2 °C Budapest
Woman calculating finances at home

Fontos változás élesedik a nullás bankszámláknál: hamarosan indulhat a roham a bankokba?

2023. június 1. 05:45

Szeptembertől vélhetően több, mint 100 ezer magyar kezdi meg az egyetemet és a főiskolát és a fiatalok közül sok ezren választhatják majd anyagi mankó gyanánt idén is a diákhiteleket. Őket célozzák majd az Erste-, Gránit-, MBH- és az OTP Bank legújabb, extrán kedvezményes számlacsomagjai. De valóban újítást jelentenek-e ezek a bankszámlák, a korábban is élérhető diákszámlákhoz képest? Sokaknak így is, úgy is csak ezek közül lehet majd júliustól választani.

A kormány 2022 őszén kezdte el a diákhitelek rendszeréhez kapcsolódó pénzügyi szolgáltatások körének áttekintését, a diákokra rótt terhek csökkentésének érdekében. Végső döntésük szerint 2023 július 1-től kerülnek evezetésre az újféle, a korábbi piaci kondíciókkal kínált csomagoknál is kedvezményesebbnek szánt, úgynevezett diákhitel számlák. Az új számla forgalmazását a nyílt pályázaton jelentkező pénzintézet közül végül négy bank kezdheti meg. Ezek a forgalmazók pedig szigorú előírásoknak kell majd hogy megfeleljenek.

A 2023 május 17-én lezárt pályazat eredményének értelmében végül az OTP Bank, az MBH Bank, az Erste Bank és a Gránit Bank forgalmazza majd a rendkívüli kedvezményeket kínáló, új számlacsomagot. A Pénzcentrum most annak járt utána, hogy mekkora mértékű változást jelentenek majd ezek a számlák a négy banknál korábban elérhető diákszámlákhoz képest, valamint hogy a kedvezmények a jelenlegi piacon valóban ennyire egyedülállónak számítanak-e.

Gyakorlatilag nullás számlák jönnek

A megállapodási dokumentumokat a bankok tehát a hó közepén kapták kézhez és 5 munkanapuk annak aláírására. Ez minden esetben meg is történt, azonban a csomagok pontos kondícióit a bankok egyelőre még nem hirdették ki. Ennek ellenére az új típusú legfontosabb tulajdonságait a hivatalos kormányzati tájékoztatás alapján már ismerjük. Ezek szerint a négy számlacsomagnál:

  • Nem lehet számlavezetési díj
  • A netbank és a mobilapplikáció ingyenes kell, hogy legyen
  • Díjmentes kell, hogy legyen a havi számlakivonat
  • Ingyenes kell, hogy legyen a bankkártya használat

A pénzintézetek mindezeken felül további jelentős engedményeket nyújtanak majd a diákhiteles ügyfeleiknek. Az így bankolók kedvezményesen juthatnak majd többek között jelzáloghitelhez és biztosításokhoz, valamint az értékpapír számlákra vonatkozó kedvezmények is lesznek.

Mindez igen kecsegtetően hangzik, azonban fontos azt is látni, hogy a bankszámlák kondíciói nem csupán néhány, ilyen egyszerűen átlatható díjtételből áll, mint amikre a hivatalos kommunikáció is kitért. A Pénzcentrum kalkulátora és a négy, júliustól diákhitel-számlát forgalmazó bank honlapjának segítségével megvizsgáltuk a jelenlegi a diákszámla-ajánlatokat, amiből jól látszik, hogy ezek a garantált engedmények nem feltétlen hoznak majd földindulás szerű változást a diákhiteleknél.

Fontos megjegyezni, hogy az ingyenes bankkártya használat önmagámban nem sokat jelent. Ennek azonban papíron, már sincsen díja egyik pénzintézetnél sem. Persze elképzelhető, hogy ezt úgy kell értelmezni, hogy magának a plasztiknak sem lehet díja, még a második évtől sem (ez már komoly engedmény lenne), illetve akár az is, hogy mindféle bankkártyás tranzakció díját elengedik. Ezen kívül az egyenleglekérdezés, a pótkártya kérése és számos egyéb dolog járhat még valamilyen díjtétellel. Az, hogy mindezekért a szolgáltatásokért fizetnünk kell-e, a hivatalos közleményből még nem teljesen egyértelmű, majd csak a bankok által támasztott pontos kondíciók listájából derül ki.

A jelenleg elérhető csomagok kondíciói mindenesetre már egy ATM-es készpénzfelvétel esetében is igen változatosak. Van ahol csupán a tranzakciós illetéket számolják fel (például a saját bankkal nem rendelkező, de idegen pénzintézet automatájánál ingyenes pénzfelvételt kínáló Gránit Banknál), máshol ez plusz költséggel is jár. Külön érdekesség, hogy az OTP-nél saját automatában 1,49 százalékos költséget számolnak fel a készpénzfelvételért, míg idegen ATM-ből történő felvételnél csupán a 0,6 százalékos illetéket kell megfizetnünk, tehát adott esetben jobban megérheti más banknál intézni ezt az ügyletet. A nagy kérdés, hogy ezek a kondíciók mennyiben térnek majd el az új csomagoknál.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Fontos még azt is megjegyezni, hogy, bár a netbankolás (ahogy sok számla esetében, például az érintett bankoknál már most is) ugyan ingyenes, ez nem vonja maga után, hogy az azon keresztül végzett traznakciók is azok lennének. Többek között az utalásokért is felszámolhatnak például díjat a bankok továbbra is.

Tény, hogy a belföldi forint átutalás a netbankon keresztül éri meg a legjobban (táblázatunkban is az erre vonatkozó kondíciókat listáztuk), azonban így sem feltétlenül olcsó mulatság. Az érintett pénzintézetek jelenlegi diákszámlái esetében például az alapdíj az összeg 0,156-0,55 százalék között mozog, amire még rájön a 0,3 százalékos tranzakciós illeték is. 

Mindezektől függve várhatóan a köznyelvi értelemben "nullásnak" hívott számlacsomagok táborát gazdagítják majd a júliustól elérhető diákhitel-számlák. Ez persze önmagában nem újdonság, ugyanis jelenleg is elérhetőek olyan számlák, amiknél minimális mennyiségű, illetve mértékű díjtétellel kell csak számolnunk. Ezekről is épp a hónapban írtunk részletesebben

Van akinek muszáj lesz szerződnie

Tűkön ülve várhatják tehát az érintett diákok, hogy pontosan milyen kedvezményekkel járnak majd az új számlacsomagok, azt azonban már pontosan tudni, hogy kik igényelhetik majd ezeket a termékeket. A kedvezményezettek az - egyébként a piaci kölcsönökhöz képest igen kedvező, 4,99 százalékos THM-el folyósított - Diákhitel1-et igénylő fiatalok. Nekik azonban az - ígéret szerint - kedvezőbbé váló feltételek mellett a mozgásterük a bankok között beszűkül majd.

Az új szerződők esetében ugyanis csak az új típusú számlákra folyósítják majd a hiteleket.

A Diákhitel1-szerződések száma egyébként a tavalyi év végén 108 ezerre rúgott, tehát a változás tömegeket érinthet. A vélhetően évi több ezer új szerződőnek mindenesetre a nyertes bankok is rendkívül örülhetnek majd, akik kimondottan értékes ügyfélként kezelik a (gyakran első számlájukat kötő) diákokat. Az pedig, hogy a már élő szerződéssel (esetleg Diákhitel2-vel, vagy más kölcsönnel rendelkező) diákhitelesek közül mennyien térnek váltanak ezekre a csomagokra, majd csak a pontos kondíciók ismeretében derül ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Bankmonitor  |  2024. március 18. 16:52
A 2024-ben elérhető állami támogatások nem titkolt célja a gyermekvállalás ösztönzése. A CSOK Pluszt...
Holdblog  |  2024. március 18. 06:18
A 2023-as év egyik fontos meglepetése a diszkont kereskedők gyenge forgalma volt. Ezt a jelenséget v...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm