15 °C Budapest

Nekik van itthon esélyük a giganyugdíjra: mutatjuk, mibe fektetnek

2018. március 8. 11:00

Alig több mint a gazdaságilag aktívak fele takarít meg önkéntes nyugdíjpénztárban és folyamatos díjas életbiztosításban Magyarországon, a tendencia ugyanakkor úgy néz ki, hogy nemrég jó irányba indult el. Erről is beszélt Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi szervezetek felügyeletéért felelős ügyvezető igazgatója a Portfolio Biztosítás 2018 konferencián, ahonnan a Pénzcentrum is közvetít.

10 év alatt 1 millió új öngondoskodót szeretne látni a jegybank

- mondta el Kandrács Csaba, az MNB pénzügyi szervezetek felügyeletéért felelős ügyvezető igazgatója. 

A pályával kapcsolatban elmondta, hogy míg 2007 óta folyamatosan csökkent az öngondoskodók aránya, tavaly már megfordulni látszott a tendencia, 

53,6-ról 54,6-ra nőtt a gazdaságilag aktívaknak azon része, akik rendszeresen takarítanak meg önkéntes nyugdíjpénztárakban vagy folyamatos díjas életbiztosításokban.

Ha a tartalékokról beszélünk, akkor megállapíthatjuk, hogy 3 246 milliárd forintra, 6,3 százalékkal emelkedett egy év alatt az ügyfelek ilyen jellegű megtakarítása. A teljes biztosítási piac 948 milliárd forint díjbevételt ért el 2017-ben, de ha azokat a biztosítókat is beleszámítjuk, akik fiókteleppel működnek Magyarországon (tehát ugyanolyan tevékenységet fejtenek ki, mint mások, de egy másik EU-s felügyelet alá tartoznak), akkor ez a szám meghaladja az ezer milliárd forintot.

A jegybanki vezető arról is beszélt, hogy  az MNB el szeretné érni, hogy minél nagyobb legyen a verseny a piacon. 2016-ról 2017-re ugyanakkor pont a másik irányba indultak el a folyamatok, a nagyobb biztosítóknak egyre nagyobb a piaci részesedése, így itt piacélénkítésre van szükség a vezető szerint.

Az ügyfelek számára ugyanakkor jó hír, hogy 2015-ről 2017-re 4,39 százalékról 3,58 százalékra csökkent az életbiztosítások teljes költségmutatója (TKM). Ha azt is figyelembe vesszük, hogy emelkedik a biztosítók értékesítése, akkor megállapíthatjuk, hogy mind az ügyfelek, mint pedig a piaci szereplők jól jártak az elmúlt egy évben - állapította meg Kandrács Csaba.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A konferencián korábban Pandurics Anett, a Magyar Biztostók Szövetségének (MABISZ) elnöke elmondta, hogy növekedést vár a nyugdíjbiztosítások után visszaigényelt adókedvezmény tekintetében, de 2017-es adatok még nem állnak rendelkezésre.

Kevesen hiszik, hogy szeretik őket, te mit gondolsz?

A konferencián megszavaztatták a közönséget arról, hogy szerintük szeretik-e az emberek a biztosítókat. Ez azért érdekes, mert a résztvevők nagy többségében biztosítási szakemberek és iparági vezetők. Az eredmény szerint 10-ből 3 biztosítós azt gondolja, hogy szeretik őket.

Te mit gondolsz erről?

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm