2021. január 25. hétfő Pál

Jó hírt kaptak a magyarok is: olcsóbb lesz külföldre utalni


Az Európai Bizottság javaslatot tett az euróban történő határokon átnyúló fizetések költségének csökkentésére az egész Unióban. A nem euróövezeti országok állampolgárai és kisvállalkozásai örülhetnek, mert így például sokat spórolhatnak egy külföldre irányuló eurós átutalásnál.

A mai javaslat célja, hogy ezt az előnyt kiterjessze az euróövezeten kívüli országok lakosságára és vállalkozásaira. Ennek révén valamennyi fogyasztó és vállalkozás teljes mértékben élvezheti az egységes piac előnyeit, amikor külföldre pénzt küld, ott fizet vagy készpénzt vesz fel.

Ennek lényege: mostantól ugyanakkora árat - egy csekély vagy zéró összegű díjat - számolnak fel az euróövezeten kívül euróban teljesített Unión belüli határokon átnyúló fizetésekért, mint a helyi hivatalos pénznemben eszközölt belföldi fizetésekért.

A Bizottság továbbá a mai napon javaslatot tett a valutaátszámítási szolgáltatások átláthatóságának és versenyének erősítésére azokban az esetekben, amikor a fogyasztók a sajátjuktól eltérő pénznemben vásárolnak árukat és szolgáltatásokat.

"A mai javaslattal az euróövezeten kívüli országok polgárainak és vállalkozásainak az euróövezet lakóival azonos feltételeket biztosítunk az euróban történő határokon átnyúló fizetések során" - értékelte a javaslatot Valdis Dombrovskis, a Bizottság pénzügyi stabilitásért, pénzügyi szolgáltatásokért és tőkepiaci unióért felelős alelnöke.

Minden európai polgár ugyanakkora költséggel utalhat át eurót más tagállamokba, mint amennyit egy belföldi ügyletért fizetne. A mai javaslat előírja továbbá a valutaátszámítás teljes átláthatóságát, amikor a fogyasztók kártyával fizetnek egy olyan országban, amely a sajátjuktól eltérő pénznemmel rendelkezik - tette hozzá.

A lényeges pontok

A határokon átnyúló fizetésekről szóló rendelet 2001-es bevezetésének köszönhetően az euróövezet fogyasztói és vállalkozásai már jelenleg is rendkívül alacsony díj ellenében teljesíthetnek határokon átnyúló fizetéseket euróban. A jelenlegi szabályok szerint az euróövezet lakói és vállalkozási számára nem jelent különbséget, hogy saját országukban vagy az euróövezet valamely másik tagállamában végeznek euróügyleteket. A mai javaslat célja, hogy ezt az előnyt kiterjessze az euróövezeten kívüli országok lakosságára és vállalkozásaira azok külföldi utazásai vagy fizetései során, megszüntetve az EU-n belüli határokon átnyúló euróügyletek magas költségét.

A Bizottság becslése szerint 1 milliárd eurós éves megtakarítást hoz a javaslat a fogyasztóknak és a vállalatoknak.

Az előzményekről itt írtunk bővebben:

A javaslat kimondja:

  • Az euróban történő határokon átnyúló fizetésekért felszámolt díjak megegyeznek azzal, amit helyi pénznemben történő, egyenértékű belföldi fizetésekért számolnának fel. Ez néhány euróra vagy akár pár centre fogja leszorítani a díjakat.
  • A mai javaslat átláthatóságot teremt a különböző uniós pénznemeket érintő fizetések tekintetében is. Jelenleg a fogyasztók általában nem kapnak tájékoztatást a valutaátszámítással járó ügyletek költségéről, illetve nincsenek tisztában azzal. A javaslat ezért előírja, hogy a fogyasztókat teljeskörűen tájékoztatni kell, mielőtt ilyen fizetést végeznek (pl. külföldön használják kártyájukat, legyen szó akár ATM-ből való készpénzfelvételről, akár értékesítési helyen való kártyás fizetésről).

A jogalkotási javaslat most benyújtásra kerül az Európai Parlamenthez és a Tanácshoz elfogadás céljából. Amennyiben a bizottsági tervezetet elfogadják onnantól kezdődően indul a 3 éves átmeneti időszak és időt kapnak a szolgáltatók, hogy megfelelővé tegyék szoftvereiket és felszereléseiket.

Így működik majd a gyakorlatban

A mostani jelentős díjak gátolják az egységes piacot, mivel akadályokat emelnek a (más valutaövezetben árukat vagy szolgáltatásokat vásároló) háztartások, a vállalkozások és különösen a kkv-k határokon átnyúló tevékenysége elé. Ezért jelentősen eltér a közös valutát használó euróövezeti lakosok helyzete az euróövezeten kívüli országok lakóiétól, akik csak országukon belül végezhetnek olcsó ügyleteket - állapítja meg az Európai Bizottság anyaga.

A Bizottság anyaga példákat is említ. A jövőben egy Bulgáriából kezdeményezett, euróban történő határokon átnyúló átutalás árazása megegyezik majd a bolgár levában történő belföldi átutaláséval. Ez lényeges változás, mivel egyes euróövezeten kívüli tagállamokban egy egyszerű átutalásért is horribilis díjakat számolhattak fel (akár 24 eurót egy 10 eurós átutalásért!).

Egy másik eset, amikor például egy szlovák fogorvos Prágában dolgozik és rendszeresen hazautalja fizetését Szlovákiába és minden egyes utalás után komoly átutalási díjat fizet minden hónapban. A jövőben ez a díj lényegesen csökkenhet.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Otthonteremtési támogatás 2021: akár gyermek nélkül is járhat 5 millió forint!
Új lakás építéséhez járhat az áfa-visszatérítés.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked