Budapest, 2021. július 4.Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter beszédet mond az Erdélyi Politikai Iskola diplomaátadóján a Mathias Corvinus Collegium budapesti épületében 2021. július 4-én.MTI/Mónus Márton

Gulyás Gergely: Nincs vége a járványnak, lesz negyedik hullám

2021. július 7. 15:25

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő csütörtök délelőtt helyett szerda délután 3-kor állt az újságírók elé. A sajtótájékoztatón a miniszter új, a 60 év felettieket célzó oltási programot jelentett be, Gulyás ezen kívül a magyar gazdaság állapotáról, valamint egy az építőipari anyagok drágulásának megfékezését célzó embargó bevezetéséről beszélt.  

Új oltási program

Gulyás Gergely arról beszélt, valamennyi magyarországon elérhető oltóanyag hatásos a mutáns vírusvariációk ellen. Ezért a kormány oltási akciót indít. A háziorvosok akár személyesen is felkereseik majd a 60 év felettieket. Gulyás szerint két napon belül bárkinek jut oltóanyag. Különösen az idősek számára fontos az oltakozás.

Jó eséllyel lesz negyedik hullám, mondta. És az az oltatlanokra akár a korábbiaknál is veszélyesebb lehet.

A kormány mindenkit arra kér, hogy külföldi utazások előtt a konzuli szolgálatnál tájékozódjunk, az adott ország mely oltóanyagot fogadja el.

Építőipari intézkedések

A piaci folyamatok hozzájárulnak az építőipari dráguláshoz, de ilyen mértékűt nem indokolnak, ezért lép a kormány.A kormány a következő intézkedésről döntött:

  • Kiviteli engedélyt vezetnek be. Ez előzetes brüsszeli notifikációt feltételez. Ezért jön ez a lépés csak októbertől.
  • Azonnali hatállyal bevezetik azonban a bejelentési kötelezettséget. Számos alapanyagot csak a bejelentést és annak tudomásul vételét követően lehet kivinni: ilyenek az acél és vastermékek, szigetelőkanyagok, homok, kő, kavics és sóder.
  • Az építőanyagok szállítását  a kormány nyomon fogja követni.
  • Kiegészítő bányajáradékot is bevezetnek: kőfejtő, gipsz, kavics, homok, mész és gipszgyártást végző vállalkozást érinti.
  • Áron felüli értékesítés esetén, a különbözet 90%-át kivető járadékot fizet meg a cég. Ez azokra a cégekre terjed ki, amelyeknek az árbevétele a 3 milliárd forintot meghaladja
  • A bányászati kitermelést egy éven belül el kell indítani a jog elnyerését követően, az eddigi 2 év helyett.
  • A GVH eszközeit bővítik
  • Az ÉMI az építési termékek helyettesíthetőségét is megvizsgálja.

Jó állapotban a gazdaság

Jó hír, hogy 4,6 millió a foglalkoztatottak száma. Azzal számol a kormány, hogy a nyári hónapokban tovább javul majd a helyzet. Már idén nyáron elérhetjük a kormány ígéretét, és foglalkoztatási csúcsokat is dönthetünk - osztotta meg reményeit Gulyás Gergely.

A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 72,3% volt - emelte ki.

A második negyedéves gazdasági növekedésről végleges adat még nincs, de optimisták vagyunk. Úgy számolnak, hogy nem csupán éves összehasonlításban lesz jó a növekedés, hanem az előző negyedévhez képest is - magyarázta. Azt remélik, hogy az elmúlt 30 év legnagyobb növekedése jön össze idén. Ez esetben a kormány visszaadja a befizetett szja-t a családoknak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Sok a kockázat: ilyen a negyedik hullám, az építőipari anyagok drágulása is - mondta.

Nem lesz kötelező az oltás, enyhébb lesz a 4. hullám

"Mi a szabadság pártján állunk, ezért nem kötelezzük az embereket a vakcina felvételére. Ha valaki nem akarja felvenni, akkor arról szabadon dönthet" - válaszolta Gulyás egy újságírói kérdésre.

Matematikai modellek már most is vannak a következő hullám lehetséges terjedéséről. Ez alapján a 2. járványhullám legmagasabb pontját sem fogja elérni az új hullám, a 3. hullámét pedig végképp nem. A miniszter szerint az egészségügyi ellátórendszer "minden további nélkül kibírja majd az újabb hullámot".

A védettségi igazolványnak a miniszter szerint pillanatnyilag nincs jelentősége Magyarországon, ezért nem aktuális az a kérdés, hogy elvegyük azoktól a védettségi igazolványt, akik nem vették fel a második oltást. De bármikor bevezethetnek egy ilyen intézkedést - válaszolta újságírói kérdésre Gulyás Gergely.
 

Címlapkép: Mónus Márton, MTI

NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?