2018. február 22. csütörtök Gerzson

Ennyit spórolhatsz, ha lecseréled otthon a villanykörtéket

Sokan tisztában vannak vele, hogy a modern LED lámpák használatával csökken az energiafelhasználásunk. De mit is jelent ez a gyakorlatban? Mennyivel lesz olcsóbb a villanyszámlánk, ha búcsút mondunk a hagyományos izzóknak?

Európa-szerte sokan döntöttek úgy, hogy búcsút mondanak régi, hagyományos villanykörtéiknek, és lecserélték őket a modern LED lámpákra. Az új lámpák akár 75 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak, mint a hagyományos izzók, valamint akár 25-ször tovább is bírják. De mit is jelent ez az alacsonyabb energiafelhasználás a gyakorlatban? Mennyivel lesznek olcsóbbak a számlák a LED lámpák használata esetén?

Az Eurostat nemrég kiadott adataiból kiderül, hogy egy hagyományos, 60 Wattos villanykörte 10 Wattos LED lámpára cserélésével Magyarországon évente 5,63 eurót (kb. 1 600 forint) spórolhatunk. Ezzel éppen csak megelőzzük a litvánokat, akik 5,58 eurót őrizhetnek meg ilyen módon. Valamivel többet spórolhatunk a bolgároknál, akik a maguk 4,78 eurós éves megtakarításukkal ebből a szempontból az utolsó helyen állnak az Európai Unióban.

A legtöbbet Németországban és Dániában spórolhatunk: több mint 15 eurót (kb. 4 500 forint) mindkét országban. Szintén 10 euro felett, de már kevesebbet spórolhatnak a belgák, az írek, a spanyolok, a portugálok és az olaszok.

Az uniós átlag egyébként 10,21 euro (kb. 3 000 forint). Ennél kevesebbet többnyire a dél- és kelet-európai országokban lehet megtakarítani a hagyományos villanykörte kicserélésével, bár nem csak és kizárólag: az uniós átlag alatt vannak például a svédek, az osztrákok és a franciák is.

Egy kis keresgélés után már pár száz forintért is találhatunk ilyen LED lámpákat. Bár a komolyabb, márkásabb darabokért ennél többet is fizethetünk, ettől függetlenül elmondható, hogy akár éven belül megtérülő beruházásról van szó, hosszú távon pedig pénzt is hoz a családnak, hiszen ahogy fentebb is írtuk, ezeknek a lámpáknak jóval hosszabb az élettartamuk, mint a hagyományos társaiknak.

Hozzászólások száma: 8 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Kutyának sem kellenek az ajándéktelkek: így fuccsolt be a vidékmentés
CSOK ide, ingyentelkek oda, lehúzhatják a rolót az önkormányzatok.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

02.22-02.28
Országos

Lidl

02.22-02.28
Országos

Interspar

02.22-02.28
Országos

Spar

02.22-02.28
Országos

Diego

02.01-02.28
Országos