29 °C Budapest
Budapest, 2021. július 7.Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. július 7-én.MTI/Illyés Tibor

Gulyás Gergely a várható nyugdíjkorhatár-emelésről: Helyes döntés volt

2021. július 7. 16:28

A 2014 óta zajló fokozatos nyugdíjkorhatár-emelés alapján az egyes születési évjáratok küszöbértékei évről-évre sávosan emelkedtek. Hogy tervez-e a kormány további korhatáremelést, arra a kérdésre Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszolt a július 7-i Kormányinfón.

Ahogy arról a Pénzcentrum korábban beszámolt, az 1956-ban születettek 2021-ben 64,5 évesen mehettek nyugdíjba, július elsejéig a korosztály utolsó, 1956 decemberének végén született tagjai is érvényesítették korkedvezményüket. Július 1-től mindenki egységesen 65 évesen mehet nyugdíjba, de ezt a gyakorlatban már csak jövőre tehetik meg.

A témára a 2021.07. 07-i  Kormányinfón is kitértek, arra a kérdésre, hogy tervez-e a kormány további nyugdíjkorhatár emelést Gulyás Gergely azt mondta: „Nem gondolkodunk, nincs ilyen kérdés napirenden.”

Hozzátette, még véget sem ért az a nyugdíjkorhatár-emelés, amit 2007-2008 körül fogadott el az országgyűlés, ami azt eredményezte, hogy évről évre az egy évvel későbben születetteknél fél évvel nő a korhatár: az utolsó körben az 1957-ben születetteknél ez már 65 év.

Tehát az 57-ben születettek 2022-ben mehetnek nyugdíjba. Így a jövő év januárjában zárul le ez a folyamat, ami a demográfiai adatokból következően egy helyes döntés volt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  - zárta gondolatait a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly
32. hét
Augusztus 13.
A balkezesek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?