Íme két ádáz ellenség, ami könyörtelenül támadja 2021-ben a megtakarításaid

Íme két ádáz ellenség, ami könyörtelenül támadja 2021-ben a megtakarításaid

2021. március 12. 14:01

A koronavírus-járvány miatt kibontakozott gazdasági válság és az infláció a két legfontosabb tényező, amely meghatározza, mibe érdemes fektetni a pénzünket a következő években. Szakértők segítségével mutatjuk, mik azok a befektetési tanácsok, amiket most mindenképp érdemes megfogadni.

A 2030-ig tartó évtizedben kétféle láthatatlan ellenség is veszélyezteti a befektetőket, amire érdemes rendkívüli figyelmet szentelni - hívja fel a Pénzcentrumn ak írt szakértői írásában az Aegon Alapkezelő. Ezek a következők:

  • 1. A koronavírus, ami több milliárd ember egészségét veszélyezteti. Miközben a védekezés a társadalom mentális tűrőképességét teszi próbára, a korlátozások a gazdaságot pedig fiskális szempontból fenyegetik.
  • 2. Az infláció, ami a magán- és intézményi befektetők vagyonát kezdi lassan, de biztosan erodálni, és aminek emelkedése akár évekig is kitarthat.

A koronavírus esetén a vakcina és a megfelelő átoltottság jelentheti a megoldást - ezt már világszerte felismerték a kormányok és az állampolgárok is. Más a helyzet a ránk leselkedő inflációval kapcsolatban, mivel ez a probléma eléggé háttérbe szorult a vírus első- és második hullám miatt.

Éppen a koronavírus okozta gazdasági kihívások (államadósság, költségvetési hiány) azok az érvek, melyek miatt ezekben a nehéz időkben is foglalkozniuk kell a befektetőknek a pénzük reálértékének megőrzésével

- fogalmaznak az alapkezelő szakemberei, akik szerint az alábbi opciókat érdemes megfogadni.

Infláció elleni portfólió!

Tévhit, hogy létezne egyetlen olyan befektetés, ami önmagában is képes lenne hatékonyan felvenni a küzdelmet az inflációval szemben. Erre kizárólag egy jól átgondolt, személyre szabott, és profin összeállított befektetési portfólió képes. Íme néhány tipp ennek összeállításához.

Széleskörű diverzifikáció!

Az infláció elleni küzdelem egyik alappillére, hogy minél szélesebb diverzifikációval rendelkezzen a befektetési portfóliója. Ilyenek lehetnek például a nemesfémek, mint klasszikus árupiaci befektetések, ám kiváló elem lehet a kávé, a cukor, a szójabab, a kukorica, a fa, a réz, az alumínium, vagy a nikkel is.

Ugyanakkor helyet kell kapnia a portfólióban a részvényeknek, a kötvényeknek és a hozampotenciállal rendelkező devizáknak is.

Passzív helyett, aktív szemlélet!

Az infláció természetes velejárója az instabilabb, kiszámíthatatlanabb piaci környezet, ahol a befektetők túlzó pánikkal vagy éppen indokolatlan optimizmussal reagálhatnak az eseményekre. Az ilyen, kihívásokkal teli időkben érdemes az aktív portfóliókezelési szemléletet előnyben részesíteni. Ez nagyobb teret biztosít a portfóliómenedzsereknek és befektetési szakembereknek, így azok gyorsabban, hatékonyabban reagálhatnak a kockázatokra vagy csaphatnak le az éppen kínálkozó lehetőségekre.

Fókuszálj a feltörekvő piacokra!

A fejlettebb piacok többsége (USA, Kanada, Nyugat-Európa) egyre inkább túlértékelt, ami további kockázatot jelenthet a befektetőknek inflációs környezetben. A kötvényhozamok alacsonyak, a részvénypiacok egyes szeletei pedig kifejezetten drágák.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A feltörekvő piacok egyes országainak gazdasága azonban rengeteget fejlődött az elmúlt években. Kiszámíthatóbbá, transzparensebbé és hitelesebbé váltak ezzel a befektetők szemében, kevésbé sérülékenyek, mint korábbi krízisek idején.

A részvénypiacok kevésbé túlértékeltek és a kötvénypiacokon is lehet jó befektetéseket találni.

Jó példát jelentenek erre Kelet-Európa, Oroszország és a szovjet utódállamok országai, ahol még mindig szemmel látható kamatokat kínálnak a befektetőknek, akár állami garancia vállalása mellett.

Mellettük egyes fejlődő piaci ország devizapiaca is kiváló lehetőségekkel kecsegteti a befektetőket, Törökországban a gazdaságpolitikai fordulat magas kamattal párosul, ami segítheti a lírát; az orosz rubel pedig a magas olajárakból profitálhat

Gondolkodj abszolút szemléletben!

A fejlett piacok túlárazottsága és az infláció kombinációja könnyen elhozhatja az évek óta várt medvepiacot. Ilyenkor rendkívül nagy előnyt jelenthetnek az abszolút szemléletű befektetési alapok, amelyek nemcsak az emelkedő, hanem az eső vagy oldalazó árfolyamokból is képesek profitálni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2022. június 30. 22:15
Közműcég részvényem nincsen, és az ilyeneket nem is a magas infláció idején érdemes venni, de ahogy...
MEDIA1  |  2022. június 30. 18:20
A Fővárosi Törvényszék után a Fővárosi Ítélőtábla is azt állapította meg, hogy az NMHH Médiatanács j...
Holdblog  |  2022. június 30. 16:09
A természeti-politikai drámák miért hoznak el egy jobb világot? Mert okosabbá és szabadabbá teszik a...
Kiszámoló  |  2022. június 29. 21:59
Emlékszünk még, amikor a kormány ingyenessé tette a kéményseprést a lakosságnak? Nem, nem arra, hogy...
Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?