16 °C Budapest

Rengeteg pénzt hagynak elúszni a felelőtlen magyarok: érdemes átnézni a nyugdíjbiiztosításodat!

2018. november 20. 19:30

Napjainkban egyre többször merül fel a kérdés, hogy elég lesz-e a pénzünk nyugdíjasként, fenn tudjuk-e tartani azt az életszínvonalat, amelyet fiatalon elképzeltünk. Az OVB Magyarország egyik korábbi felmérése szerint a hazai lakosság kevesebb mint harmada gondolja csupán, hogy a nyugdíjbiztosításokhoz jár állami támogatás adó-visszatérítés formájában, pedig a magyarok jelentős hányada életszínvonal csökkenést prognosztizál idősebb korára.

A legújabb KSH adatok azt mutatják, hogy a nyugdíjra jogosultak száma 2017 végére elérte a 2.027.000 főt. Az átlagéletkor folyamatosan emelkedik, ami nemcsak Magyarországon okoz fejtörést, hanem egész Európában kihívást jelent. Léteznek olyan előrejelzések, amelyek szerint

hazánkban 2060-ig a születéskor várható élettartam a férfiaknál több mint 10, a nők esetében pedig 8 évvel is növekedhet majd, mindemellett ugyanekkorra a nyugdíjas korúak száma elérheti a 2,5 millió főt

- hívja fel a figyelmet a pénzügyi tanácsadó cég.

A Magyarországon is működő felosztó-kirovó nyugdíjrendszer lényege, hogy az aktív dolgozók befizetéseit osztja el a nyugdíjasok között, ezért a rendszer működőképességét meghatározza a mindenkori aktív és inaktív népesség aránya. A fenti adatokból is jól látszik, hogy a jövőben egyre kevesebb lesz az aktív dolgozó és egyre több a nyugdíjas Magyarországon, vagyis egyre kevesebben fogják befizetni azt az összeget a nyugdíjrendszerbe, amit a nyugdíjak kifizetésére kell felhasználni. Sajnos emiatt a nyugdíjak jelenlegi szintje hosszú távon nehezen fenntartható, nem mindegy, hogy ezen életszakaszunkat milyen életszínvonalon éljük majd meg. Fontos kérdés, hogy rendelkezésre áll-e a szükséges tőke ahhoz, hogy úgy éljünk, ahogyan azt fiatalon elterveztük.

A jó dolgokhoz idő kell

"Az OVB Magyarország véleménye szerint fontos, hogy rendelkezzünk az állam által biztosított nyugdíj mellett egyéb, saját megtakarítással is. Úgy látjuk, hogy a rendszeres megtakarítók közel harmada egyszerűen a bankszámláján parkoltatja spórolt pénzét, így viszont nem jogosultak személyi jövedelemadó-visszatérítésre. Ráadásul sok esetben nem a befektetetési időtávnak megfelelő eszközökbe helyezik megtakarításaikat, ezzel a várható hozamuk sem úgy alakul majd, ahogy szeretnék" - mondta el Póth Viktor, az OVB Vermögensberatung Kft. üzletfejlesztési igazgatója.

Jelenleg több mint 4,4 millió foglalkoztatott van Magyarországon, a 2014 óta piacon lévő nyugdíjbiztosítások száma pedig alig érte el tavaly a 250 ezret.

A nyugdíjbiztosítás olyan célhoz kötött befektetési forma, ahol a megtakarítások akár többféle eszközalapba fektethetők és 20 százalékos állami adó-visszatérítés is igénybe vehető a díjak után (maximum évi 130 ezer forintig). Ezzel a lehetőséggel azonban sokan még annak ellenére sem élnek, hogy rendelkeznek nyugdíjbiztosítási szerződéssel, aminek oka adódhat a ráfordított idő vagy az ismeretek hiányából. A nyugdíjbiztosítás további nagy előnye, hogy akár egy összegben is befizethetünk a számlánkra eseti díjként, ami után ugyanúgy jár az állami támogatás.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az önkéntes nyugdíjpénztáraknak hozzávetőlegesen 1,1 millió tagjuk van, valamivel több mint 1,2 millió forintos átlagvagyonnal. A 20 százalékos állami támogatás itt is kihasználható legfeljebb 130 ezer forintig.

A támogatások mértéke teljes mértékben maximalizálható, hiszen ha valaki több államilag támogatott nyugdíjtermékkel rendelkezik (nyugdíjbiztosítás + NYESZ + önkéntes nyugdíjpénztár), akkor a visszatérítés maximuma akár a 280 ezer forintot is elérheti.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm