2017. november 25. szombat Katalin

Megy a harc a munkaerőért: egymásra licitálnak a multik

Egymás után emelik a béreket a nagyobb áruházláncok, legutóbb a SPAR munkásai örülhettek. A súlyos munkaerőhiánynak köszönhetően viszont még így is csak tartani tudják a létszámot.

Friss hír, hogy a SPAR dolgozói 13. havi fizetést kapnak 2017 novemberében, tehát a Tesco és az Auchan után újabb nagy kereskedelmi lánc emelte meg béreit. Az emelések ellenére azonban a bolti dolgozók nagyon elégedetlenek - írja közleményében a blokkk.com.

Jelenleg 200 ezer forint körül van a szektorban dolgozó fizikai munkások havi bruttó átlagkeresete. Idén augusztusban 17 százalékkal kerestek többet a kiskereskedelmi dolgozók, mint egy évvel korábban. Ebben benne vannak a nagy multik is, valamint a négy főnél nagyobb kisboltok is, amik között nyilván akadnak különbségek.

Bérpraktikák

A Tesco a sztrájk nyomán 179 ezer forintra emelte a bérminimumát, amire különböző pótlékok is jönnek. Első körben 161 ezer forintról emelt 165 ezerre, ami nagyon nem tetszett a dolgozóknak, így ezt tornázták fel a sztrájkolók 179 ezer forintra (akik szintén engedtek a maguk 200 ezres követeléséből végül 21 ezer forintot, de hát a különböző pótlékok miatt nehéz ezt fillérre pontosan értékelni). Végül egy tescós áruházi dolgozó 220-240 ezer forint közötti összeget is megkereshet.

Az Auchan előrehozott emeléssel rukkolt elő, ami nem is volt olyan nagyon váratlan, hiszen az elmúlt két esztendőben is októberben, majd novemberben emelték a béreket. Kiderült az is, hogy a 13,6 százalékos emelést követően az átlagosan elérhető havi bruttó jövedelem 247 ezer forint lesz. Ez friss információ, mivel az Auchan eddig mélyen hallgatott a nála elérhető fizetésekről, keresetekről.

Ugyan a SPAR meghirdette 2017-re a 13. havi fizetést, de arról még mindig nincs nyilvános adat, hogy mekkora járandóságot érhetnek el nála a bolti dolgozók. Annyi azért kiderült, hogy míg 2016-ban 4 milliárd forinttal többet költött bérre, 2017-ben ezt az összeget megduplázta (feltehetően a 13. havi fizetéssel együtt számolva).

A 13. havi fizetés annyit jelent a bérgazdálkodásban, hogy most megadják, de ez nem jelent kötelezettséget arra vonatkozóan, hogy 2018-ban is biztosan lesz ilyen juttatás (ha csak valamiben meg nem állapodtak a szakszervezettel, de erről jelenleg nincs hír). A SPAR nem is közölt többet, csak annyit, hogy 2018-ban folytatódnak a bérfejlesztések, a jövő év tervezése már folyamatban van.

Az Aldi és a Lidl eddig nem változtatott a honlapján hirdetett kereseti lehetőségeken. Az Aldinál nyolc órára vetítve a bolti eladó elérhető keresete 310 ezer forint, az árufeltöltőé 230 ezer forint körül jár (vasárnapi pótlék nélkül). Más kérdés, hogy részmunkaidősként (mert most például csak részmunkaidős állást hirdet) azért vékonyabb a boríték.

A Lidl bolti dolgozói a fővárosban 268, vidéken 247 ezer forintban reménykedhetnek (nyolc órára vetítve). Nála viszont nagyon tarka a részmunkaidők skálája, ami 3-tól 8 óráig terjed, szünet nélkül az óraszámok között.

Az eddigi bérfejlemények azt mutatják, hogy a legjobban fizető nagyáruházak mezőnye tömörebb lett, hiszen a legutóbb bért emelők közelebb jutottak a legjobban fizető diszkontokhoz. Hozzátartozik a képhez, hogy a nagyobb CBA-s áruházak némelyike is átlag felett fizet, viszont a kisboltok többsége az átlag alattiak táborát gyarapítja. A Coop is mintha alatta mozogna, amihez hozzátartozik, hogy a kistelepülések kisboltosainak a legnehezebb emelni a béreket.

2018-tól további minimálbér emelés lesz, miközben munkaerőhiány sem enyhült. Kérdés, hogy ki bírja majd a versenyt.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Biztos, hogy ide akarsz utazni? Térképen a világ legveszélyesebb országai

Az International SOS and Control Risks idén is összegyűjtötte, hogy a világ országaiba való utazás mekkora veszélyeket rejt a nyaralni vágyóknak. Az eredmények alapján érdemes lehet átgondolni, ki...
 

Egy tipp, amivel rendet varázsolhatsz a hűtőszekrényedben

Inkább be sem nézel a hűtőbe, mert akkora ott az összevisszaság? Szerencsére egy használt tojástartó segítségével könnyedén megoldható ez a probléma, így a hűtő polcai újra rendezettek lehetnek. ...
NÉPSZERŰ
FRISS

Spar

11.23-11.29
Országos

Interspar

11.23-11.29
Országos

Tesco

11.23-11.29
Országos

Lidl

11.23-11.29
Országos

Aldi

11.23-11.29
Országos

Auchan

11.23-11.29
Országos

Interspar

Játékkatalógus
11.22-12.24
Országos

Lidl

Játékkatalógus
11.16-12.24
Országos

  Ajánlatunk