Kiderült: ekkora Klapka György vagyona

Pénzcentrum
2012. július 8. 13:02

Kétmilliárd forintos vagyonról végrendelkezett a 84 éves Klapka György, ismert üzletember. A vagyon nagyjából fele ingatlanokból áll. Öt örököse közül egyedül az élettársának kell majd illetéket fizetnie.

Négy gyermekére és élettársára hagyja Klapka György mesés vagyonát - adta hírül a Blikk. Második feleségétől született legnagyobb fia már korábban megkapta a részét. Az üzletember a lapnak elárulta: összesen kétmilliárd forintra tehető a vagyona, amely ingatlanokból, antik tárgyakból, festményekből, aranyból, ezüstből, drágakövekből, valamint ipari gépekből tevődik össze. Úgy véli, hogy kétmilliárd nem olyan sok, hiszen a felét a budai ház, Osliban a 41 hektáros diós, a 4 kőbányai szilvás telek, vagyis az ingatlanok és birtokok teszik ki.

Az örököseim személyét közjegyzői okiratban jelöltem meg, mindenki ugyanannyit kap: a vagyon egyötöd részét. Halálom után ők döntenek, hogyan sáfárkodnak az értékekkel, mit mikor tesznek pénzzé - magyarázta Klapka. Ezek szerint az örökösök fejenként megközelítően 400 millió forint értékű vagyont örökölnek.

Klapka és élettársa, Kiss Mari egy éve kijelölték az esküvő időpontját, amit azonban az üzletember előző felesége, Mary Zsuzsi halála miatt nem tartottak meg. Üzleti okokból azonban jobban járnának, ha mégiscsak összeházasodnának, akkor ugyanis - amennyiben a feleség élne hosszabb ideig - jóval kevesebb illetéket kellene fizetnie.

A 2010. augusztus 13-tól hatályos illetékszabályok szerint az egyenes ági rokonoknak, jelen esetben Klapka gyermekeinek nem kell öröklési illetéket fizetniük, függetlenül attól, hogy tetemes vagyont, 400 millió forintot örökölnek. Élettársát viszont lakástulajdon-szerzés esetén 18 millió forintig 2,5, a 18-35 millió forint közötti rész után 6, a 35 millió forint fölötti után pedig 11 százalék illetékfizetés terheli. Egyéb vagyontárgyak esetén 18 millió forintig 11, 18-35 millió forint között 15, a 35 millió forint fölötti rész után pedig 21 százalék az illeték.

Ha összeházasodnának, akkor a megszerzett örökrész tiszta értékéből 20 millió forint mentes lenne az öröklési illeték alól. Nem kellene illetéket fizetni akkor sem, ha a túlélő házastárs lakástulajdon haszonélvezeti, használati jogát örökölné.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Minden örökösre vonatkozó mentesség, hogy az ingóörökség 300 ezer forint forgalmi értéket meg nem haladó része után nem kell illetéket fizetni. Ha az öröklés útján megszerzett képző-, ipar-, népművészeti alkotást, muzeális tárgyat, gyűjteményt vagy ennek egy részét az örökös az államnak, a helyi önkormányzatnak vagy felsőoktatási intézménynek felajánlja, és a felajánlást elfogadják, az örökös mentesül a felajánlott ingóörökségre eső öröklési illeték alól. A teljes öröklési illeték alól mentesül az örökös, ha a felajánlott és elfogadott ingóörökség értéke eléri az ugyanabból a hagyatékból származó valamennyi örökségét terhelő illeték összegét.

Termőföld tulajdonjogának, vagyoni értékű jogának öröklése esetén az egyébként járó öröklési illeték felét, ha pedig az örökös a termőföldről szóló törvény szerinti családi gazdálkodó, akkor egynegyedét kell megfizetni. Ez utóbbi kedvezményre való jogosultságról a vagyonszerzőnek a fizetési meghagyás jogerőre emelkedéséig kell nyilatkoznia.

Azt az örököst, aki a hagyatékból ráeső termőföldet (tulajdoni hányadot) a termőföldről szóló törvény szerinti családi gazdálkodónak minősülő magánszemély örököstársának ellenszolgáltatás fejében átengedi, az átengedett termőföld (tulajdoni hányad) után öröklési illeték nem terheli.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 6. 18:23
A Nyelv és Tudomány ismeretterjesztő hírportál a Tilos és a Civil Rádióval közösen finanszírozást ny...
Bankmonitor  |  2023. február 6. 17:35
Nagyot fordult a világ: 2018-ban még a legnépszerűbb konstrukció volt, ma egyre több bank kivezeti a...
Holdblog  |  2023. február 6. 12:45
Mielőtt azt hinnénk, hogy túl vagyunk az infláció nehezén, érdemes egy pillantást vetni az alábbi áb...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?