7 °C Budapest

Többszázezres kezdő fizura vágysz? Mutatjuk, hogy indulhatsz el

2018. január 13. 14:30

Egyre népszerűbb témakör a továbbképzések piacán a programozás. A széles spektrumú OKJ-s szolgáltatóktól a speciális versenypiaci oktatóközpontokig ma már sok helyen hirdetnek programozó kurzusokat. Hogyan válasszunk az egyre változatosabb kínálatból? Mikre figyeljünk, hogy ne veszítsünk időt, energiát - esetleg pénzt - egy rossz döntéssel és a képzés végén a piacnak értékes fejlesztő váljon belőlünk? Mutatjuk a válaszokat!

Magyarországon óriási programozó hiány van. Ezért az OKJ-s képzések mellett egyre több versenypiaci oktatóközpont is szakosodik a leendő szakemberek képzésére. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy mit és hogyan kezd el az ember, ha programozásról van szó. Éppen ezért a Codecool szakemberi 5 pontban összeszedték, mire kell figyelnie annak, aki elmerülne a programozás rejtelmeibe és oktatási helyet keres azért, hogy az egyik legpiacképesebb tudást szerezze meg Magyarországon.

1. Időbeosztás, kitartás

Először is fontos meghatározni, hogy mennyi időt tudsz szánni a programozói ismeretek elsajátítására. Ha munkád, családod, vagy egyéb elfoglaltságod miatt kizárt, hogy heti néhány óránál többet, akkor felesleges is az intenzív képzésekben gondolkoznod, inkább saját időbeosztással elvégezhető online kurzus választása a reális. Ha már végeztél az iskoláiddal, és nem kell napi 8 órát a munkahelyeden sem töltened, akkor az a kérdés, hogy mennyire leszel kitartó, terhelhető. Számolj azzal is, hogy ha folyamatos tanulásra adod a fejed, amellett is meg kell tudnod élni, ezért jó, ha vannak tartalékaid. Az intenzív kurzusok néhány hónapja nem tűnik soknak, de ez idő alatt sem élhetsz aszkéta életet, kell az energia és a pihenés.

  • Gondold át a lehetőségeidet és céljaidat, majd válassz egy olyan képzést, ami megfelel az életkörülményeidnek!

2. Alaposság

A legjobb programozóiskolák nem a hagyományos tankönyvek és tananyagok gyorsított átadását nyújtják! Ehelyett úgy készítik fel a diákot, hogy a későbbiekben egy új helyzetben is meg tudja állni a helyét, képes legyen az önfejlesztésre. Legyen a kurzus néhány hónap vagy akár több mint egy év, utána is folyamatosan tanulnunk kell, hisz a fejlesztői szakma is folyamatosan fejlődik. Ha már kinéztünk magunknak egy kurzust, érdemes megtudni az ott végzettektől, hogy az új munkakörükben való elhelyezkedéskor mennyire érezték biztosnak a képzésen megszerzett ismereteket.

  • Kérdezz meg már végzett diákokat, hogy mennyire tudták hasznosítani a megszerzett tudást a későbbiek során!

3. Mentorok

Lehet bármilyen kiforrott egy oktatási rendszer, annak átadásához felkészült, és megfelelő létszámú oktatói csapat kell. Ráadásul a jó programozói oktatás kulcsa a sok gyakorlat, éppen ezért a hagyományos tanári szerep átalakul mentorrá, ahol a diák és a mentor együtt dolgozik. Fontos, hogy ha van is egy ismert mentora mutatóba egy iskolának, nem jutsz vele sokra, ha a mindennapokban nem vesznek részt a hozzá hasonló további oktatók.

  • Szánj időt az oktatók és a csapat minél jobb feltérképezésére! Nézd meg facebook profiljukat, blogjukat (pl. kik posztolnak érdekes cikkeket), győződj meg szakmai múltjukról, publikációs tevékenységükről, a szakmai elkötelezettségükről!

4. Referenciák

Itthon hiányszakma a programozó és a szoftverfejlesztő, ezért gombamód szaporodnak az új kurzusok, képzések. Az újak esetében nehéz meggyőződni az ígéretekről, azonban a piacon már néhány éve jelenlevő oktatóközpontban végzett diákok elhelyezkedési sikereiről már lehet - sőt kell is - érdeklődni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • Bátran keresd fel a suli partnercégeinek HR-eseit, végzett diákokat, hogy valósak-e az ígéretek!

5. Tandíj és garanciák

Nagyon változatos a kínálat a képzések időtartamát és tandíját illetően. Érdemes megfigyelni, hogy nincs egyenes arányosság a képzések hossza és árfekvése között: a szuperintenzív gyorstalpalók ára ugyanúgy lehet 1 millió forintnál is több, mint a 12 hónapot meghaladó hosszabb kurzusoké. Az iskolák különböző konstrukciókban igyekeznek segíteni a tandíj finanszírozásában. A képzések általában azzal a reménnyel kecsegtetnek, hogy hosszabb távon a befektetés megtérül, és jól fizető állásunk lesz egy feltörekvő iparágban.

Nagyon eltérő azonban, hogy milyen támogatást és milyen garanciákat vállal egy suli a képzés utáni elhelyezkedésre. Csak segít az interjúra való felkészülésben? Esetleg valódi írásos kötelezettséget vállal a biztos elhelyezkedésre, és lemond a tandíjról, amíg ez nem jön össze? Fontos látni az ígéretek valóságtartalmát, hogy ne fordulhasson elő az, hogy a sok áldozat árán elvégzett kurzus nem hoz igazi karrierfejlődést, és a régi, nem kedvelt munkával kell törleszteni egy sikertelen képzés díját!

  • Végezz egy gyors számítást, hogy mennyi az egy hónapra vetített tandíj az összehasonlításra kiválasztott kurzusok esetében! Továbbá látogass el a sulik nyílt napjaira és kérdezz rá bátran az állásgaranciára!

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
hrdoktor  |  2024.03.11 09:47
A súlyos testi-szellemi kimerültség érzése a CFS tünete is lehet! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.04 10:19
Ma egy olyan témáról fogok írni, amely sok házaspár életét érinti: azokról a pillanatokról, amikor ú...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem