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A költségvetés tervezésekor a kormány azzal számolt, hogy a jövő évben az infláció mértéke 3 százalékos lesz, ez azonban nagy valószínűség szerint nem lesz tartható. Az MNB pedig idén és jövőre is 5 százalék körüli értékkel számol. A költségvetésben szereplő inflációs szám azért is fontos, mivel a kormány vállalta, hogy a nyugdíjak értékét megőrzi, vagyis az infláció mértékével emeli azokat.

Miután a költségvetésben, a várható inflációnál kisebb szám szerepel, így az év elején reálértéken ismét romlik a nyugdíjasok pozíciója. Mi lesz 2022-ben? Az időseket képviselő szervezetek  már elkezdtek lobbizni, annak érdekében, hogy már januártól nagyobb emelést kapjanak. A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) azt várja a kormánytól, hogy a reálisan várható éves inflációnak megfelelően állapítsa meg, mennyi legyen 2022. januárjától a nyugdíjemelés, és ehhez illeszkedve módosítsák a költségvetési törvényt - írja az Mfor.

Mint ismeretes, 2021-ben, az év elején 3 százalékos emelést kaptak, ám gyakorlatilag már januártól látszódott, hogy a fogyasztói árak ennél nagyobb mértékben nőnek, így a pénzromlást ellensúlyozandó júniusban a kormány egy 0,6 százalékos előrehozott kompenzációról döntött. Azonban az infláció tovább gyorsult, így augusztusban a törvényi előírásoknak megfelelően jött az újabb felülvizsgálat. Ekkor az első nyolc havi inflációt kell figyelembe venni, így annak alapján újabb, 1,2 százalékos emeléssel egészítették ki a nyugdíjakat, amit novemberben visszamenőlegesen fizettek ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 25. kedd
Pál
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?