28 °C Budapest
NEWPORT, WALES, UNITED KINGDOM - 2021/01/08: A man walks pass TESCO logo and supermarket in Wales.The new, highly contagious strain of the virus has taken a firm foothold in Wales. One in four tests come back positive. The level four restriction is tightened and lockdown will continue until Jan 29th. (Photo by May James/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Kiszivárgott: 4,5 milliárd forintot kaszál a Tesco vezére egyetlen év alatt - megérdemli?

2024. május 23. 14:50

A Tesco 2024-es éves jelentése szerint az adózás előtti nyereség 159%-kal, 882 millió fontról 2,3 milliárd fontra nőtt, míg Ken Murphy vezérigazgató javadalmazása megduplázódott. Ez utóbbi tény a közösségi médiában felháborodást és bojkottfelhívásokat váltott ki, noha a cégvezetés díjazása a piaci szabványoknak megfelelő és a részvényesek által támogatott is volt - számolt be a HR Zone. .

A brit Tesco szupermarket a hónap elején tette közzé 2024-es éves jelentését, amely szerint az adózás előtti nyereség 159%-kal, 882 millió fontról 2,3 milliárd fontra nőtt. Ken Murphy, a vállalat vezérigazgatójának vadalmazása ebben az időszakban 4,4 millió fontról 9,9 millió fontra (ez mai forintárfolyamon közel 4,5 milliárd forint) emelkedett - erről a Pénzcentrum is beszámolt.

A sajtó ugyan visszafogottan reagált a hírre, viszont a közösségi médiában felháborodás ütötte fel a fejét. Sokan kapzsisággal vádolták Murphy-t és bojkottra szólítottak fel a Tesco ellen. Egy szakszervezeti vezető különösen élesen bírálta a döntést, mondván: ez arculcsapás a munkavállalók és vásárlók számára.

Murphy javadalmazása egy része fix fizetésből (1,6 millió font), bónuszból (3,4 millió font) és teljesítményt érintő kifizetésekből (4,9 millió font) állt össze. A teljes összeg több mint fele részvényekhez kötött, úgynevezett halasztott ösztönzőkből tevődik össze, ami tőzsdei vállalatoknál sűrű gyakorlat. Az igazgatótanács a saját javadalmazási politikáját nem találta helytelennek vagy rendellenesnek, és a részvényesek nagy többsége is támogatta ezt a módszert az éves közgyűléseken.

Az is vita tárgyát képezi, hogy egy igazgató megérdemli-e az ilyen magas díjazást. Egyesek szerint a magas vezetői fizetések segítik a vállalatokat abban, hogy vonzzák és megtartsák a legjobb tehetségeket, mások viszont úgy vélik, hogy ezek a nagy bérek kedvezőtlen társadalmi-gazdasági hatásokkal járhatnak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Tesco erős pénzforgalommal és jó mérleggel rendelkezik. Többek között csökkentette kibocsátásait és árcsökkentéseket hajtott végre, emellett az alkalmazottak órabérét is emelték. Ugyanakkor bizonyos területeken kevésbé jó teljesítményt nyújtottak; például csirketenyésztési gyakorlata miatt kritikák érték, és néhány dolgozójának fizetése nem érte el a minimálbért bizonyos időszakokban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.06 09:24
Kutatási eredmények szerint a gyakori digitális média használat körülbelül 10%-kal növeli az ADHD-ra...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 19. szerda
Gyárfás
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem