2017. szeptember 26. kedd Jusztina

Nem csak az anyáknak nehéz: így változtatja meg a férfiak karrierjét a gyerek

Amikor egy pár a gyermekvállalás mellett dönt, teljesen átalakul az egész életük, és valóban minden megváltozik. Arról gyakran esik szó, hogy a nő karrierjére milyen hatással van az anyaság, arról azonban nem sok mindent lehet tudni, hogyan befolyásolja az apaság a férfi karrierjét. Utánajártunk, hogyan változik a férfi munkaerő-piaci helyzete és munkavállalói viselkedése, ha apává válik.

Nagyon sok tanulmány és értekezés taglalja, hogy a nők karrierjére miként hat az anyaság. Egy időre kiesnek a munkából, és általában a család kerül a fontossági lista tetejére függetlenül attól, hogy korábban mennyire volt számára fontos a karrierje. Hogy utóbbi hányadik helyre csúszik azon a bizonyos listán, már egyénenként változhat. A kisgyermekes nőknek sem a legkönnyebb a helyzete, hiszen amellett, hogy csemetéjük lebetegedhet, a munkaidejüket is bekorlátozhatják anyai teendők. Ettől függetlenül viszont ugyanolyan értékes munkaerők, mint bárki más, sőt, sok esetben lojálisabbak, koncentráltabbak és fegyelmezettebbek, mint a gyermektelenek.

De hogyan változtatja meg a férfiakat a gyermek születése? Ha nem ők maradnak otthon a gyermekkel, hogyan befolyásolhatná a munkájukat az apaság? Úgy tűnik, sokkal jobban, mint korábban gondoltuk volna. A szülővé válás minden embert valamilyen szinten megváltoztat, nemtől függetlenül.

Következetesebb, felelősségteljesebb, megfontoltabb és összeszedettebb lesz az ember azáltal, hogy gyermeke születik. Kialakul egy rendszer az életében, és meg kell tanulnia jól gazdálkodni az idejével. Ezek a tulajdonság- és életmódbeli változások pedig mind jó hatással vannak a munkavégzésére is"

- mondta a Pénzcentrumnak Földi Miklós Dániel szervezetpszichológus.

Mindenki fejében él egy apakép, aminek szeretne megfelelni, és mivel felelősséget érez a gyermekéért, ezt a modellt szeretné továbbadni. Ennek általában része az, hogy munkára, tisztességre, igazságra és becsületre nevelje a gyermekét. Mindezt pedig úgy tudja legjobban átadni, ha példát mutat.

Sok kutatás bizonyította már, hogy a magas érzelmi intelligenciával rendelkező emberekkel jobb együttdolgozni. Az apasággal az EQ is fejlődik, mert az első évek nehezek és stresszesek. Meg kell értenie, hogy mit szeretne a gyerek, és a felesége, jobban rá van kényszerülve, hogy a másik nézőpontját is megértse. Például, hogy nem azért sír a gyerek, mert rossz, hanem mert kiszolgáltatott. Türelmet tanul, és egy csomó olyan dolgot átél a gyermeke által, amin ő is anno keresztül ment. Nő az empátiája, a toleranciája és az együttműködési készsége"

- hangsúlyozta a szervezetpszichológus.

Miért jobb munkaerő?

Nagy felelősség rakodik a férfi vállára azáltal, hogy apa lesz, és egy ideig egyedüli családfenntartó is. Ennek következtében megfontoltabbá válik, nem fog hirtelen döntéseket hoz, és nehezebben vált állást is. Inkább az állandóságot, a megbízhatóságot és a kiszámíthatóságot keresi. A szakember szerint ezek a tulajdonságok pedig munkaadói oldalról mind azt erősítik, hogy számíthatnak egy biztos munkaerőre.

Összességében tehát elmondható, hogy egy férfi karrierjére kimondottan jó hatással van az apaság. Azáltal, hogy gyermeke születik, egy csomó olyan tulajdonságot vesz fel, amelyek a munkájában is nagy hasznát veszi, jobb munkaerő és munkatárs lesz.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Kőgazdaggá válhatsz te is, ha pontosan követed ezt a 6 lépéses tervet
Nem a lottóról van szó, ez tényleg megvalósítható.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Itt a nagy népvándorlási körkép: közel 30 év tragédiái számokban

1990 óta sok olyan esemény történt, ami megrengette a világot. Ezek között pedig jócskán voltak olyanok, melyek hatására emberek tömegeinek kellett elhagyniuk otthonaikat. A lenti infografika az elmúlt...
 

Filléres csodaszer, amitől többet nem lesz herpeszed

Sok bölcsességet lehet tanulni a nagyszülőktől, tőlük lehet megszerezni a legfinomabb sütirecepteket is, és olyan házi praktikákat is el lehet tőlük lesni, ami nagyban megkönnyítheti a hétköznapjainkat....
NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

09.21-09.27
Országos

Spar

09.21-09.27
Országos

Lidl

09.21-09.27
Országos

Auchan

09.21-09.27
Országos

Aldi

09.21-09.27
Országos

Tesco

09.21-09.27
Országos

Spar, Interspar

Borkatalógus
09.06-09.27
Országos

Diego

09.01-09.30
Országos