2020. október 27. kedd Szabina

Videón a legújabb ATM-es átverés: téged is könnyen kifoszthatnak


Laikus szemmel szinte lehetetlen kiszúrni a legújabb bankkártyás átverést. Pedig érdemes minden készpénzfelvételnél résen lennünk, mert különben pillanatok alatt megszerezhetik a kártyaadatainkat a csalók. Mutatjuk a tolvajok legújabb trükkjét és azt is, hogyan védekezhetsz ellene.


A legújabb ATM-es csalásért nem is kell nagyon messzire mennünk. Egy amerikai biztonsági szakértő éppen Bécsben nyaralt, amikor észrevette, hogy a Szent István-székesegyháznál lévő bankautomatára bizony rászereltek egy plusz alkatrészt is.

Benjamin Tedesco sokkoló videóját alig egy hete töltötte fel a YouTube-ra, de máris 100 ezer felett jár a megtekintések száma.

Éppen Bécsben nyaraltam a családdal és elmentem pénzt felvenni egy ATM-hez. Mivel biztonsági szakemberként dolgozom, ezért mindig ellenőrzöm az automatákat, és ez most ez most nagyon jól jött

- mondta el a szakember a Daily Mail-nek.

Amellett, hogy a bankautomatáról levett szerkezetben van egy mágnescsík olvasó, van benne egy akkumulátor, egy kapcsoló és természetesen egy a PIN kódot ellenőrző egység is.

Mi történik, ha ilyen automatánál veszünk fel pénzt?

Az ATM-ről leszedett eszközről azt feltételezhetjük, hogy a bűnözők célja az volt, hogy a kártyaadatokat megszerezve később készítsenek egy úgynevezett klónkártyát, amelyet majd a vásárlások során tudnak felhasználni.

Vagyis, amíg a csalók nem buknak le, addig a kártyánk másolatával tudnak fizetni.

Ennek a visszaélésnek a nagy veszélye az, hogy amíg mások a kártyánk másolatával vásárolnak, addig az eredeti darab ott lapul a zsebünkben és semmit sem sejtünk arról, hogy közben használják a számlánkat. Természetesen a bankok sokat tesznek annak érdekében, hogy az ilyen csalásokat megnehezítsék, illetve ellehetetlenítsék. Az ügyfeleknek küldött SMS-értesítésekkel például gyorsan kiszűrhetőek az ilyen tranzakciók.


Hogyan védekezhetünk?

A klónozásos kártyacsalások ellen kiváló védekezés lehet a napi limit beállítása, és a már előbb említett SMS-értesítés. A napi limit beállításánál javasolt egy alacsonyabb összeget megadni, és csak nagyobb vásárlások/készpénzfelvétel idején (akár mobilbankunk segítségével) ideiglenesen megemelni a limitet. Ha pedig olyan pénzmozgást tapasztalunk, amit nem mi kezdeményeztünk, ne habozzunk, azonnal hívjuk fel bankunk ügyfélszolgálatát, és érdeklődjünk arról is, szükséges-e rendőrségi feljelentést tennünk.

De jól jön az is, ha a készpénzfelvétel előtt a bankautomatánál ellenőrizzük az alábbiakat:

  • Nézzünk körbe, hogy nincsen-e esetleg egy rejtett kamera a közelben
  • Vizsgáljuk meg a billentyűzetet, hogy nincs-e rajta esetleg egy plusz fólia
  • Nézzük át a gépet alaposan, nincsenek-e oda nem illő részek, esetleg ragasztónyomok
  • Pórbáljuk meg elmozdítani a kártyaolvasót
  • Végül pedig fontos, hogy amikor beírjuk a PIN kódunkat, akkor takarjuk el a gombokat

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Hozzászólások száma: 3 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.22-10.28
Országos

Lidl

10.22-10.28
Országos

Auchan

10.22-10.28
Országos

Tesco

10.22-10.28
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó