0 °C Budapest
Aerial view Eger, Hungarian Country town with flats build against a hill

Ezzel a trükkel gyerekjáték eladni a lakásodat: akár többért is, mint amennyit valójában ér

2021. december 7. 15:32

A legnagyobb kérdés minden ingatlan adásvétel esetén a megfelelő ár. Természetesen más szempontok vezérlik a vevőt és az eladót, de a sikeres ügylethez fontos, hogy közelítsenek az álláspontot. Mint mindent, az árazás kérdését sem hagyta érintetlenül a lassan két éve tartó világjárvány. Hogy lehet mégis viszonylag rövid időn belül optimális áron értékesíteni egy ingatlant Budapesten? 

„Az első és legfontosabb, hogy tudomásul kell venni, hogy teljesen más a piac dinamikája, mint volt például 2019-ben is” – kezdi Ben-Ezra Orran, a Central Home szakértője. „A kínálati oldal stabil maradt, hiszen most is sokan szeretnének a belvárosban ingatlant értékesíteni, de leszűkült az aktív vevőcsoport, és aki jelenleg a piacon van és vásárolni szeretne, egyértelműen csak a legjobb, számukra előnyös vételekre nyitottak.”

A szakértő első tanácsa, hogy nem szabad a hirdetési portálok áraiból kiindulni a saját ingatlanunk beárazásánál. Az internet mindenkié, bármilyen, kontrollálatlan információ elfér rajta, és könnyen ringathatjuk magunkat hamis illúziókba és csodálkozhatunk, ha még hónapok múlva sincs komoly érdeklődő a lakásunkra. Ugyancsak fontos, hogy mindennemű érzelmi megközelítést el tudjunk engedni. Nyilván a saját lakásához mindenkit szép emlékek fűznek, de ennek egy külső szemlélő, jelen esetben egy vevő számára egyáltalán nincs jelentősége, így az ingatlan értékét nem lehet szubjektív szempontok szerint megállapítani.

Az árat jelenleg az elhelyezkedés befolyásolja leginkább

- magyarázza Ben-Ezra Orran, és hozzáteszi: „Ha jó a lokáció, akkor még most is nagyon hamar vevőre talál az ingatlan. Bizonyos környékek vonzóbbak, ez is tény, de azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogyha a környéken felújítás, építkezés zajlik, ettől szinte rögtön csökken az érdeklődés és zuhanhat az ár is.”

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Sokan gondolják, hogy erre nem lesz szükség, hiszen egy ingyenes portálon hirdetést feladni bárki tud, és leginkább nem szeretnének jutalékot fizetni. Azonban azzal nem néznek szembe, hogy egy igazán profi ingatlanközvetítő komoly kapcsolatrendszerrel rendelkezik, tudja, kik és milyen ingatlant keresnek éppen a környéken. Ismeri az alkuk mértékét, a korábbi hasonló ügyletek végleges árait, így nagyobb biztonsággal fogja reálisan meghatározni az ingatlan kínálati árát. Az pedig szintén az eladók számára fontos, hogy egy-egy lakás ne álljon túl sokáig a piacon, hiszen jelenleg sokkal szűkebb a vevőcsoport, és ha az első-második körben nem kel el, a következő időszakban már megtekintésekre se nagyon számíthatunk.

„Vannak jól bevált árazási technikák” – árulja el Ben-Ezra Orran. –„Mi a Central Home csapatával folyamatosan monitorozzuk a vevőcsoportunk összetételét, igényeit. Az eladóknak is azt javasoljuk, hogy nézzük át együtt a korábban, hasonló paraméterekkel megvalósított tranzakciókról, és azok átlagárát vegyük, mint kiindulópontot. Amelyik üzlet már megköttetett, az pontosabb kiindulópont, mint az, hogy mit találtunk éppen az ingatlanhirdető portálon. Felelősséggel egyébként azt tudjuk tanácsolni, hogy folyamatosan érdemes alakítani a lakás kínálati árát, hogy biztosan megérkezzenek az első, komoly szándékú érdeklődők.”

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 27. 22:19
Február 1-jén éjjel pár óráig kiesésekre lehet számítani a szolgáltatónál karbantartás miatt.
Holdblog  |  2023. január 27. 12:47
HOLD After Hours. Adásunkban halmozzuk a titulusokat, ami még jól jöhet a hajbókoló világban. De les...
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?