14 °C Budapest

Robbant a nyugdíjbomba, 20 százalékos szja-val fizetünk érte

2011. július 3. 18:32

A héten felrobbant a nyugdíjbomba. Nem túlzás azt állítani, hogy a Pénzcentrum.hu-n megjelent, majd az egész ország sajtójában szétcincált nyugdíjtervezet az egyik legnagyobb változás az ellátási rendszerben a kötelező nyugdíjpénztárak bevezetése (majd eltörlése) óta. Az is kiderült, hogy milyen áldozatokkal jár majd a rendszer. Úgy néz ki, végleg elfelejthetjük a 16 százalékos szja-t. A kisnyugdíjas sütizések is drágulnak, hiszen a cukrászdában fogyasztott édességek áfatartalma is nő. De el lehet kerülni az adófizetést? Ez történt a héten, legalábbis itt a Pénzcentrum.hu-n.

Pénzcentrum.hu-n megírtuk: a kormány kezében már ott a svédesített nyugdíjrendszer tervezete. Így kapjuk majd a nyugdíjunkat!

Állami nyugdíjpara: jön a szuperbruttó szuperbruttója

Az állami nyugdíjrendszerben is csak az egyéni járulékbefizetések után járna nyugdíj, s az így felhalmozott összeget lehetne örökölni - derül ki a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) által a kormány részére készített Nemzeti Nyugdíjpolitikai Koncepcióról szóló előterjesztésből. Igaz, hogy az egyéni nyugdíjjárulék mértéke a duplájára emelkedne a Pénzcentrum.hu birtokába került dokumentum szerint.


Megszűnnek a korhatár előtti nyugdíjak

Tényleg vége minden korhatár előtti nyugdíjnak

Minden öregségi korhatár alatti korkedvezményes nyugdíj jövedelempótló juttatássá alakul át - derül ki a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) által a kormány részére készített előterjesztésből. Ráadásul a juttatás mellett nem lehetne dolgozni, és a nyugdíjjal ellentétben nem emelkedne az összege. Jó hír viszont, hogy az öregségi nyugdíjkorhatárnál több mint öt évvel fiatalabbaknak nem kellene újra dolgozniuk.


Mi változik még a nyugdíjrendszer miatt?

Nyugdíjreform: lőttek a 16 százalékos személyi jövedelemadónak

Ámítás maradna a 16 százalékos szja-kulcs Magyarországon, ha megvalósulna a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) által javasolt nyugdíjkoncepció. Valójában jövőre több mint 20 százalék lenne a személyi jövedelemadó mértéke, akárcsak az idén. Ráadásul emelkedne az egészségbiztosítási járulékteher.


De kifizeti meg a magasabb kulcsot, ha ki is lehet kerülni az szja-fizetést?

Hogyan lehet megúszni az szja-t? Adóparadicsommá válhatunk

Megkönnyebbülhetnek az offshore cégeken keresztül nyerészkedők, hiszen három olyan bekezdés került ki a személyi jövedelemadó törvényből, amelyek eddig értelmetlenné tették az adóparadicsomba történő jövedelemátcsoportosítást. A megszüntetett rendelkezések és a már negyedszer meghosszabbított adóamnesztia révén Magyarország is az adózás paradicsoma lehet. Az államkassza mindeközben milliárdokat bukik az ügyeskedő vállalkozások miatt.


Amit viszont kikerülni nem lehet: egy falat süti, egy kis adó!

Brutális áfaemelés! Bajban a pizzázók, cukrászdák

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Július 1-től 25 százalékos áfát kell felszámítani az éttermekben, cukrászdákban elfogyasztott sütemények, pizzák után. Ha valaki elviszi a termékeket az üzletből, akkor továbbra is a kedvezményes, 18 százalékos áfakulcs terheli. 

Ennyit az adókról, jöhetnek az egyéb "jó" hírek? 

Így emelkednek a folyószámlavezetési díjak

Július 1-től árat emelnek a lakossági folyószámla-szolgáltatásoknál egyes hazai hitelintézetek - írja a Világgazdaság. Az áremelés mögött a szokásos folyószámla-kondíciók felülvizsgálata áll, melyet a hitelintézetek évente kétszer, év elején és év közepén hajtanak végre.


Sokan kerültek nehéz helyzetbe pénteken, nekik ajánljuk


Kezdődnek a kilakoltatások: kinek, mihez van joga?

A mai nappal véget ér a kilakoltatási moratórium. Bár nem kell attól tartani, hogy tömegével utcára kerülhetnek az adósok, azonban nem árt tudni, milyen szabályai vannak a kilakoltatásoknak, milyen jogokkal rendelkeznek az érintettek.

Gyárak zárhatnak be a chipsadó miatt, munkahelyek veszélyben

Az biztosnak tűnik, hogy szeptembertől jön az egészségtelen élelmiszereket drágító chipsadó, és az is valószínűsíthető, hogy komoly piaci hatásokkal jár majd. Egyes vélemények szerint többezres elbocsátásokat, gyárbezárásokat eredményez a népegészségügyi termékadó, a javaslat kidolgozói szerint azonban a gyártók inkább áttérnek az egészséges élelmiszerekre.


És a végére tényleg egy vidám hír, vadonatúj rovatot avathattunk: Tech!

Mobilnetezz olcsón: itt vannak a legjobb tarifák

Előző körképünkkel ellentétben most kivétel nélkül minden szolgáltatónál találunk megfelelő mobilinternet csomagot. Az átverések időszakának úgy néz ki, hogy vége lehet. A körültekintő okostelefon tulajdonosok végre szabadon böngészhetnek okostelefonján. Milyen csomagok vannak és mire figyeljünk? 

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 16:17
Az EP Kreml-barát üzenetek terjesztésével vádolja a Fideszt és az Orbán-kormányt, és azonnali intézk...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem