Ma kezdik oltani a háziorvosok a legidősebb magyarokat: mégis sok a kérdőjel

Ma kezdik oltani a háziorvosok a legidősebb magyarokat: mégis sok a kérdőjel

MTI
2021. február 4. 04:45

Február 4-én, csütörtökön indul a regisztrált legidősebbek oltása, de egyelőre rengeteg a kérdőjel - hívja fel a figyelmet a NYOSZ.

Sorban állunk, de meddig és miért

- teszi fel a Pénzcentrumnak eljuttatott közlményében a kérdést a Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetsége (NYOSZ). Mint azt kifejtik, "de hogy ki, mikor, milyen oltáshoz fog hozzájutni, azt senki nem tudja." A NYOSZ tájékoztatása szerint ma a következőket tudhatja csak az oltakozásban érintett korosztály:

  • Többféle védőoltás áll rendelkezésre, amelyek jobbára előre tervezhető módon érkeznek az országba, egy részüket az EU is jóváhagyta, más részüket nem.
  • Létezik egy oltási sorrend, amelyről inkább azt tudjuk, hogy kikre nem vonatkozik.
  • Regisztrálhatunk a védőoltásért, amiről azt tudjuk, hogy aki él ezzel a lehetőséggel, azt figyelembe veszik a sorrend összeállításakor.

A NYOSZ közleményében azt is kifejtik, mit is szeretnének tudni az oltásra várók, a regisztráltak. A legfontosabb az lenne, ha egyértelmű lenne

  • mikor kapják meg az oltást;
  • milyen oltást fognak felajánlani nekik.

A NYOS szerint mindezek alapján könnyű feladat lenne "elkészíteni egy TAJ-szám szerinti oltáslistát, amelyen napi frissítésben - akár az idő közben elsőbbséget élvezőkkel, és az érkező vakcinák száma szerint módosítva - bárki nyomon követhetné, kb. mikor kerül sorra". Illetve meglátásuk szerint az is indokolt lenne, "ha a regisztráltaknak naponta feleslegesen érkező emailekben arról is érdeklődnének, hogy az oltásra váró milyen vakcinát fogad el", így ugyanis "az egyes oltóanyagok szerinti listák is elkészülhetnének." A közleményben leszögezik

így mindenki nyomon követhetné, március, vagy május a számára "szabadulást" hozó hónap. Vagy esetleg október.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 21. szerda
Konrád
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 20. 18:09