2020. február 22. szombat Gerzson
HR Centrum

Magyar fiatalok, akik diploma nélkül is rommá keresik magukat: itt a lista a szakmájukról


Egy jó szakma felér egy diplomával és biztonságos anyagi egzisztenciát biztosít. Ezt a gondolatot talán jó néhány éve hallottuk először, azóta azonban egyre több tartalommal töltötték meg. A kijelentés legfontosabb célkitűzése talán az, hogy a gazdaságban mindig rendelkezésre álljon a megfelelő minőségű és számú szakember. Ehhez viszont elengedhetetlen a szakmák népszerűsítése, melynek szemléletét évről-évre a szakmák versenye is erősíti. Ezeknek a megmérettetéseknek célkitűzése a gyakorlatigényes, "fizikai" szakmák - beleértve a ráépülő, magasabban kvalifikált szakmákat is − társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése a szakmatanulás vonzóbbá tétele révén. A HelloVidék most a Szakma Kiváló Tanulója Verseny és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny nyomába eredt és megmutatjuk az idei terveket, lehetőségeket.

Az idei tanévben már tizenharmadik alkalommal hirdette meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával közösen a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt és az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt a nappali tagozaton végzős diákok számára.

A tavalyi évben 23 közlekedési csoportba tartozó szakképesítéssel bővült a szakmalista, így immár 64 szakképesítésben lehetett jelentkezni a versenyekre. Legtöbben ebben a tanévben is a vendéglátóipari szakmákban indulnak a megmérettetésen, amit a kereskedelmi és gépipari szakmák, építőipar követ. Megfigyelhető azonban, hogy a jelentkezések száma egy-két kivételtől eltekintve a beiskolázások számával arányos

- mondta el a HelloVidék kérdésére Katona Petra, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara marketing vezetője.

Általában a vendéglátóipari szakmák indulói vannak legtöbben, ezt a kereskedelmi és építőipari szakmák követik. A szakmai verseny központi elődöntőből, válogatóból és döntőből áll. Utóbbit a korábbi évekhez hasonlóan a Szakma Sztár Fesztivál keretében rendezik meg, idén 2020. április 20. és 22. között. A versenyek közös eredményhirdetésére 2020. 03. 22-én, szakképesítésenként kerül sor. A kiemelkedő eredményt elérő versenyzőket, a "szakma sztárjait" a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara meghívja a WorldSkills és EuroSkills nemzetközi versenyek hazai válogató versenyeire, melynek győzteseiből kerülnek ki azok a fiatal szakemberek, akik képviselhetik Magyarországot a nemzetközi szakmai versenyeken.

A következő szakmákban lehetsz döntős a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen:

 • villanyszerelő
 • géplakatos / szerkezetlakatos / szerszámkészítő / hegesztő / központifűtés- és csőhálózat-szerelő / gázfogyasztóberendezés- és csőhálózat-szerelő / vízvezeték- és vízkészülék-szerelő / hűtő- és klímaberendezés-szerelő, karbantartó / gépi forgácsoló
 • kőműves / burkoló / ács-állványozó / tetőfedő / festő, mázoló és tapétázó
 • bútorasztalos / épületasztalos / kárpitos
 • női szabó / férfiszabó / bőrdíszműves
 • cukrász / szakács / pincér
 • fodrász / kozmetikus / élelmiszer- és vegyiáru-eladó / műszakicikk eladó / ruházati eladó

Ezekben pedig az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen:

 • mechatronikai műszerész / erősáramú elektrotechnikus / elektronikai technikus / automatikai műszerész
 • épületgépész technikus / gépgyártástechnológiai technikus
 • magasépítő technikus
 • bútoripari technikus
 • vendéglős
 • kereskedő
A verseny közönsége a szakmai érdeklődőkön és a széles közvéleményen túl, azok a pályaválasztás előtt álló fiatalok, akik az egyes szakmák utánpótlását jelentik. Számukra jelentős motiváció, hogy a helyszínen láthatták versenyző társaikat, akiket majd követhetnek. A versenyzők pedig több ezer látogató előtt mutathatták meg tudásukat, szerezhettek dicsőséget önmaguk, szüleik, tanáraik, szakmájuk és iskolájuk számára

- magyarázta Katona Petra. Ha még többet akarsz megtudni a versenyek lebonyolításáról és azok részleteiről, akkor olvasd el a HelloVidék cikkét!

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 2 millió forintos hitelösszeget és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 40 436 forintos törlesztőrészlettel a CIB nyújtja (THM 8,17%), de nem sokkal marad el ettől a Raiffeisen 40 505 forintos törlesztőt (THM 8,97%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni az Erste, az MKB, valamint a Cetelem konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2020. 02. 20. 08:15
A veszteségelhatárolás szabálya egyéni vállalkozó által alapított egyszemélyes kft-ben

2019. július 10-től jelentősen módosult a 2009. évi CXV. törvény, amely az egyéni vállalkozóról...

legacykft
2020. 02. 19. 09:00
Miért mentem coachképzésre?

A magától értetődő válasz az lenne, hogy azért, mert coach akartam lenni. “Ma már úgyis mindenki...

coachco
2020. 02. 18. 12:38
A hálózatkutatástól a bölcsességig

Vannak az életünknek csúcspontjai. Kinek melyek ezek, sokat elmond rólunk, a személyiségünkről. Ha...

hrbonbon
2020. 02. 17. 09:46
A környezet, mint motiváló erő - dolgozz és "érezd magad otthon" a gyártósor mellett is

  Szakmai kihívást és a megbízásaink közt legjellemzőbb vezető-kiválasztási és –fejlesztési...

jobangel
2020. 02. 17. 07:00
Anyukák állásinterjún: Mi lesz, ha beteg lesz a gyerek?

Ismerjük a kérdést, és persze tudjuk: azt akarják a munkáltatók hallani, hogy meg tudod oldani...

hrdoktor
2020. 02. 17. 04:44
Ön is stresszel esténként? Ne tegye!

Sokan szenvednek attól, hogy este, lefekvés után is „jár az agyuk”, a napi történéseken...

vezetoi-coaching
2020. 02. 16. 16:33
Motivációról... (Mérei Ferenctől Kurt Lewin nyomán)

Közvetlen szükségletek: lényegében a Maslow piramisban megfogalmazott szükségletek, amelyek van...

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk