2020. július 5. vasárnap Emese, Sarolta
HR Centrum

Nemcsak az egészséged, a vagyonod is rámehet a munkahelyi stresszre


Magyarországon a nem megfelelően kezelt munkahelyi stressz felelős az évente kieső munkanapok 50-60 százalékáért, ami jelentős jövedelemkiesést jelent mind a munkavállalónak, mind a munkáltatónak - hangzott el az Európai Munkavédelmi Ügynökség sajtótájékoztatóján.


Minden negyedik magyar munkavállalót érinti a munkahelyi stressz, ami miatt évente mintegy 440 milliárd forinttól esik el a gazdaság. A nem megfelelően kezelt munkahelyi stressz a munkabaleseteket követően a második leggyakoribb munkával összefüggő megbetegedés, ami a kieső munkanapok 50-60 százalékáért felelős. Ráadásul a WHO nem túl pozitív előrejelzése szerint 2030-ra a túlzott munkahelyi megterhelés miatt a depresszió népbetegséggé válhat. Így már talán nem annyira meglepő, hogy az egészségügyi kockázatok mellett a gazdaságnak is komoly károkat okoz.

A stressz önmagában nem betegség, akkor jelent problémát, ha tartósan fennáll. A munkahelyen akkor jelentkezik, ha a munkavállaló nem tud megfelelni a követelményeknek, illetve ha problémák merülnek fel a munkavégzésben, vagy a munkakörülményekben. Ez lehet akár kollégákkal való konfliktus, az elismerés, szakmai visszajelzés hiánya, a túlórázás, vagy a nem megfelelő munkahelyi környezet. A magyarok leginkább a túlzott elvárások, a gyors munkatempó, valamint a kollégákkal való nézeteltérések miatt stresszelnek a munkahelyen.

A krónikus munkahelyi stressz egészségkárosító hatásai (elhízás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri és rákos megbetegedés, depresszió) mellett gazdasági szempontból is jelentős, hiszen a hiányzásokon felül csökken a munka iránti motiváltság, és teljesítőképesség, nő a munkahelyi feszültség, illetve a munkabalesetek és a foglalkozási megbetegedések száma.

A munkavállalókkal kapcsolatos növekvő költségek, illetve a termelés csökkenése gazdasági szempontból több kiadást jelent, mint amennyit a megelőzésre kellene fordítani, ugyanis minden munkavédelembe fektetett forint többszörösen megtérül. Emiatt a munkahelyi negatív stressz kezelése és lehetséges megelőzése a munkavállalóknak és munkáltatóknak is közös érdeke, hiszen így az Európai Munkavédelmi Ügynökség szerint  évente akár a négyes metró árát is meg lehetne ezzel spórolni.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
vezetoi-coaching
2020. 07. 03. 16:36
A kritikai gondolkodásról...

A kritikai gondolkodás, ha nincs is kiveszőben, ritka... az nem kritikai gondolkodás, ha senkinek...

legacykft
2020. 07. 03. 09:00
A mondat, ami mindenféle szerepedben gátol

Van egy mondat, amit ha eleget mondogatsz magadnak, meggátolhat abban, hogy sikeresen töltsd be a számodra...

perfekt
2020. 07. 01. 08:43
Az új társadalombiztosítási járulék

Annak ellenére, hogy a magánszemélytől levonandó egyéni járulékok mértékében nem történik...

jobangel
2020. 06. 30. 15:30
A fizetési igényről másképp: tárgyalj róla!

Ez sajnos rendszeres „taktika”, és nagyon rossz taktika: az álláskeresők kétségbeesésükben...

ajovomunkahelye
2020. 06. 29. 14:44
Új feladatok és nehézségek várnak a vezetőkre

A koronavírus-járvány az FMCG (Fast-Moving Consumer Goods), vagyis a gyorsan forgó fogyasztási cikkek...

hrdoktor
2020. 06. 29. 04:59
Üss vagy fuss – avagy miképp lehet segítségünkre vagy éppen terhünkre a stresszreakció?

A stressz szóról legtöbbünknek egy negatív fogalom jut eszébe: ez valami káros; valami, amit szeretnénk...

tippekafejvadasztol
2020. 06. 19. 11:23
Álláskeresés karantén után

Nem kérdés, hogy jelen helyzetben azok is állást kereshetnek, akik eddig teljesen biztosnak hitték...

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk