24 °C Budapest
Tényleg ez vár a magyar nyugdíjasokra?

Tényleg ez vár a magyar nyugdíjasokra?

2015. október 1. 10:00

A 65 évesnél idősebb uniós lakosok kevésbé vannak kitéve a szegénységnek, mint fiatalabb honfitársaik, különösen Magyarországon - derül ki az Eurostat friss adatsorából, amelyet az október 1-i idősek világnapja alkalmából adtak ki.

Az Európai Unió népessége folyamatosan öregszik. Míg tavaly a legalább 65 évesek aránya a teljes népességen belül 18,5 százalék volt az EU-ban, addig ez a szám a prognózisok szerint 2080-ig akár a 28,7 százalékot is elérheti. Az Eurostat szerint tavaly a legtöbb 80 év feletti lakos Olaszországban élt, ez az arány Magyarországon az összlakosságnak csupán 4,2 százaléka.

A felmérés készítői a 65 éves korban várható hátralévő átlagos élettartamot is vizsgálták tagországok és nemek közötti eltérésben. A 2013-as adatok alapján a 65 éves nők átlagosan további 21,3, a férfiak 17,9 évre számíthatnak. A leghosszabb időskorra a spanyol és francia nők számíthatnak 23 évvel, míg a skála másik végén 18 év körüli értékekkel Bulgária, Románia és Magyarország áll. Összegezve a 65 éves korosztályban a magyar nők további életkilátásai a 3., a férfiaké pedig a 4. legalacsonyabbak az EU-tagországok között.

Az EU egészére, így Magyarországra is igaz, hogy a szegénység szempontjából a 65 év alatti korosztályok fenyegetettebbek, mint az idősebbek. A statisztikák szerint 2013-ban a 65 évesnél idősebb uniós lakosok kevésbé voltak kitéve a szegénységnek, mint a fiatalabbak. Ez a különbség főleg Magyarországon volt szembetűnő, ahol a 65 év felettiek 4,4 százalékát veszélyeztette a szegénység, míg a 65 év alatti korosztályban ez az arány jóval magasabb, 16,1 százalékos volt.

Ezen felül a szegények aránya is magasabb Magyarországon, mint az EU-ban. Míg az időseknél 16,7 százalékos a magyarországi érték a 6,9 százalékos uniós átlaggal szemben, addig a 65 év alattiaknál közel 29 százalék tartozik ide, jelentősen meghaladva a körülbelül 10 százalékos EU-átlagot.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?