2020. július 6. hétfő Csaba

Fotó: így nézett ki a világ legelső ATM-je

  • Pénzcentrum.hu
  • 2014. szeptember 7. vasárnap 13:01

Egyre többet használjuk az ATM-eket, azonban abba valószínűleg kevesen gondolnak bele készpénzfelvétel közben, hogy az automaták története évtizedekre nyúlik vissza. Gondoltad volna például, hogy az ötlet már a harmincas években megszületett, vagy hogy az első kísérlet csúnya bukás volt?


Ma már itthon is teljesen természetes, hogy a lakosság nagy része ATM-ekből jut hozzá a pénzéhez. Sőt, az automatákból felvett készpénz mennyisége is folyamatosan növekedett az elmúlt pár évben: a 2011-es mélypontot követően (Amikor is 4990 milliárd forintot vettünk fel), tavaly már 5200 milliárd forint körül alakult az automaták forgalma. Az idén februárban bevezetett havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel várhatóan tovább fogja növelni a hazai automata-használatot.

KATTINTS! 15 dolog, amit biztos nem tudtál az ATM-ekről


Szinte hihetetlen: 75 éves múlt

Így nehéz elképzelni, hogy az első fejlesztések azért buktak meg, mert az emberek nem merték a pénzüket egy új technológiát alkalmazó berendezésre bízni. Ez talán nem is meglepő, ha figyelembe vesszük a "feltalálás" időpintját: az amerikai Luther George Simjian 1939-ben állt elő az ötletével, melyben először a bankok sem voltak érdekeltek, azonban az "ATM" nevet bejegyeztette.  Végül azonban sikerült meggyőznie a City Bank of New Yorkot, hogy egy féléves tesztüzem keretén belül próbálják ki a találmányát, ami azonban csúnya bukással végződött.


London, 1967. június 27. Az angol színész, Reg Varney első készpénzfelvétele a világ legelső ATM-jéből az Enfield Barclayscash-ből.

Negyed évszázadnak kellett eltelnie ahhoz, hogy a pénzintézetek is meglássák az ATM-ekben rejlő lehetőséget. 1967-ben egy brit feltaláló ötletét felhasználva a londoni Barclays Bank kezdte meg egy olyan automata tesztüzemét. Ezek használatához papír vouchereket kellett venniük az ügyfeleknek, melyeket az ATM-be helyezve tudtak készpénzt felvenni. A következő évben a papíralapú vouchert egyszerhasználatos plasztiklap váltotta fel.


London, 1967. szeptember 15. Egy ügyfél számolgatja a felvett pénzt a Barclays ATM-jénél.

Egy évvel később pedig Franciaországban is megjelent az első ATM:

 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS