8 °C Budapest

Fontos nyugdíjváltozás: 120 ezer embert érint

Pénzcentrum
2014. április 30. 12:05

Az ING önkéntes nyugdíjpénztár az Aranykorba olvad be a múlt héten hozott döntés alapján. Az egyesülés miatt felvetődik a kérdés, hogy mi történik az ügyfelekkel, milyen teendőik akadnak az ügyfeleknek az összeolvadás miatt.

Múlt héten döntött az ING önkéntes nyugdíjpénztár az Aranykorba való beolvadásról. Azért mellettük tette le a voksát az ING, mert egy aránylag nagy, független pénztárról van szó, amely sok munkáltatóval áll kapcsolatban, illetve nagy tartalékokkal rendelkezik, így hosszú távon is garantálni tudja az ügyfelek kiszolgálását.

Az Aranykor július 1-én veszi át az ügyfeleket, így akkortól kezdve már az új pénztár intéz minden ügyet. A váltásról az ügyfelek levelet kapnak az Aranykortól. Egyébként a levelezést is leváltják, a cél az online és a telefonos kapcsolattartás, ez többek között köszönhető annak is, hogy a pénztártagok mellett az ING online rendszerét, és infrastruktúrájának egy részét is átveszi az Aranykor. Erről részletesebben ITT olvashatsz.

Milyen változásra kell felkészülnie a tagoknak?

Érdekes, hogy az ING taglétszáma 82 ezer fő körül alakult, míg az Aranykornál mindössze 36 ezren tartják nyugdíjmegtakarításukat, azaz a nagyobb pénztár olvad be a kisebb pénzintézetbe. Emiatt az összeolvadás során fontos szempont volt, hogy az ING ügyfelei nem járhatnak rosszul. Így érdekes módon az összeolvadás után az Aranykor átveszi az ING költségszerkezetét, illetve a választható portfóliókat is az ING korábbi portfólióihoz igazítja.

A költségszerkezet (azaz a befizetett díjakból való elvonás) szempontjából az ING kedvezőbb feltételeket biztosít a havi 25 ezer forintnál alacsonyabb befizetések esetén, így az Aranykor ügyfelei is jobban járnak ebben a kategóriában. Azok viszont rosszul járnak, akik azért választották az Aranykort, mert a magas befizetési kategóriában kedvező költségeket kínált.


A választható portfóliók elég hasonlóak a két a pénztár esetén, így nagy változásra nem lehet számítani. A régi Aranykor ügyfeleknek csak akkor érdemes fontolóra venni a váltást, amennyiben a Kiegyensúlyozott portfólióban tartották pénzüket, mivel itt valamelyest (7 százalékkal) eltolódik a befektetés a részvények irányába.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Az ING ügyfelei számára viszont megnyílik a lehetőség, hogy tőkevédett portfóliót válasszanak, igaz ennek hozamai messze elmaradnak a többi portfólió hozamaitól. A többi portfólió esetén a megszokott befektetések lesznek, így itt nincs értelme a váltásnak, ha eddig meg voltunk elégedve a választott portfóliónkkal.

Plusz szolgáltatás az Aranykor régi ügyfeleinek
Újítás lesz az Aranykor tagjainak, hogy az ING-nél nemrég bevezetett napi árfolyam meghatározás lesz bevezetve az egyesüléskor. Ennek köszönhetően az Aranykor ügyfelei is naprakészek lehetnek megtakarításaik értékével kapcsolatban.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm