15 °C Budapest
Itt élnek a legboldogabb nyugdíjasok: nekik megérte dolgozni egy életen át

Itt élnek a legboldogabb nyugdíjasok: nekik megérte dolgozni egy életen át

2016. augusztus 5. 05:48

Németország, Hollandia, Svájc - ezek az országok idén mind az élen végeztek abban a rangsorban, ami azt mutatja meg, hogy ma hol a legjobb nyugdíjasnak lenni a világon. Magyarország ugyan nem került be a legjobbak közé, de hazánkban is akadnak olyan nyugdíjasok, akiknek nem kell aggódni a mindennapi megélhetés miatt.


Idén is elkészítette a Natixis Global Asset Management azt a rangsort, amelyből megtudhatjuk, hogy a világon hol a legjobb nyugdíjasnak lenni. Az idei listában a megszokotthoz képest jóval kevesebb országot, összesen 43-at vizsgáltak. 2016-ban ugyanis azokra a fejlett gazdaságokra összpontosítottak, ahol a nyugdíjrendszer fenntarthatósága égető társadalmi és gazdasági kérdés.

A rangsor kialakításához az úgynevezett Globális Nyugdíj Indexet használták, ami egyfajta általános nyugdíjbiztonságot határoz meg. Az indexszám kiszámításához figyelembe vett tényezők 4 fő kategóriába sorolhatóak:

  • Egészség (várható élettartam, egészségügyi ellátások)
  • Pénzügyek (az ország pénzügyi rendszerének ereje)
  • Életminőség (légszennyezettség, bűnözések száma)
  • Anyagi jólét (lehetőség a kényelmes életre a nyugdíjas években)

Az első helyet 2016-ban Norvégia szerezte meg, akárcsak a 2013-as listában. Érdekesség, hogy amióta elkészítik a rangsort Norvégia sosem került a másodiknál rosszabb helyre. Tavaly és 2014-ben is Svájc tudta csak megelőzni, amely idén is és 2013-ban is a második helyen végzett.

A dobogó harmadik fokára most Izland került, Magyarország pedig a 33. helyet szerezte meg a 43-ból. Ezzel sikerült megelőznünk olyan országokat, mint például Portugália vagy Spanyolország. A 33. hely azonban nem tűnik annyira előkelőnek, ez nem lehet véletlen, hiszen ma Magyarországon a közel 2 millió nyugdíjasnak több mint a fele 100 ezer forintnál is kevesebből él havonta. Sőt, 2 500 főnél is többre tehető azoknak a nyugdíjasoknak a száma, akiknek 25-30 ezer forint közötti összegből kell megélnie.

{{EMBED:infogram_nyugdij_osszege_fo_2015_december}}

Az átlagnyugdíj összege jelenleg hazánkban 109 561 forint, a leggazdagabb magyar nyugdíjasnak pedig a legfrisebb adatok szerint több mint 2 millió forint üti a markát (a Pénzcentrum év eleji körképe szerint február végén még 1 608 717 forint volt a legmagasabb nyugdíj az országban).

Mit csinálnak jobban az élen végezett országok?

Az elemzésből az is kiderül, hogy melyek azok a dolgok, amit érdemes lenne eltanulni az élen végzett országoktól:

Öngondoskodás

A hazánkban is működő nyugdíjrendszer, (amelyben az aktív dolgozó népesség tartja el az idősebbeket) fenntarthatósága azért kérdéses, mert egyre több az öregedő munkavállaló és a várható élettartam is folyamatosan növekszik.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az Eurostat korábbi számításai szerint 2060-ban hazánkban a 65 éves kor feletti népesség aránya eléri a 29 százalékot

A társadalom öregedése miatt pedig egyre kevesebb keresőnek kell eltartania egy nyugdíjast. Emiatt pedig várható, hogy a következő évtizedekben az állami nyugdíj összege fokozatosan csökkeni fog. Ezért szinte elengedhetetlen lenne, hogy már korábban félretegyünk a nyugdíjas éveinkre. Egyes felmérések szerint azonban a mostani magyar nyugdíjasoknak mindössze 2 százaléka rendelkezik a nyugdíja mellett valamilyen kiegészítő forrással, amihez nyúlhat.

Támogatások

Egyes országok már rájöttek arra, hogy az egyéneknek adott kedvezmények jelentősen növelhetik az öngondoskodási termékek népszerűségét. Hazánkban egyébként már többféle államilag támogatott megtakarítás közül is választhatunk és mind a három esetében 20 százalékos személyi jövedelemadó jóváírásban részesülhetünk befizetéseink után. Emellett természetesen a megtakarítás maga is termel hozamokat, ami befizetések nélkül is hozzáadódik a megtakarításainkhoz. Természetesen mind a három konstrukciónak vannak előnyei és hátrányai, és az is eltérő, kinek melyik lehet a legjobb nyugdíjcélú megtakarítás. Ez a három az:

  • Önkéntes Nyugdíjpénztár (ÖNYP),
  • a Nyugdíj-előtakarékossági Számla (NYESZ),
  • és a Nyugdíjbiztosítás.

Automatikus beléptetés a nyugdíjprogramokba

A munkavállalók automatikus beléptetése a vállalati nyugdíjprogramokba egy jó lépés a helyes irányba. Ennek a rendszernek a bevezetése az Egyesült Királyságban 5 millió embernek tette lehetővé a nyugdíjcélú megtakarítások elkezdését.

A munkavállalók közel kétharmada (65 százalék) találja valamelyest vagy nagyon vonzónak az éves fizetés 6 százalékát kitevő hozzájárulás mellett az automatikus beléptetést a munkáltató nyugdíjprogramjába.

- derül ki a nemzetközi Aegon csoport 2016-os nyugdíjfelkészültségi szubjektív kutatásából.

Nem csak a megtakarítás segíthet

A nyugdíjbiztonság nem csak a megtakarításokról szól, hanem fontos szerepe van természetesen a , a monetáris, a fiskális és az egészségügyi politikának is abban, hogy egy országban elégetettek legyenek a nyugdíjasok.

NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?