2020. december 4. péntek Borbála, Barbara

Lakástakarék nélkül durván le fognak rongyolódni a társasházak


Még a CSOK-ra amúgy esélyes, 18-49 év közötti korosztály sem ért egyet a lakástakarékok állami támogatásának beszüntetésével, sőt a konstrukciót még jobb megoldásnak is tartják, mint az otthonteremtési kedvezményt - derült ki a Ténygyár felméréséből. Eközben a társasházak aggódhatnak: a lakástakarékok támogatásának megvonásával az egyetlen lehetőséget is elveszítették, amellyel finanszírozni tudnák a felújításokat.

A megkérdezettek közel fele válaszolta azt, hogy vagy neki, vagy a családtagjának van LTP-s megtakarítása. A teljes lakosságnak közel hatoda fizetett a lakáskasszák valamelyikébe, az elmúlt 22 évben nagyjából 4 millió szerződés született. A válaszolók java kijelentette: indokoltnak tartja az állami támogatst a lakástakarékokra.

"Ki fogják végezni" a közös képviselőt

Az LTP volt az egyetlen lehetősége a társasházaknak arra, hogy összespórolják az esedékes felújítási munkálatok költségeit, most pedig még ezt is elvették - mondta a 24.hu-nak Kaplonyi György. A Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének elnöke emlékeztetett: a társasházak 80-90 százaléka élt is a lehetőséggel, amely szerinte azonban most teljesen megszűnt: ugyanis úgy értelmezi, a konstrukció az állami támogatás nélkül lényegében értelmét vesztette.

A házak az LTP-kből fizették a liftek felújítását, a festéseket, a vakolat javítását, szinte minden olyan munkát, amit a közös területeken kellett elvégezni. Ha nem lett volna ltp, akkor ezek a munkák eltolódtak volna 3-4-5 évvel későbbre, és mivel közben is romlott volna a felújítandó terület állapota, összességében többe kerültek volna a munkák is - jegyezte meg. Amint az élő szerződések kifutnak, jelentősen romlani fog az épületek állapota, ez 4-5 év múlva jelenthet majd gondot.

Gondoljon bele annak a közös képviselőnek a helyzetébe, akit friss közgyűlési határozat alapján megbízott a háza, hogy kössön ltp-t, és már nem tudta ezt meglépni. Azt az illetőt most "ki fogják végezni"

- példálózott az elnök.

Új támogatási rendszert javasolnak

A szakmai szövetség vezetője egy javaslatot dolgozott ki, hogyan kaphatnának mégis állami segítséget. Felkerült a honlapjukra a javaslat, amelyet nyílt levélben juttattak el a lakástakarékok támogatásának megvonását kezdeményező Bánki Erik fideszes képviselőnek.

A rendszer alapja lehetne a társasházi lakások négyzetméter utáni havi befizetése, és működtethetné állami bank, vagy akár jegybanki alapítvány is. Ehhez jönne valamilyen formájú állami támogatás is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Súlyos problémára világított rá a járvány második hulláma: ideje észbe kapni!
Egyre többen keresnek olyan megoldást, melyben biztonságba érzik saját magukat és a családtagjaikat.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk