2021. január 27. szerda Angelika
HR Centrum

Megjött a fizetés: sokan jártak rosszabbul, mint tavaly

  • Pénzcentrum.hu
  • 2012. február 6. hétfő 15:32

A Pénzcentrum.hu kérdésére válaszoló olvasók 37 százaléka nem kapott fizetésemelést, és emiatt csökkent a nettó bére. A Hay Group tanácsadó cég felmérése azt mutatja, hogy a cégek harmada úgy vágott bele az idei évbe, hogy nem alakította ki béremelési stratégiáját.


Január elején a vállalatok kiemelkedően magas aránya még nem tudott döntést hozni a béremelésekről. A cégek harmada úgy vágott bele az idei évbe, hogy nem látott tisztán a béremelések ügyében - derül ki a Hay Group felméréséből. A tanácsadó cég Magyarország 400-450 legnagyobb, legtöbb munkavállalót foglalkoztató vállalatát kérdezte meg a 2012-es béremelésekkel kapcsolatos elképzeléseikről.

A vállalatok az alacsony bérű dolgozók bérfejlesztésére fordítják a jövedelmek emelésére szolgáló forrásaik jelentős részét. Azok a cégek, amelyeknél dolgoznak alacsony keresetű munkavállalók, a béremelésre fordítható keret csaknem felét (46,1 százalékot) a kötelező béremelésre használják fel idén.

A válaszadó cégek 10 százaléka számolt be arról, hogy a teljes béremelési összeget az alacsonyabb keresetűekre fordítják. A vállalatok több mint harmada (36 százalék) azt állította, hogy a kötelező béremelés által nem érintett munkakörökben kisebb lesz a béremelés. E vállalatok körében a vezetők bérének emelkedése jelentősen elmarad majd a korábbi években tapasztaltaktól.

Mit mondanak a munkavállalók?

A Pénzcentrum.hu olvasói körében végzett felmérés
ből az derül ki, hogy a munkavállalók jelentős hányada egyáltalán nem kapott fizetésemelést, emiatt csökkent a nettó keresete. A több mint 6600 válaszadó 37 százaléka azt felelte, hogy nem emelkedett a bruttó jövedelme, és csökkent a nettó bére. Egyelőre tehát nem teljesül az a kormányzati ígéret, hogy senki nem jár rosszul az adó- és járulékrendszer kedvezőtlen változásai miatt. (Mint ismeretes, az idén megszűnt az adójóváírás, ráadásul a tavalyi 7,5 százalékról 8,5 százalékra nőtt az egyéni egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék mértéke. Emiatt a bruttó 202 ezer forint alatti jövedelmekből kevesebb nettó marad, mint tavaly.)

SZAVAZZ Te is! Neked is csökkent a fizetésed? Szavazz!

A lapunk kérdéseire válaszolók egyötödének ellenben fizetésemelés nélkül is nőtt a nettó keresete. Bruttó 220-670 ezer forint közötti jövedelmekből akkor is több marad a munkavállalók zsebében, ha egy fillérrel nem emelik a bruttó fizetésüket. Ennek oka, hogy évi 2 millió 424 ezer (havi átlagosan 202 ezer) forintig megszűnt a szuperbruttósítás, vagyis már csak a bruttó bér után kell megfizetni a 16 százalékos adót, nem pedig annak 1,27-szerese után.

Hiába maradt meg a szuperbruttó évi 2 millió 424 ezer forint fölött, a magasabb jövedelműek is profitálnak a kvázi kétkulcsos, kétsávos adórendszerrel, miután a jövedelmük egy részét alacsonyabb adóteher sújtja. Ráadásul őket nem érinti hátrányosan az adójóváírás kivezetése, mivel amúgy sem tudták azt igénybe venni. Az adójóváírás ugyanis teljes egészében bruttó 180 ezer forintig járt, a fölött pedig havi bruttó 260 ezer forint jövedelemig csökkenő mértékben lehetett igénybe venni.

A válaszadók egy nyolcada azt felelte, hogy kapott fizetésemelést, mégis csökkent a nettó bére. Ez azért meglepő, mert ez csak a bruttó 202 ezer forint alatti fizetéseknél fordulhat elő. Ez esetben viszont nem éri meg a munkáltatóknak annál kisebb mértékben emelni a fizetéseket, mint amennyi ahhoz kellene, hogy ne csökkenjen a dolgozóik nettó bére. Jelentős adókedvezményt kaphatnak ugyanis akkor, ha teljes egészében teljesítik a kormány által a nettó bérek megőrzésének teljesítéséhez elvárt béremelést. A kérdéseinkre felelők 8 százaléka válaszolta azt, hogy kapott fizetésemelést, és változatlan maradt a nettó bére

Az elvárt béremelésről és a kompenzációról ITT OLVASHATSZ! Így kell emelni jövőre a béreket - itt vannak a részletek

A juttatások is csökkennek

A megnövekvő bérköltségeket a vállalatok egy része a juttatások csökkentésével ellensúlyozza. Az idei az első év, amikor komolyan megtorpan a cafeteria terjedése: a Hay Group felmérése szerint a vállalatok 14 százaléka csökkenti az erre fordított keretösszeget. Az összes vállalat bruttó értéken átlagosan mindössze 1,4 százalékkal növeli a cafeteria összegét. Miután a béren kívüli juttatásokat az idei évtől 10 százalékos egészségügyi hozzájárulás is terheli, jelentősen csökken a munkavállalók juttatási csomagjának nettó értéke is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2021. 01. 25. 07:33
A szankciótörvényről - I.

A vállalkozások és a magánszemélyek szempontjából egyaránt lényeges jogszabályi változásokkal...

hrdoktor
2021. 01. 25. 06:45
Koronavírus: így enyhítsünk a szorongás új formáján

Természetes jelenség, hogy a COVID-19 járvány során aggódunk saját és szeretteink egészségéért....

coachco
2021. 01. 24. 15:10
Kiírni magunkból a családot

Az alcím friss könyvélményemre utal. És arra, amin sokat gondolkodom mostanában. Miért is annyira...

vezetoi-coaching
2021. 01. 24. 09:46
Széljegyzet egy bejegyzéshez... és a “mit lehetne tenni” örök kérdéséhez...

Oberfrank Zoltán blog-posztjához (“Miért vesznek fel a cégek munkatársakat”) a  Linkedin terjedelmi...

legacykft
2021. 01. 22. 20:00
4 érv a sokszínű csapatok mellett

Az nem kérdés, hogy a diverzitás témaköre mára már nagy népszerűségnek örvend a csapatok...

hrbonbon
2020. 12. 24. 00:05
Adventi ajándék egypercesek - 24. nap

2020-12-21 00:05 "„Ahogy a visszajelzéseknek, úgy az érdemek elismerésének is nagy szerepe van...

ajovomunkahelye
2020. 12. 18. 13:56
Globális Covid felmérés és Legjobb Munkahelyek Program a Liferaynél

2016-ban az egyik kereskedelmi tévé híradójában látta meg először a Liferay cég vezetése...

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked