1 °C Budapest

Kimászott a gödörből a legendás magyar színművész: volt, hogy kenyéren és teán élt

2021. január 23. 16:01

Fellélegezhet a legendás operaénekes-színművész: végre el tudta adni hatalmas házát, amit nyugdíjából egyszerűen nem tudott fenntartani. Maros Gábor azt mesélte, a legnehezebb időkben konkrétan nyomorgott: kenyéren és teán élt, miközben egy hatalmas, medencés ingatlanban lakott. A művésznek és feleségének végül megoldódtak a gondjai, de rengeteg magyar kisnyugdíjasnak vannak hasonló problémái: a kifejezetten alacsony jövedelmű idősek 33,2 százaléka él igényeit meghaladó méretű házban.

Véget ért Maros Gábor kálváriája, hét év után végre sikerült eladnia értékes ingatlanát, ami mindeddig gyakorlatilag csapdába ejtette őt és feleségét. Az operaénekes-színművészt sokáig nagyon zavarta, hogy főként laborasszisztensként dolgozó párja fizetéséből élnek, mert a nyugdíjából éppen csak futotta a gyógyszereire és a telefonszámlájára.

A művész a Blikknek elmondta, hét éve romlott el a helyzet, az Újszínházban egyre kevesebb szerepet kapott, majd semmit, máig sem tudja, miért. Így ott maradt a hatalmas házában, az akkor 66 ezer forintos nyugdíjából a rezsire is alig futotta. Hiába árulta az ötszobás, Makovetz-stílusú, úszómedencés házát Karácsondon, nem tudta eladni.

Nem szégyen: nyomorogtam, kenyéren és teán, meg a kertben termő gyümölcsökön éltem. Aztán tavaly végre sikerült eladnom a házat, és minden megváltozott! Nem kell már a boltban sóvárogva néznem, hogy mit vennék meg! Marikám azóta kapott egy kis autót, kerti bútort, mosogatógépet, boldogság, hogy kényeztethetem

- mesélte a 73 éves Maros Gábor, aki megkönnyebbült, hogy élete alkonyán végre megoldódtak anyagi gondjai.

Rengeteg idős került bajba

A kis nyugdíjas Maros Gábor esete kitűnő példája annak, amiről a Pénzcentrum a közelmúltban írt. A művész tudta, mi a megoldás, csak eddig nem sikerült eladni a házát, ám sok kis jövedelemből élő nyugdíjas nem gondol arra, lehet, hogy egy vagyonon ült eddig is, amivel kényelmesebb időskort biztoshíthatna magának. Sőt lehetséges, hogy már az ingatlan fenntartása is gondot okozhat az alacsony nyugdíjból, és már a rezsiteher csökkentése is sokat nyomna a latba. Azt pedig tudjuk, hogy sok idős magyar lakik olyan ingatlanban, ami számára már túl sok négyzetméter, így kisebbre is cserélhetné.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Eurostat friss statisztikái szerint a 65 év feletti korosztályban 39,5 százalék él az igényeit meghaladó méretű ingatlanokban Magyarországon. Természetesen ez jelenthet jót, jólétet is: az illető megteheti, hogy több szobát tartson fent, mint amire szüksége van: plusz vendégszobát, dolgozószobát, műhelyt, stb. Viszont a kifejezetten alacsony jövedelmű idősek között, akiknek a havi járandósága nem éri el a medián kereset 60 százalékát, az arány hasonlóképp magas: 33,2 százalék. Vagyis

az alacsony jövedelmű 65 év felettiek egyharmada kisebbre tudná cserélni az ingatlanát: ezzel szabadítva fel az ingatlanvagyona egy részét.

Ezzel nem csak a lakásra fordított kiadásait csökkenthetné, hanem még tőkét is nyerhet rajta, amit befektethet, ezzel növelve a jövedelmét. Magyarországon az idősek körében "nem divat" eladni az ingatlant, amiben hosszú időn keresztül élt az ember, és "ott öregedett meg", akkor sem, ha a gyerekek kirepültek, vagy a házastárs halála után valaki egyedül marad. Így előfordulhat, hogy azt a házat, lakást, amit korábban két aktív keresetből tartottak fent, mostanra egy nyugdíj kellene finanszírozni. Ilyen helyzetben egyáltalán nem ördögtől való az ingatlan lecserélésében gondolkodni - Maros Gáboréknak bejött, megoldódtak a gondjaik.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Bankmonitor  |  2024. március 18. 16:52
A 2024-ben elérhető állami támogatások nem titkolt célja a gyermekvállalás ösztönzése. A CSOK Pluszt...
Holdblog  |  2024. március 18. 06:18
A 2023-as év egyik fontos meglepetése a diszkont kereskedők gyenge forgalma volt. Ezt a jelenséget v...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm