21 °C Budapest
Two young bakers working at the bakery.

Ez a nyár más lesz, mint az eddigiek: erre készülhetnek a magyar dolgozók

2024. május 14. 15:33

Makacsul tartja magát az a nézet, hogy a nyár uborkaszezon az álláskeresés és -kínálat területén. De mi az igazság? Vajon tényleg a fű sem nő nyáron a munkaerőpiacon, vagy a viszonyok megváltoztak? Az idei év mást hozhat – állítják a szakértők.

Nem mondunk újat azzal, hogy a nyár a nyaralások, szabadságolások időszaka. Ilyenkor mind a munkaadóknak, mind a dolgozóknak van lehetőségük egy bizonyos időt a munkahelyüktől távol tölteni, ami rendre felszínre hoz néhány jelenséget. Lássuk, melyek ezek, ezt követően pedig ejtsünk szót arról is, miben lehet más az idei év.

Az egyiket nevezzük munkahelyi ütközéseknek. Ennek lényege, hogy úgy a munkaadó, mint a munkavállaló a kellő távolságból – térben és időben – hajlamos úgymond újratervezni, vagyis a szabad idejében elmélyedni az életében addig történtekről, átértékelni azokat és az addig eltervezettekről valami újat, akár egészen mást vizionálni. Így amikor megérkeznek a nyaralásból felvértezve az új gondolatokkal borítékolható a konfliktus a felek között. Ebből is adódhat, hogy sokan már nyáron elkezdenek új lehetőségek után puhatolózni, illetve, hogy a vezetők egy része ilyenkor gondolja át a lehetséges elbocsátásokat. Ez lehet az eredője, hogy szeptemberben megugrik az elérhető pozíciók száma a cégeknél.

Egy másik ilyen jelenség, amely a nyári időszakban rendre a középpontba kerül, nem más, mint a karbantartások. Erre cége válogatja, mikor és mennyi időre kerül sor – sok helyen augusztus 20 körülire időzítik, és két hétre ütemezik –, de ilyenkor szinte biztosan szabadságra küldik a dolgozók többségét. És ehhez mindenkinek alkalmazkodni kell: annak is, aki egyébként máskor akarta kivenni a szabadságát, ami szintén generálhat elégedetlenséget.

Az idei év más lehet

A munkaerőpiac nyári mozdulatlansága tehát sokszor inkább csak a felszín. Alatta, mint egy vulkán gyomrában, nagy mozgolódások lehetnek. Az idei év pedig azért is más, mint az eddigiek, mert – mint azt a Man at Work vezetői is hangsúlyozták – a cégek jelenleg óvatosabbak, kivárnak, aminek hatására nyáron ugorhat majd meg a pozíciók meghirdetése. 

Eddig volt egy kiszámítható tendencia, hogy nyáron nem dübörög annyira a toborzás, de most úgy tűnik, hogy a cégek (ez a közelgő önkormányzati választásokkal is összefügghet, de számos más oka is lehet) elodázzák a munkaerő-felvételre vonatkozó döntéseiket. Így az is lehet, hogy az elmúlt évekkel ellentétben idén nyáron tömeges felvétel lesz; a vállalatok a vártnál előbb fogják meghirdetni az új pozíciókat

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 – magyarázta Baradits Bulcsú, a Man at Work munkaerő-kölcsönzési üzletágvezetője. Érdekes módon a munkaerő-közvetítési oldalon nem figyelhető meg ez a kivárás.

Azok a cégek, ahol komoly szükség van a szakképzett munkaerőre, továbbra is ugyanolyan, vagy még magasabb létszámban várják az új kollégákat. Bízunk benne, hogy ez egész nyáron így marad majd

 – tette hozzá Farkas Edit, a Man at Work munkaerő-közvetítési üzletágvezetője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm