27 °C Budapest
Budapest, 2021. július 7.Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. július 7-én.MTI/Illyés Tibor

Gulyás Gergely a várható nyugdíjkorhatár-emelésről: Helyes döntés volt

2021. július 7. 16:28

A 2014 óta zajló fokozatos nyugdíjkorhatár-emelés alapján az egyes születési évjáratok küszöbértékei évről-évre sávosan emelkedtek. Hogy tervez-e a kormány további korhatáremelést, arra a kérdésre Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszolt a július 7-i Kormányinfón.

Ahogy arról a Pénzcentrum korábban beszámolt, az 1956-ban születettek 2021-ben 64,5 évesen mehettek nyugdíjba, július elsejéig a korosztály utolsó, 1956 decemberének végén született tagjai is érvényesítették korkedvezményüket. Július 1-től mindenki egységesen 65 évesen mehet nyugdíjba, de ezt a gyakorlatban már csak jövőre tehetik meg.

A témára a 2021.07. 07-i  Kormányinfón is kitértek, arra a kérdésre, hogy tervez-e a kormány további nyugdíjkorhatár emelést Gulyás Gergely azt mondta: „Nem gondolkodunk, nincs ilyen kérdés napirenden.”

Hozzátette, még véget sem ért az a nyugdíjkorhatár-emelés, amit 2007-2008 körül fogadott el az országgyűlés, ami azt eredményezte, hogy évről évre az egy évvel későbben születetteknél fél évvel nő a korhatár: az utolsó körben az 1957-ben születetteknél ez már 65 év.

Tehát az 57-ben születettek 2022-ben mehetnek nyugdíjba. Így a jövő év januárjában zárul le ez a folyamat, ami a demográfiai adatokból következően egy helyes döntés volt.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  - zárta gondolatait a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 24. szombat
Kinga, Kincső
29. hét
EZT OLVASTAD MÁR?