17 °C Budapest

Sikerült egy kis pénzt spórolnod a járvány alatt? Mutatjuk, mibe fektesd

2020. július 16. 14:30

A pandémia következtében rengetegen kerültek nehéz anyagi helyzetbe, veszítették el a munkájukat, mentek csődbe, vagy estek el a bevételeiktől. Az utóbbi négy hónapot a lakosság jelentős része nehezen vészelte át - nem csak Magyarországon, a világon is. Voltak azonban olyanok, akik a járvány alatt éppen növelték a megtakarításaikat, most pedig, hogy az élet kezd hasonlítani a járvány előtti állapotokhoz, nem tudják, mit tegyenek a járvány alatt megspórolt összeggel. Mutatunk néhány tippet, hol lenne jó helye az összegnek.

Nem mindenkit vágott földhöz a járvány - bár nyilvánvalóan megváltoztak a munkakörülmények. Sokan - főként fiatalok - arra kényszerültek, hogy felmondják az albérletüket, és visszaköltözzenek a családi fészekbe, mások önkéntes karanténban töltötték a járványidőszakot rengeteg túlórával, mások a gyermekfelvigyázást, távoktatást próbálták összeegyeztetni a home oficce-szal. Mindenkit más-más kihívások elé állította az elmúlt 4 hónap.

Viszont a korlátozásoknak, a szociális távolságtartásnak, az elrendelt home office-nak köszönhetően rengeteget megspórolhattunk - ez is egyénenként változó lehet, hogy min - az utazáson, benzinköltségen, házon kívüli étkezésen, programokon, de akár a lakhatáson is. Még május elején indított felmérést a Pénzcentrum azzal kapcsolatban, hogy hogyan teltek/telnek a magyarok mindennapjai a négy fal között, milyen új szokásokat alakítottak ki, milyen szolgáltatásokat vettek igénybe a "karanténidőszak" alatt. Ennek tanulsága szerint az olvasóink közül 60 százalék ugyanannyi "digitális rezsit" fizetett mint korábban, viszont 10 százalékuk úgy értékelte, hogy csökkentek a kiadásai:

{{EMBED:infogram_0bc9a7dc-d262-454d-8f89-99006545f59f}}

Látható, hogy - most csak a digitális szolgáltatásokhoz kapcsolódó kiadásokat tekintve - a többségnek nőttek, vagy nem változtak a kiadásai, de van egy jelentős réteg, aki tudott spórolni. Feltehetően az élet más-más területein mások is voltak így. Sőt olyanok is vannak minden bizonnyal, akiknek több munkájuk, több megrendelésük volt, így többet kerestek mint más időszakban. Akárhogy is keletkezett a többlet, feltehetően sokan tanácstalanok most, mit kezdjenek a kisebb-nagyobb összegekkel.

Tegyék félre a második hullámra? Kössék le? Költsék biztosításokra? Fektessék be? Akinek eddig nem volt megtakarítása, biztosan bajban van ezzel, akinek pedig volt az azért bizonytalan, mert a járvány kiszámíthatatlanná teszi rövid távon az életünket, és ilyet eddig talán senkinek sem kellett átélnie, és közben felelős pénzügyi döntést hoznia.

Az anyagi biztonság felértékelődött

A pénzügyi tudatosság most jóval fontosabbá vált, mint korábban: egy friss kutatás adatai alapján ugyanis azok, akik legalább félmillió forintnyi megtakarítással rendelkeztek, saját megítélésük szerint könnyebben vészelték át az elmúlt hónapokat. Hetven százalékuk azt is tervezi, hogy a következő hónapokban ugyanannyit vagy többet tesz félre, mint eddig, és csak hét százalékuk látja úgy, hogy egyáltalán nem tud majd megtakarítani a jövőben.

Ez viszont azokra vonatkozik, akiknek eleve volt tartaléka. Az elmúlt évek statisztikái azt mutatják, hogy számos magyar dolgozónak nem volt annyi megtakarítása, hogy hónapokig is kihúzza munka nélkül. A 30-59 éves lakosság átlagosan 8 hónapra elegendő megtakarítással rendelkezett a járvány előtt, a megkérdezettek 57 százaléka viszont maximum 3 hónapig tudott volna megélni a félretett pénzéből, 36 százalékuknak pedig mindössze 1 hónapra futotta volna. A válaszadók 37 százalékának nem volt egyáltalán semmilyen megtakarítása.

