2017. március 22. szerda Beáta, Izolda

Rémálom az online társkeresőn: ezrével húzzák le a "szerelmeseket"

A társkereső oldalak népszerűsége töretlen, rengeteg tagja van, és Valentin-napon gyakran még azok is felkeresik ezeket az oldalakat, akik egyébként, az év többi napján nem. Éppen ezért ma kiemelten fontos felhívni a figyelmet a netes randis csalásokra, amelynek évente több ezer ember esik áldozatul.

Az internet és az okostelefonok rohamos terjedésével ma már mindenki számára pillanatok alatt elérhetők a randi-oldalak. Néhány éve még furcsán néztek azokra, akik interneten kerestek párt magunknak, mára viszont teljesen elfogadottá vált az ismerkedés ezen formája. Az viszont egyáltalán nem mindegy, hogy milyen oldalon teszik mindezt, és mennyire vannak tisztában az esetleges veszélyekkel.

Néhány oldalon ugyanis megjelent a szervezett bűnözés, emberek és robotok egyaránt azon dolgoznak, hogy könyörtelenül kifosszák az embereket. Ennek az egyik módszere, hogy maga az oldal akarja lehúzni a felhasználókat. Ezeknél a cégeknél ún. animátorok dolgoznak, akik egyszerre 20-50 profilt is kezelnek, főként kelet-európai országokban dolgoznak, tehát nem valós, kapcsolatot kereső emberekkel beszélgetnek a felhasználók. A céljuk, hogy minél több fenntartsák a tagok érdeklődését (személyes találkozó természetesen sosincs), és egyre nagyobb csomagra fizessenek elő, vásároljanak prémium csomagokat, vagy hosszabbítsák meg a tagságot.

A másik bevett módszer, amikor nem az oldal üzemeltetői próbálják átverni az ügyfeleket, hanem egy "rendes" oldalra beszivárognak a csalók. Általában folyamatosan szűrik és figyelik az oldalak az ilyen csalókat, és a felhasználók is jelenthetik, ha gyanús nekik valamelyik tag. Ha viszont mégis belefut az ember egy ilyen átverésbe, akkor általában nem azonnal, hanem nagyjából egy hónap elteltével kezd el a csaló pénzt kérni, amikor már elnyerte a bizalmát az áldozatnak.

A csalók nem válogatnak az áldozatok között, és az egész világon jelen vannak. Nagy-Britanniában például az online társkeresők 12 milliárd fontos piacot jelentenek. A bűncselekmények áldozatainak viszont csak tavaly összesen 39 millió font kárt okozott.

Rendőrségi adatok szerint 2016-ban 3900 embert csaptak be

átlagosan 10 ezer fontot csaltak ki tőlük. Ráadásul az utóbbi módszerrel, és egy hónap elteltével elkezdek pénzt küldeni a felhasználók a csalóknak. Ez a szám viszont csak a jéghegy csúcs, mivel nagyon sokan szégyellik, hogy átverték őket, ezért csak kevesen jelentik az efféle eseteket. Az átverések elkerüléséért Date safe néven kampányt is indított a rendőrség és több civil szervezet.

Hogyan lehet kiszűrni a csalókat?

Érdemes olyan randioldalakat kipróbálni, amelyről már hallottál korábban, van múltja, esetleg találsz az interneten olyan cikkeket, ahol a tulajdonos nyilatkozott. A másik, hogy nagyon védeni kell az adatokat, és mindig legyen gyanús, ha szóba kerül a pénz. Érdemes ellenőrizni az IP-címet is, hogy az a felhasználó, akivel beszélgetsz melyik országban tartózkodik, ha például kiderül, hogy Nigériában, az elég beszédes lehet.

Ami nagyon fontos, hogy soha ne adj ki semmilyen bizalmas információt, sem pedig bankkártyáddal kapcsolatos információt, amelyről tudod, hogy azt bizalmasan kell kezelni! És soha, senkinek ne add meg az online számládhoz vagy az internetes szolgáltatódhoz használt jelszót. Emellett minden fellelhető adatot, amit megtudtál arról az emberről, aki pénzt kér tőled, ellenőrizd hivatalos forrásból.

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Sorra szűnnek meg a pontgyűjtő kártyák, utalványok
Hivatalos: a Tesco és a Meki is bedarálja a kedvezményeket.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Nyaralni indulsz? Ennyibe kerül a szállás egy éjszakára fejenként

Amikor utazni indulunk sokszor felvetődik a kérdés, hogy milyen szállást válasszunk, nagyjából mekkora árakkal kalkulálhatunk. Egy friss térkép szerint viszont nem kell tippelgetnünk akkor, ha Airbnb-t...
 

Tuti tipp: így többé nem esik le a ragtapasz

Ha neked is mindig gondot okoz az ujjadon lévő sebek leragasztása, akkor van egy jó hírem: egy szuperegyszerű trükköt kell csak bevetned és többé nem lesz gond azzal, hogy leesik a ragtapaszt. ...
NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

kert
03.23-04.20
Országos

Lidl

03.23-03.29
Országos

Aldi

03.23-03.29
Országos

Spar

03.23-03.29
Országos

Interspar

03.23-03.29
Országos

Auchan

03.23-04.12
Országos

Auchan

03.23-03.29
Országos

Lidl

deluxe
03.20-03.23
Országos

  Ajánlatunk