17 °C Budapest
Budapest, 2021. július 4.Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter beszédet mond az Erdélyi Politikai Iskola diplomaátadóján a Mathias Corvinus Collegium budapesti épületében 2021. július 4-én.MTI/Mónus Márton

Gulyás Gergely: Nincs vége a járványnak, lesz negyedik hullám

2021. július 7. 15:25

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő csütörtök délelőtt helyett szerda délután 3-kor állt az újságírók elé. A sajtótájékoztatón a miniszter új, a 60 év felettieket célzó oltási programot jelentett be, Gulyás ezen kívül a magyar gazdaság állapotáról, valamint egy az építőipari anyagok drágulásának megfékezését célzó embargó bevezetéséről beszélt.  

Új oltási program

Gulyás Gergely arról beszélt, valamennyi magyarországon elérhető oltóanyag hatásos a mutáns vírusvariációk ellen. Ezért a kormány oltási akciót indít. A háziorvosok akár személyesen is felkereseik majd a 60 év felettieket. Gulyás szerint két napon belül bárkinek jut oltóanyag. Különösen az idősek számára fontos az oltakozás.

Jó eséllyel lesz negyedik hullám, mondta. És az az oltatlanokra akár a korábbiaknál is veszélyesebb lehet.

A kormány mindenkit arra kér, hogy külföldi utazások előtt a konzuli szolgálatnál tájékozódjunk, az adott ország mely oltóanyagot fogadja el.

Építőipari intézkedések

A piaci folyamatok hozzájárulnak az építőipari dráguláshoz, de ilyen mértékűt nem indokolnak, ezért lép a kormány.A kormány a következő intézkedésről döntött:

  • Kiviteli engedélyt vezetnek be. Ez előzetes brüsszeli notifikációt feltételez. Ezért jön ez a lépés csak októbertől.
  • Azonnali hatállyal bevezetik azonban a bejelentési kötelezettséget. Számos alapanyagot csak a bejelentést és annak tudomásul vételét követően lehet kivinni: ilyenek az acél és vastermékek, szigetelőkanyagok, homok, kő, kavics és sóder.
  • Az építőanyagok szállítását  a kormány nyomon fogja követni.
  • Kiegészítő bányajáradékot is bevezetnek: kőfejtő, gipsz, kavics, homok, mész és gipszgyártást végző vállalkozást érinti.
  • Áron felüli értékesítés esetén, a különbözet 90%-át kivető járadékot fizet meg a cég. Ez azokra a cégekre terjed ki, amelyeknek az árbevétele a 3 milliárd forintot meghaladja
  • A bányászati kitermelést egy éven belül el kell indítani a jog elnyerését követően, az eddigi 2 év helyett.
  • A GVH eszközeit bővítik
  • Az ÉMI az építési termékek helyettesíthetőségét is megvizsgálja.

Jó állapotban a gazdaság

Jó hír, hogy 4,6 millió a foglalkoztatottak száma. Azzal számol a kormány, hogy a nyári hónapokban tovább javul majd a helyzet. Már idén nyáron elérhetjük a kormány ígéretét, és foglalkoztatási csúcsokat is dönthetünk - osztotta meg reményeit Gulyás Gergely.

A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 72,3% volt - emelte ki.

A második negyedéves gazdasági növekedésről végleges adat még nincs, de optimisták vagyunk. Úgy számolnak, hogy nem csupán éves összehasonlításban lesz jó a növekedés, hanem az előző negyedévhez képest is - magyarázta. Azt remélik, hogy az elmúlt 30 év legnagyobb növekedése jön össze idén. Ez esetben a kormány visszaadja a befizetett szja-t a családoknak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Sok a kockázat: ilyen a negyedik hullám, az építőipari anyagok drágulása is - mondta.

Nem lesz kötelező az oltás, enyhébb lesz a 4. hullám

"Mi a szabadság pártján állunk, ezért nem kötelezzük az embereket a vakcina felvételére. Ha valaki nem akarja felvenni, akkor arról szabadon dönthet" - válaszolta Gulyás egy újságírói kérdésre.

Matematikai modellek már most is vannak a következő hullám lehetséges terjedéséről. Ez alapján a 2. járványhullám legmagasabb pontját sem fogja elérni az új hullám, a 3. hullámét pedig végképp nem. A miniszter szerint az egészségügyi ellátórendszer "minden további nélkül kibírja majd az újabb hullámot".

A védettségi igazolványnak a miniszter szerint pillanatnyilag nincs jelentősége Magyarországon, ezért nem aktuális az a kérdés, hogy elvegyük azoktól a védettségi igazolványt, akik nem vették fel a második oltást. De bármikor bevezethetnek egy ilyen intézkedést - válaszolta újságírói kérdésre Gulyás Gergely.
 

Címlapkép: Mónus Márton, MTI

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm