2020. október 27. kedd Szabina

Pillanatok alatt emelik le a pénzt a számládról a csalók: ezek a legújabb módszerek


Már a SIM-kártyánkat és az utalásainkat is célba vették a számlánkon tárolt pénzre utazó csalók. Bár a jegybank informatikai vezetője szerint a hazai pénzintézetek a kibertámadásoknak jól ellen tudnak állni, nekünk van mire figyelnünk.

A bankokat érő, például túlterheléses támadásoknak elég jól ellenállnak a hazai intézmények. Ugyanakkor az ügyfeleket érintő bankkártyás csalási kísérletek egészen új formái terjedtek el az utóbbi időben - erről beszélt az InfoRádiónak Gábler Gergely a Magyar Nemzeti Bank (MNB) modellezési és IT-felügyeleti igazgatója. Ennek kapcsán a klasszikus adathalász megoldások mellett két új módszert is említett: az egyik során alaposan megismerve a leendő áldozat kontaktjait valamely partnerének a nevében olyan hamis üzenetet küldenek, mely szerint - mondjuk egy szolgáltatónknak, vagy vállalkozó esetén az ügyfelünknek - megváltozott a számlája, és mostantól oda utaljunk. A másik esetben a banki kétfaktoros SMS-hitelesítésünket szeretnék kicselezni a csalók.

Ezt úgy teszik meg, hogy elmennek a szolgáltatónkhoz és új SIM-kártyát kérnek arra hivatkozva, hogy a régi megsérült.

Gabler Gergely kiemeli a csalások elleni védekezésnél, hogy banki adatot csak olyan felületen adjunk meg, amit mi írtunk be a böngészőbe, nem e-mailen kaptunk, illetve ne készítsünk képernyőmentést banki felületünkről. Emellett érdemes lehet felidézni a korábbi tanácsokat, miszerint érdemes ellenőrizni a weblap küllemét, nyelvezetét, de leginkább a webcímét: a csalók ha fel is tudnak húzni az igazira nagyon hasonlító oldalakat akkor sem tudják a webcím elejét, az úgynevezett domaint ugyanarra beállítani, hiszen az a banké.

Címlapkép: Getty Images

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.22-10.28
Országos

Lidl

10.22-10.28
Országos

Auchan

10.22-10.28
Országos

Tesco

10.22-10.28
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó