2 °C Budapest
Több pénz jut a korkedvezményesen nyugdíjba menő nőknek

Több pénz jut a korkedvezményesen nyugdíjba menő nőknek

MTI
2016. április 27. 15:31

Emelkedik jövőre - az idei 195 milliárd forintról 233 milliárd forintra - az a keretösszeg, amelyet a kormány a nők korhatár alatti nyugellátására szán - derül ki a 2017-es költségvetési javaslat Nyugdíjbiztosítási Alapra vonatkozó fejezetéből.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A számok alapján a kormány a szociális hozzájárulási adó nyugdíjalapot megillető részéből és a munkáltatói nyugdíjbiztosítási járulékból az ideinél valamivel kevesebb bevétellel, 2014 milliárd forint helyett 1989 milliárd forinttal kalkulál. Ugyanakkor a biztosított által fizetett nyugdíjjárulék esetében 1015 milliárd forint helyett 1094 milliárd forint bevétellel, az egyszerűsített foglalkoztatás utáni közteher esetében 11 milliárd forint helyett 15 milliárd forint bevétellel számolnak.

A nők korhatár alatti nyugellátása mellett a korhatár felettiek öregségi nyugdíjára szánt összeg is nagyobb a jövő évre tervezett büdzsében az ideinél, 2473 milliárd forint helyett 2501 milliárd forint.  Csökken ugyanakkor a hozzátartozói nyugellátások összege: árvaellátásra az idei 34 milliárd forinttal szemben jövőre 31 milliárd forinttal kalkulál a kormány, míg az özvegyi nyugellátásra az idei 338 milliárd forinttal szemben 334 milliárd forintot szánnak.

Nem változik a nyugdíjbiztosítási költségvetési szerv büdzséje, mind személyi juttatásokra, mind dologi kiadásokra az ideivel azonos mértékű összegből gazdálkodhatnak.

 

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2022. január 16. vasárnap
Gusztáv
2. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?