20 °C Budapest
Itt élnek a legboldogabb nyugdíjasok: nekik megérte dolgozni egy életen át

Itt élnek a legboldogabb nyugdíjasok: nekik megérte dolgozni egy életen át

2016. augusztus 5. 05:48

Németország, Hollandia, Svájc - ezek az országok idén mind az élen végeztek abban a rangsorban, ami azt mutatja meg, hogy ma hol a legjobb nyugdíjasnak lenni a világon. Magyarország ugyan nem került be a legjobbak közé, de hazánkban is akadnak olyan nyugdíjasok, akiknek nem kell aggódni a mindennapi megélhetés miatt.


Idén is elkészítette a Natixis Global Asset Management azt a rangsort, amelyből megtudhatjuk, hogy a világon hol a legjobb nyugdíjasnak lenni. Az idei listában a megszokotthoz képest jóval kevesebb országot, összesen 43-at vizsgáltak. 2016-ban ugyanis azokra a fejlett gazdaságokra összpontosítottak, ahol a nyugdíjrendszer fenntarthatósága égető társadalmi és gazdasági kérdés.

A rangsor kialakításához az úgynevezett Globális Nyugdíj Indexet használták, ami egyfajta általános nyugdíjbiztonságot határoz meg. Az indexszám kiszámításához figyelembe vett tényezők 4 fő kategóriába sorolhatóak:

  • Egészség (várható élettartam, egészségügyi ellátások)
  • Pénzügyek (az ország pénzügyi rendszerének ereje)
  • Életminőség (légszennyezettség, bűnözések száma)
  • Anyagi jólét (lehetőség a kényelmes életre a nyugdíjas években)

Az első helyet 2016-ban Norvégia szerezte meg, akárcsak a 2013-as listában. Érdekesség, hogy amióta elkészítik a rangsort Norvégia sosem került a másodiknál rosszabb helyre. Tavaly és 2014-ben is Svájc tudta csak megelőzni, amely idén is és 2013-ban is a második helyen végzett.

A dobogó harmadik fokára most Izland került, Magyarország pedig a 33. helyet szerezte meg a 43-ból. Ezzel sikerült megelőznünk olyan országokat, mint például Portugália vagy Spanyolország. A 33. hely azonban nem tűnik annyira előkelőnek, ez nem lehet véletlen, hiszen ma Magyarországon a közel 2 millió nyugdíjasnak több mint a fele 100 ezer forintnál is kevesebből él havonta. Sőt, 2 500 főnél is többre tehető azoknak a nyugdíjasoknak a száma, akiknek 25-30 ezer forint közötti összegből kell megélnie.

{{EMBED:infogram_nyugdij_osszege_fo_2015_december}}

Az átlagnyugdíj összege jelenleg hazánkban 109 561 forint, a leggazdagabb magyar nyugdíjasnak pedig a legfrisebb adatok szerint több mint 2 millió forint üti a markát (a Pénzcentrum év eleji körképe szerint február végén még 1 608 717 forint volt a legmagasabb nyugdíj az országban).

Mit csinálnak jobban az élen végezett országok?

Az elemzésből az is kiderül, hogy melyek azok a dolgok, amit érdemes lenne eltanulni az élen végzett országoktól:

Öngondoskodás

A hazánkban is működő nyugdíjrendszer, (amelyben az aktív dolgozó népesség tartja el az idősebbeket) fenntarthatósága azért kérdéses, mert egyre több az öregedő munkavállaló és a várható élettartam is folyamatosan növekszik.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az Eurostat korábbi számításai szerint 2060-ban hazánkban a 65 éves kor feletti népesség aránya eléri a 29 százalékot

A társadalom öregedése miatt pedig egyre kevesebb keresőnek kell eltartania egy nyugdíjast. Emiatt pedig várható, hogy a következő évtizedekben az állami nyugdíj összege fokozatosan csökkeni fog. Ezért szinte elengedhetetlen lenne, hogy már korábban félretegyünk a nyugdíjas éveinkre. Egyes felmérések szerint azonban a mostani magyar nyugdíjasoknak mindössze 2 százaléka rendelkezik a nyugdíja mellett valamilyen kiegészítő forrással, amihez nyúlhat.

Támogatások

Egyes országok már rájöttek arra, hogy az egyéneknek adott kedvezmények jelentősen növelhetik az öngondoskodási termékek népszerűségét. Hazánkban egyébként már többféle államilag támogatott megtakarítás közül is választhatunk és mind a három esetében 20 százalékos személyi jövedelemadó jóváírásban részesülhetünk befizetéseink után. Emellett természetesen a megtakarítás maga is termel hozamokat, ami befizetések nélkül is hozzáadódik a megtakarításainkhoz. Természetesen mind a három konstrukciónak vannak előnyei és hátrányai, és az is eltérő, kinek melyik lehet a legjobb nyugdíjcélú megtakarítás. Ez a három az:

  • Önkéntes Nyugdíjpénztár (ÖNYP),
  • a Nyugdíj-előtakarékossági Számla (NYESZ),
  • és a Nyugdíjbiztosítás.

Automatikus beléptetés a nyugdíjprogramokba

A munkavállalók automatikus beléptetése a vállalati nyugdíjprogramokba egy jó lépés a helyes irányba. Ennek a rendszernek a bevezetése az Egyesült Királyságban 5 millió embernek tette lehetővé a nyugdíjcélú megtakarítások elkezdését.

A munkavállalók közel kétharmada (65 százalék) találja valamelyest vagy nagyon vonzónak az éves fizetés 6 százalékát kitevő hozzájárulás mellett az automatikus beléptetést a munkáltató nyugdíjprogramjába.

- derül ki a nemzetközi Aegon csoport 2016-os nyugdíjfelkészültségi szubjektív kutatásából.

Nem csak a megtakarítás segíthet

A nyugdíjbiztonság nem csak a megtakarításokról szól, hanem fontos szerepe van természetesen a , a monetáris, a fiskális és az egészségügyi politikának is abban, hogy egy országban elégetettek legyenek a nyugdíjasok.

NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?