2020. április 6. hétfő Vilmos, Bíborka

Bejött az élet a csúcsgazdagoknak: nagyot kaszáltak tavaly a brókercégek


Közzétette a hazai befektetési vállalkozások legfrissebb számait az MNB: a statisztikából jól kiolvasható, hogy tavaly ugyan csökkent a szektor mérlegfőösszege, a bevételek és az adózott eredmény azonban drasztikus mértékben nőtt.

2018 után tavaly is csökkent a befektetési vállalkozások mérlegfőösszege, a 2019-es adatok szerint 2,5 százalékos mínuszban, 252,2 milliárd forinton állt meg a szolgáltatók összes eszköze. Ezzel a 2007-es csúcshoz képest már közel 11 százalékkal zsugorodott a szektor mérlegfőösszege. A csökkenésben az értékpapírállomány jelentős szűkülése áll, miközben a pénzeszközök állománya új csúcsra, közel 200 milliárd forintra emelkedett.

Ezzel szemben a befektetési szolgáltatási tevékenység bevétele soha nem látott csúcsra, 112,6 milliárd forintra emelkedett a szektorban, ezen belül a kereskedelmi tevékenység bevételei 31,5-ről 80,7 milliárd forintra ugrottak. A megugrást nagyrészt egy technikai hatás okozza, ugyanis a tavalyi negyedik negyedév óta az IFRS-t alkalmazó befektetési vállalkozásoknál a kereskedelmi tevékenység bevételeinek, illetve ráfordításainak számbavétele bruttó módon történik, és nem a korábbi nettó módon.

A bevételek emelkedésével párhuzamosan a ráfordítások is megugrottak, emiatt a befektetési szolgáltatási tevékenység eredménye csak mérsékelten, 3,7 százalékkal növekedett, ezzel 24 milliárd forinton állt meg az eredménymutató. A más szektorokban jellemző erős bérinfláció a szektor 2019-es számain nem látszik, a személyi jellegű költségek nagyjából szinten maradtak. A szektor profitja közel harmadával új csúcsra emelkedett,

a befektetési szolgáltatók tavaly 9,8 milliárd forint profitot értek el.

Címlapkép: Getty Images

Mi az a koronavírus?

A 2019-nCoV (SARS-CoV-2) névre keresztelt vírus a koronavírusok közé tartozik. Ma "mindössze" 7 olyan koronavírusról tudunk, ami az embereknél is képes betegséget okozni - súlyosságukat tekintve nagyon változatos problémákkal: az egyszerű náthától a súlyos légúti problémákig. Aki nem tudná, ugyanez a vírustörzs (koronavírus) felelős a néhány éve feltűnt SARS-ért és MERS-ért. A vírus okozta megbetegedés hivatalos neve COVID-19.

Hogyan terjed a koronavírus?

A COVID-19 főként cseppfertőzéssel terjed, de a kutatók által az sem zárható ki, hogy a fertőzött széklettel való érintkezés során is megfertőződhetünk.

Kik kaphatják el a koronavírust?

Ahogy más, a légutakat érintő vírusfertőzést, úgy a koronavírust is gyakorlatilag bárki elkaphatja. Viszont erre is fogékonyabbak lehetnek a krónikus betegségekben szenvedők, a legyengült immunrendszerűek, a kisgyerekek és az idősebbek. A betegség lefolyása náluk súlyosabb tünetekkel járhat, és a szövődmények is gyakoribbak.

A koronavírus tünetei

A koronvírus lappangási ideje a jelenlegi tudásunk alapján 2-14 nap. A tünetek súlyossága egyénenként nagyon eltérő lehet, vannak, akik kb. teljesen tünetmentesek, míg mások csak enyhe tüneteket tapasztalnak. Ez is hozzájárul a COVID-19 gyors terjedéséhez. A koronavírus a légutakat támadja meg. A fertőzés tünetei kezdetben hasonlítanak az influenza vagy egyéb légúti fertőzés tüneteihez:

  • száraz köhögés
  • láz
  • gyengeség, fáradékonyság
  • légzési nehézségek
  • légszomj
  • hasmenés
  • torokfájás (ritkábban)
  • orrfolyás (ritkábban)

A COVID-19 okozta fertőzés az esetek nagyjából kb. 80 százalékában enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel jár együtt, míg a jelenelgi statisztikák szerint az érintettek negyedénél volt súlyos a betegség. Az elsődleges, influenzaszerű tünetek után a betegség továbbterjedhet a tüdőre, súlyos légzési nehézségeket okozva. A koronavírus szövődménye tüdőgyulladás, akut légzőszervi distressz szindróma (ARDS), szeptikus sokk, veseelégtelenség, végső esetben pedig halál is lehet. A kórházi kezelésre szorulók többsége a fertőzés előtt egészséges volt. A halálos áldozatok azonban azok közül kerültek ki, akik a fokozott rizikójú csoportokba tartoztak, például krónikus betegségeik, szívproblémáik, cukorbetegségük volt vagy idősebbek voltak.

Minden a koronavírusról a Pénzcentrum tematikus mellékletében - KATT!

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

04.02-04.07
Országos

Interspar

04.02-04.11
Budapest

Spar

04.02-04.11
Országos

Tesco

04.02-04.06
Budapest

Auchan

04.02-04.08
Országos

Praktiker

04.02-04.12
Országos

Aldi

04.01-04.08
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

  Ajánlatunk