2019. február 16. szombat Julianna, Lilla
HR Centrum

Haladékot kaptak a magyar melósok: átképzik magukat, vagy mennek a levesbe


A világ vezető gazdasági szakértői szerint pár éven belül több szakma is mehet a levesbe a robotizáció miatt. Most kiderült, hány magyar vállalat váltotta le gépekre a munkáskezeket. A jövőben inkább a gépeket üzemeltető munkaerőre lesz szükség, így ezekbe a szakmákba kényszerülhetnek a magyar melósok.

Kiderült, hogy nagyjából mikor számíthatnak arra a magyarok, hogy a robotok elveszik a munkájukat - legalábbis az Eurostat adataiból komolyabb következtetéseket tudunk levonni. Ugyanis az uniós statisztikai hivatal megnézte, hogy a tagországokban milyen arányban működnek robotizált gyárak, munkahelyek.

Korábbi cikkünkben megírtuk: bár a Világgazdasági Fórum szakértői előrejelzése szerint 133 millió új munkahely jön létre globálisan 2022-ig a technológia és az automatizálás eredményeként, de ennek következtében 75 millió állás is megszűnhet a világon. Mint mondták, ebben főképpen a gyári dolgozók érintettek, akiknek munkáját robotokkal is lehet helyettesíteni.

Ugyanakkor a szakértők szerint a jövőben inkább azok a szakmák kerülhetnek előnybe, amelyek szorosan kapcsolónak a robotokhoz. Így például a mérnökökre, programozókra is nagy szükség lesz.

Élő szövet helyett fém váz?

Mint most kiderült, a magyar melósokat egyhamar nem fogja leváltani holmi fémötvözet, meg néhány számítógép: ugyanis az Eurostat szerint 2018-ban a magyarországi vállalkozások csupán három százaléka használt robotokat valamilyen feladat elvégzésére - ezzel sereghajtók vagyunk az EU-ban. Hasonlóan rossz a helyzet - azaz a kétkezi munkások szempontjából jó - Görörgországban, Romániában, Észtországban és Litvániában is.

Ezzel szemben tavaly Spanyolországban a cégek 11, Dániában és Finnországban 10 százaléka használ már robotmelósokat. Olaszországban a vállalatok kilenc százaléka foglalkoztat valamilyen robotot.

Kiderült, az EU-ban a legalább 10 főt foglalkoztató cégek 7 százalékának van már robotja, a 250 főt foglalkoztató nagyvállalatok negyede használ automatizált eszközöket.

A legtöbb robot az iparban robotol

A vállalatok többnyire ipari robotokat használnak (5%), ezt követik a szolgáltatási robotok (2%). Az ipari robotokat leggyakrabban a feldolgozóiparban használják (16%), a szolgáltatási robotokat pedig a feldolgozóiparban és a kiskereskedelemben (mindkettő 4%).

A vállalatok főként raktárkezelő rendszerekhez használják a szervizrobotokat, majd az emberek vagy áruk szállítását bízzák a robotokra (22%), a tisztítási vagy hulladékkezelési feladatokat, valamint az összeszerelési munkákat a robotok 21 százaléka végez.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 2 millió forintos hitelösszeget és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 44 388 forintos törlesztőrészlettel a Cetelem nyújtja (THM 12,57%), de nem sokkal marad el ettől a Cofidis 46 911 forintos törlesztőt (THM 15,34%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Budapest Bank, az OTP, valamint az Oney konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
coachco
2019. 02. 15. 13:03
Egy év a csúcson

Aki követi ezt a blogot, tudja, inkább vállalatvezetési, vállalkozási, illetve azéletünk szervezéséhez...

legacykft
2019. 02. 15. 09:00
Vezetőként ezért ne adj a csapatodnak visszajelzés helyett fejlesztési programot

Ma már egy vezető alapvető feladata, hogy fejlessze az embereit. Ennek kapcsán egyre többször fogalmazzák...

hellokarrierista
2019. 02. 13. 21:14
4+1 tudnivaló, ha kutyabarát munkahellyé váltok

Szóval hogy kutyabarát cég vagyunk, egy kutyabarát irodaházban. Igen, ez azt jelenti, hogy a kis-...

vezetoi-coaching
2019. 02. 13. 16:33
Laffer görbe és a legnehezebb vezetői dilemma...

A Laffer görbe megvan? Mindegy, egy kis recap... Egy fordított U, a két vége = zérót, a közepe...

perfekt
2019. 02. 13. 09:01
Változások az építési beruházás tárgyú közbeszerzésekkel összefüggésben

Az építési beruházás tárgyú közbeszerzések sajátos „alrendszert” képeznek a közbeszerzéseken...

laskainelli
2019. 02. 12. 08:43
Hogyan éljük meg a jelent negyven felett?

 A legtöbb ismerősöm szenved azzal, hogy megélje a jelent. Megvallom, én is szoktam ebbe a csapdába...

hrdoktor
2019. 02. 11. 13:23
Kajakóma a munkahelyen – hogy kerüljük el?

Mindenki ismeri azt az érzést, amikor egy kiadós ebéd után vissza kell térnie a munkához. Vagyis...

NÉPSZERŰ
FRISS