20 °C Budapest
Íme két ádáz ellenség, ami könyörtelenül támadja 2021-ben a megtakarításaid

Íme két ádáz ellenség, ami könyörtelenül támadja 2021-ben a megtakarításaid

2021. március 12. 14:01

A koronavírus-járvány miatt kibontakozott gazdasági válság és az infláció a két legfontosabb tényező, amely meghatározza, mibe érdemes fektetni a pénzünket a következő években. Szakértők segítségével mutatjuk, mik azok a befektetési tanácsok, amiket most mindenképp érdemes megfogadni.

A 2030-ig tartó évtizedben kétféle láthatatlan ellenség is veszélyezteti a befektetőket, amire érdemes rendkívüli figyelmet szentelni - hívja fel a Pénzcentrumn ak írt szakértői írásában az Aegon Alapkezelő. Ezek a következők:

  • 1. A koronavírus, ami több milliárd ember egészségét veszélyezteti. Miközben a védekezés a társadalom mentális tűrőképességét teszi próbára, a korlátozások a gazdaságot pedig fiskális szempontból fenyegetik.
  • 2. Az infláció, ami a magán- és intézményi befektetők vagyonát kezdi lassan, de biztosan erodálni, és aminek emelkedése akár évekig is kitarthat.

A koronavírus esetén a vakcina és a megfelelő átoltottság jelentheti a megoldást - ezt már világszerte felismerték a kormányok és az állampolgárok is. Más a helyzet a ránk leselkedő inflációval kapcsolatban, mivel ez a probléma eléggé háttérbe szorult a vírus első- és második hullám miatt.

Éppen a koronavírus okozta gazdasági kihívások (államadósság, költségvetési hiány) azok az érvek, melyek miatt ezekben a nehéz időkben is foglalkozniuk kell a befektetőknek a pénzük reálértékének megőrzésével

- fogalmaznak az alapkezelő szakemberei, akik szerint az alábbi opciókat érdemes megfogadni.

Infláció elleni portfólió!

Tévhit, hogy létezne egyetlen olyan befektetés, ami önmagában is képes lenne hatékonyan felvenni a küzdelmet az inflációval szemben. Erre kizárólag egy jól átgondolt, személyre szabott, és profin összeállított befektetési portfólió képes. Íme néhány tipp ennek összeállításához.

Széleskörű diverzifikáció!

Az infláció elleni küzdelem egyik alappillére, hogy minél szélesebb diverzifikációval rendelkezzen a befektetési portfóliója. Ilyenek lehetnek például a nemesfémek, mint klasszikus árupiaci befektetések, ám kiváló elem lehet a kávé, a cukor, a szójabab, a kukorica, a fa, a réz, az alumínium, vagy a nikkel is.

Ugyanakkor helyet kell kapnia a portfólióban a részvényeknek, a kötvényeknek és a hozampotenciállal rendelkező devizáknak is.

Passzív helyett, aktív szemlélet!

Az infláció természetes velejárója az instabilabb, kiszámíthatatlanabb piaci környezet, ahol a befektetők túlzó pánikkal vagy éppen indokolatlan optimizmussal reagálhatnak az eseményekre. Az ilyen, kihívásokkal teli időkben érdemes az aktív portfóliókezelési szemléletet előnyben részesíteni. Ez nagyobb teret biztosít a portfóliómenedzsereknek és befektetési szakembereknek, így azok gyorsabban, hatékonyabban reagálhatnak a kockázatokra vagy csaphatnak le az éppen kínálkozó lehetőségekre.

Fókuszálj a feltörekvő piacokra!

A fejlettebb piacok többsége (USA, Kanada, Nyugat-Európa) egyre inkább túlértékelt, ami további kockázatot jelenthet a befektetőknek inflációs környezetben. A kötvényhozamok alacsonyak, a részvénypiacok egyes szeletei pedig kifejezetten drágák.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A feltörekvő piacok egyes országainak gazdasága azonban rengeteget fejlődött az elmúlt években. Kiszámíthatóbbá, transzparensebbé és hitelesebbé váltak ezzel a befektetők szemében, kevésbé sérülékenyek, mint korábbi krízisek idején.

A részvénypiacok kevésbé túlértékeltek és a kötvénypiacokon is lehet jó befektetéseket találni.

Jó példát jelentenek erre Kelet-Európa, Oroszország és a szovjet utódállamok országai, ahol még mindig szemmel látható kamatokat kínálnak a befektetőknek, akár állami garancia vállalása mellett.

Mellettük egyes fejlődő piaci ország devizapiaca is kiváló lehetőségekkel kecsegteti a befektetőket, Törökországban a gazdaságpolitikai fordulat magas kamattal párosul, ami segítheti a lírát; az orosz rubel pedig a magas olajárakból profitálhat

Gondolkodj abszolút szemléletben!

A fejlett piacok túlárazottsága és az infláció kombinációja könnyen elhozhatja az évek óta várt medvepiacot. Ilyenkor rendkívül nagy előnyt jelenthetnek az abszolút szemléletű befektetési alapok, amelyek nemcsak az emelkedő, hanem az eső vagy oldalazó árfolyamokból is képesek profitálni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?