Így természetesen kézenfekvő lenne azt tanácsolni bármelyik réteghez is tartozott valaki, aki félre tudott tenni a járvány következtében - hogy tartalékolja a pénzét. Azonban valóban ez a jó megoldás most? Elrakni és nem nyúlni hozzá, csak végszükség esetén? Ha beüt a második hullám? Na és ha nem üt be?

Mit tegyél a pénzzel, amit megspóroltál?

A Klein Financial Advisors tanácsa szerint is természetesen fontos a spórolás, de az is, hogy jó helyet találjunk a pénznek. A párnacihában tartott tízezrekkel nem biztos, hogy jól járunk.

1. Rendezd a hiteleidet

Sokan valószínűleg éppen annak hatására, hogy éltek a moratóriummal, és nem vonták tőlük a hiteltörlesztőt, spóroltak. Mások viszont éppen most vettek fel akár rövid lejáratú személyi kölcsönt, igényeltek folyószálahitelt, vagy hitelkártyát, a járvány időszakában. Vannak, akiknek eleve megvoltak a tartozásik, fizették tovább a hitelüket, de emellett mégis tudtak spórolni.

Jól jönne egy kisebb összeg? Nézd meg ezeket a szuperolcsó hitelajánlatokat!

Akárhogy legyen is, ha spóroltál, és hiteled van, találd ki, hogyan törleszthetnéd bele az összeget úgy, hogy a végén jobban járj. Nem mindig jár jól az ember a hitelelőtörlesztésekkel, de van úgy, hogy például már 500 ezer forinttal is csökkentve a tőketartozást, sokat foghatunk a későbbi költségeinken. A végtörlesztésről nem is szólva.

Tehát ha van spórolt pénzed, és van tartozásod, nézd meg, hogyan tudod ezt a kettőt összefésülni úgy, hogy jól járj - tanácsolja a pénzügyi tanácsadó cég. Viszont természetesen annak semmi értelme nem lenne, hogy lenullázod a megtakarításaidat, újra nullán vagy, mert mindet beletörlesztetted a hitelbe! Vésztartalékot ne felejts el fenntartani!

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

2. Képezz vésztartalékot

Nem csak akkor érdemes vésztartalékot képezni, ha feltehetően a második hullámban, vagy a járvány elhúzódó gazdasági következményei miatt rosszabb anyagi helyzetbe kerülhet valaki. A vésztartalékra mindig szükség van. A Covid előtti időkben még 3-6 hónapnyi megélhetéshez szükséges tartalékot javasoltak a szakértők, most ez 8-12 hónapnyira emelkedett. Persze ez nem azt jelenti, hogy akkor alhatunk nyugodtan, ha egy évnyi fizetésünk parkol a takarékszámlánkon.

Ez azt jelenti, hogy a legalapvetőbb kiadások be vannak fizetve egy hónapban. Ez persze megint mindenkinél más összeget jelent, ahogy az is, mi nyugtatja meg. Van, akit csak az nyugtat meg, ha 1 millió forint pluszban van folyamatosan, mert "bármi történhet", mást pedig az, ha nem megy mínuszba a számlája. Mindenkinek magának kell meghúznia a vésztartalék határát, ahhoz viszont utána ragaszkodni.

3. Tedd félre a saját, gyermekeid, unokáid tanulására

A főiskola, egyetem finanszírozása manapság nem kis kiadás, és a koronavírus ezt is jócskán megbolygatta. Ha csak arra gondolunk, hogy a kollégiumi férőhelyeket jelentősen csökkentették - hány diák kényszerül majd az olcsó kollégium helyett albérletbe? Hogyha lehetőség van rá, meg kell próbálni elkerülni a diákhitel felvételét: inkább évekkel előtte, még amikor csak gimnáziumba jár, és nem is tudja milyen szakra megy majd - el lehet kezdeni tudatosan félre tenni. Illetve inkább vállaljon munkát egyetem mellett, minthogy hitellel lépjen ki a munkaerőpiacra ha végzett.

A tanulás nem csak nappali tagozaton nagy költség - az ösztöndíj pedig kevés helyen elég bármire. Levelezőn, másoddiplomás képzésben, stb. tanulni szintén megterhelő lehet anyagilag, viszont ha ilyen terveink vannak a jövőben, arra érdemes félretenni folyamatosan. Egy kisebb pénzmaggal sokkal nyugodtabban vághatunk bele.

4. Tűzz ki új célokat

A járvány legalább arra jó volt, hogy kikristályosodott sok ember számára: mi az, ami fontos a jövőben, és mi az, ami lényegtelen. Mi az, amire igazán vágyom, fókuszálni akarok, és mit kell magam mögött hagynom? Ez lehet például életmódváltás, lehet egy új karrierirány megtalálása - a több lábon állás hasznossága miatt, vagy lehet az, hogy nem akar valaki panelban gyermeket nevelni - agglomerációba kell költözni.

Bármi is legyen, ami a járvány hatására lecsörömpölt az emberben, biztosan van anyagi vonzata is, amire érdemes átcsoportosítani a pandémia alatt felgyűlt spórolt pénzt. Ilyenkor viszont sokan elbizonytalanodnak: nem butaság most kondibérletet venni - hiszen hamarosan itt a második hullám? Nem csak megijedtem a járványtól, azért akarok most ezt vagy azt tanulni, hogy több lábon állják? Biztos szükségem van nekem erre, nem csak pillanatnyi dili? Örökké vágyálom marad a kertes ház?

Ezekkel az új célokra viszont ugyanúgy kell gondolni, mint a befektetésekre, csak ezúttal a saját jövőnkbe fektetünk. Benne van a pakliban, hogy az új életmód megtalálása nem lesz zökkenőmentes, és lehet, hogy kidobott pénz lesz a futócipő, vagy a jógaszőnyeg... lehetséges, hogy a tanfolyam, amire befizetünk, nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, és lehet, hogy a családi sem 2 éven belül jön majd össze, hanem 5. Azonban az is lehetséges, hogy minden sikerül, és többszörösen megtérül - nem feltétlenül anyagi értelemben.

Tehát - kockázat mindig van - most, hogy tisztábban látható, mi az, amire az ember igazán vágyik, miért küzdene, mi volt fontos a járvány alatt, és mi az, ami lényegtelenné vált, meg kell ragadni ezt a tapasztalatot, és új életcéllá alakítani. Ebbe pedig bele lehet invesztálni az összeget, amit megspóroltunk a járványon.

5. Ne feledkezz meg másokról

A pénzügyi tanácsadó javaslata szerint, ha valakinek sikerült többet spórolnia, érdemes meggondolni az adakozás, jótékonykodás lehetőségét. Főként hogy a pandémia alatt mennyien bajba kerültek, és nem volt olyan szerencséjük, hogy még spórolni is tudtak. Meglehet, hogy van olyan, aki éppen azért tanácstalan, mi legyen a spórolt, vagy többletként megkeresett pénzével, mert a járvány negatív tapasztalatai kötődnek hozzá.

Tudat alatt nyomasztó lehet a gondolat, hogy amíg az ismerőseik, barátaik, rokonaik elveszítették munkájukat, vagy megtakarításaik egy részét kénytelenek voltak felélni, vagy éppen hogy kijöttek a járvány időszakban a pénzükből, addig mi még "kerestünk is" az egészen. Ezt a gátat is fel tudja oldani, ha jótékonyságra fordítjuk az összeg egy részét - gondoljunk bele, a nagyvállalatok, amelyek kerestek a járványon, szintén ezt teszik.

Ez lehet anonim, névtelen adakozás, de azt is meg lehet tenni, hogy rokonaink, közeli ismerőseink megsegítésére fordítjuk a spórolt pénz egy részét. Természetesen ezt előzetesen érdemes megbeszélni, megérdeklődni, ki milyen anyagi helyzetben van, szüksége van-e segítségre, elfogadná-e. Adni csak akkor érdemes, ha az egyik fél számára sem kényelmetlen.


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
MEDIA1  |  2024. április 26. 11:25
A visegrádi négyek országaiban vizsgálta a médiaszabadság megítélését egy nemzetközi felmérés: elgon...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem