21 °C Budapest
Te jó ég! Mikor lettek ilyen sokan a magyar nyugdíjasok?

Te jó ég! Mikor lettek ilyen sokan a magyar nyugdíjasok?

2016. március 23. 06:03

Az elmúlt években több tízezerrel nőtt a nyugdíjasok száma hazánkban. Az ellátottaknak pedig több mint a fele nő, akik átlagosan 6 évvel tovább kapják a nyugdíjukat, mint a férfiak. De vajon hány éven keresztül kapunk nyugdíjat? Miért érdemes spórolni a nyugdíjas évekre?


A statisztikák szerint a 2014-ben elhunyt magyar nyugdíjasok átlagosan 23 éven keresztül kapták a nyugdíjukat. Persze ezt az arányt a nők jelentősen javítják, hiszen ők magasabb számban jelennek meg a nyugdíjasok között és sokkal több időt is töltenek el nyugdíjasként.

Míg egy férfi átlagosan 19,86 évig kapja a nyugdíját, addig egy nő 25,87 évig.

Vagyis a magyar női nyugdíjasok átlagosan 6 évvel tovább részesülnek nyugellátásban, mint a férfiak. Ez pedig nem meglepő, hiszen a nők korábban mehetnek nyugdíjba, és átlagosan tovább is élnek, mint a férfiak. A különbség pedig hatalmas, hiszen a legfrissebb adatok szerint a magyar öregségi nyugdíjasok 37 százaléka férfi és 63 százaléka nő - tudta meg a Pénzcentrum az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságtól (ONYF).


A nyugdíjrendszer átalakulását követően 2012-ben jelentősen csökkent a nyugdíjasok száma Magyarországon, ám azóta komoly növekedés figyelhető meg. 2014-ben az öregségi nyugdíjban részesülők száma már elérte a 2 037 126 főt. 2015 decemberében pedig ez a szám ugyan némileg csökkent, de így is elmondható, hogy az elmúlt években több tízezer fővel növekedett a nyugdíjasok száma hazánkban.

Tovább élünk?

Az öregségi nyugdíjasok számának folyamatos növekedése a népesség korösszetételének változásával magyarázható. A 65 év feletti korosztály létszáma megszakítás nélkül emelkedik Magyarországon. Míg 1990-ben a 65 év felettiek a népesség 13 százalékát tették ki, addigra ez a szám 2014 elejére 17,5 százalékra emelkedett.

Az Eurostat korábbi számításai szerint 2060-ban hazánkban a 65 éves kor feletti népesség aránya eléri a 29 százalékot.

A nők egyébként az elmúlt években mindig is jelentős többséget képviseltek a nyugdíjasok között, közel hasonló arányban mint most. Az ONYF adatai szerint a 2014-ben elhunyt nyugdíjasoknál az átlagos halálozási életkor 79 év volt. Nemekre lebontva pedig a férfiak halálozási életkora 77,2 év, míg a nőknél ugyanez 80,67 év volt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Kevesen tesznek erre félre

Nemcsak hazánkban, hanem Európában is gondot jelent, hogy a társadalmak elöregedése miatt egyre kevesebb keresőnek kell eltartania egy nyugdíjast. Emiatt pedig várható, hogy a következő évtizedekben az állami nyugdíj összege fokozatosan csökkeni fog.

Hazánkban a helyzet annyival kedvezőtlenebb, hogy az aktív nyugdíj megtakarítások szintje is elmarad az európai átlagtól. Egyes felmérések szerint a mostani nyugdíjasok mindössze 2 százaléka rendelkezik a nyugdíja mellett valamilyen kiegészítő forrással, amihez nyúlhat.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?