24 °C Budapest
Two young bakers working at the bakery.

Ez a nyár más lesz, mint az eddigiek: erre készülhetnek a magyar dolgozók

2024. május 14. 15:33

Makacsul tartja magát az a nézet, hogy a nyár uborkaszezon az álláskeresés és -kínálat területén. De mi az igazság? Vajon tényleg a fű sem nő nyáron a munkaerőpiacon, vagy a viszonyok megváltoztak? Az idei év mást hozhat – állítják a szakértők.

Nem mondunk újat azzal, hogy a nyár a nyaralások, szabadságolások időszaka. Ilyenkor mind a munkaadóknak, mind a dolgozóknak van lehetőségük egy bizonyos időt a munkahelyüktől távol tölteni, ami rendre felszínre hoz néhány jelenséget. Lássuk, melyek ezek, ezt követően pedig ejtsünk szót arról is, miben lehet más az idei év.

Az egyiket nevezzük munkahelyi ütközéseknek. Ennek lényege, hogy úgy a munkaadó, mint a munkavállaló a kellő távolságból – térben és időben – hajlamos úgymond újratervezni, vagyis a szabad idejében elmélyedni az életében addig történtekről, átértékelni azokat és az addig eltervezettekről valami újat, akár egészen mást vizionálni. Így amikor megérkeznek a nyaralásból felvértezve az új gondolatokkal borítékolható a konfliktus a felek között. Ebből is adódhat, hogy sokan már nyáron elkezdenek új lehetőségek után puhatolózni, illetve, hogy a vezetők egy része ilyenkor gondolja át a lehetséges elbocsátásokat. Ez lehet az eredője, hogy szeptemberben megugrik az elérhető pozíciók száma a cégeknél.

Egy másik ilyen jelenség, amely a nyári időszakban rendre a középpontba kerül, nem más, mint a karbantartások. Erre cége válogatja, mikor és mennyi időre kerül sor – sok helyen augusztus 20 körülire időzítik, és két hétre ütemezik –, de ilyenkor szinte biztosan szabadságra küldik a dolgozók többségét. És ehhez mindenkinek alkalmazkodni kell: annak is, aki egyébként máskor akarta kivenni a szabadságát, ami szintén generálhat elégedetlenséget.

Az idei év más lehet

A munkaerőpiac nyári mozdulatlansága tehát sokszor inkább csak a felszín. Alatta, mint egy vulkán gyomrában, nagy mozgolódások lehetnek. Az idei év pedig azért is más, mint az eddigiek, mert – mint azt a Man at Work vezetői is hangsúlyozták – a cégek jelenleg óvatosabbak, kivárnak, aminek hatására nyáron ugorhat majd meg a pozíciók meghirdetése. 

Eddig volt egy kiszámítható tendencia, hogy nyáron nem dübörög annyira a toborzás, de most úgy tűnik, hogy a cégek (ez a közelgő önkormányzati választásokkal is összefügghet, de számos más oka is lehet) elodázzák a munkaerő-felvételre vonatkozó döntéseiket. Így az is lehet, hogy az elmúlt évekkel ellentétben idén nyáron tömeges felvétel lesz; a vállalatok a vártnál előbb fogják meghirdetni az új pozíciókat

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 – magyarázta Baradits Bulcsú, a Man at Work munkaerő-kölcsönzési üzletágvezetője. Érdekes módon a munkaerő-közvetítési oldalon nem figyelhető meg ez a kivárás.

Azok a cégek, ahol komoly szükség van a szakképzett munkaerőre, továbbra is ugyanolyan, vagy még magasabb létszámban várják az új kollégákat. Bízunk benne, hogy ez egész nyáron így marad majd

 – tette hozzá Farkas Edit, a Man at Work munkaerő-közvetítési üzletágvezetője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.06 09:24
Kutatási eredmények szerint a gyakori digitális média használat körülbelül 10%-kal növeli az ADHD-ra...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm