19 °C Budapest

Íme két ádáz ellenség, ami könyörtelenül támadja 2021-ben a megtakarításaid

2021. március 12. 14:01

A koronavírus-járvány miatt kibontakozott gazdasági válság és az infláció a két legfontosabb tényező, amely meghatározza, mibe érdemes fektetni a pénzünket a következő években. Szakértők segítségével mutatjuk, mik azok a befektetési tanácsok, amiket most mindenképp érdemes megfogadni.

A 2030-ig tartó évtizedben kétféle láthatatlan ellenség is veszélyezteti a befektetőket, amire érdemes rendkívüli figyelmet szentelni - hívja fel a Pénzcentrumn ak írt szakértői írásában az Aegon Alapkezelő. Ezek a következők:

  • 1. A koronavírus, ami több milliárd ember egészségét veszélyezteti. Miközben a védekezés a társadalom mentális tűrőképességét teszi próbára, a korlátozások a gazdaságot pedig fiskális szempontból fenyegetik.
  • 2. Az infláció, ami a magán- és intézményi befektetők vagyonát kezdi lassan, de biztosan erodálni, és aminek emelkedése akár évekig is kitarthat.

A koronavírus esetén a vakcina és a megfelelő átoltottság jelentheti a megoldást - ezt már világszerte felismerték a kormányok és az állampolgárok is. Más a helyzet a ránk leselkedő inflációval kapcsolatban, mivel ez a probléma eléggé háttérbe szorult a vírus első- és második hullám miatt.

Éppen a koronavírus okozta gazdasági kihívások (államadósság, költségvetési hiány) azok az érvek, melyek miatt ezekben a nehéz időkben is foglalkozniuk kell a befektetőknek a pénzük reálértékének megőrzésével

- fogalmaznak az alapkezelő szakemberei, akik szerint az alábbi opciókat érdemes megfogadni.

Infláció elleni portfólió!

Tévhit, hogy létezne egyetlen olyan befektetés, ami önmagában is képes lenne hatékonyan felvenni a küzdelmet az inflációval szemben. Erre kizárólag egy jól átgondolt, személyre szabott, és profin összeállított befektetési portfólió képes. Íme néhány tipp ennek összeállításához.

Széleskörű diverzifikáció!

Az infláció elleni küzdelem egyik alappillére, hogy minél szélesebb diverzifikációval rendelkezzen a befektetési portfóliója. Ilyenek lehetnek például a nemesfémek, mint klasszikus árupiaci befektetések, ám kiváló elem lehet a kávé, a cukor, a szójabab, a kukorica, a fa, a réz, az alumínium, vagy a nikkel is.

Ugyanakkor helyet kell kapnia a portfólióban a részvényeknek, a kötvényeknek és a hozampotenciállal rendelkező devizáknak is.

Passzív helyett, aktív szemlélet!

Az infláció természetes velejárója az instabilabb, kiszámíthatatlanabb piaci környezet, ahol a befektetők túlzó pánikkal vagy éppen indokolatlan optimizmussal reagálhatnak az eseményekre. Az ilyen, kihívásokkal teli időkben érdemes az aktív portfóliókezelési szemléletet előnyben részesíteni. Ez nagyobb teret biztosít a portfóliómenedzsereknek és befektetési szakembereknek, így azok gyorsabban, hatékonyabban reagálhatnak a kockázatokra vagy csaphatnak le az éppen kínálkozó lehetőségekre.

Fókuszálj a feltörekvő piacokra!

A fejlettebb piacok többsége (USA, Kanada, Nyugat-Európa) egyre inkább túlértékelt, ami további kockázatot jelenthet a befektetőknek inflációs környezetben. A kötvényhozamok alacsonyak, a részvénypiacok egyes szeletei pedig kifejezetten drágák.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A feltörekvő piacok egyes országainak gazdasága azonban rengeteget fejlődött az elmúlt években. Kiszámíthatóbbá, transzparensebbé és hitelesebbé váltak ezzel a befektetők szemében, kevésbé sérülékenyek, mint korábbi krízisek idején.

A részvénypiacok kevésbé túlértékeltek és a kötvénypiacokon is lehet jó befektetéseket találni.

Jó példát jelentenek erre Kelet-Európa, Oroszország és a szovjet utódállamok országai, ahol még mindig szemmel látható kamatokat kínálnak a befektetőknek, akár állami garancia vállalása mellett.

Mellettük egyes fejlődő piaci ország devizapiaca is kiváló lehetőségekkel kecsegteti a befektetőket, Törökországban a gazdaságpolitikai fordulat magas kamattal párosul, ami segítheti a lírát; az orosz rubel pedig a magas olajárakból profitálhat

Gondolkodj abszolút szemléletben!

A fejlett piacok túlárazottsága és az infláció kombinációja könnyen elhozhatja az évek óta várt medvepiacot. Ilyenkor rendkívül nagy előnyt jelenthetnek az abszolút szemléletű befektetési alapok, amelyek nemcsak az emelkedő, hanem az eső vagy oldalazó árfolyamokból is képesek profitálni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem