Butcher cutting meat food industry concept

Milliós fizetéssel csábítják a magyar húsipari melósokat Svájcba: a nyelvtudás sem elvárás

2024. április 9. 15:58

Hentes, marhacsontozó munkakörbe keres egy svájci húsüzem magyarokat, a nyelvtudás nincs az elvárások között, viszont tapasztalat nélkül nem tölthető be az állás. A fizetés havonta több, mint 1 millió forint, míg itthon a 400 ezret is alig éri el a hentesek fizetése havonta. Kiutazásban nyújtanak segítséget és bizonyos mennyiségű bérleti díj fejében a szállást is biztosítják a szerződésben álló toborzó irodán keresztül. 

Megnéztük milyen munkára keresnek magyar munkaerőt Svájcban, majd összevetettük a munkakörben kapható kinti béreket a magyar hirdetések bérajánlataival. Tapasztalattal rendelkező hentesek vagy már betanult munkavállalók jelentkezését várják, akár azonnali kezdéssel is egy svájci húsüzembe. Minimális német nyelvtudással vagy nyelvtudás nélkül is lehet jelentkezni. 

A hentesen felül keresnek még marhacsontozót is, de ehhez a munkakörhöz is elvárnak tapasztalatot, azonban ezen felül a végzettséget illetően flexibilisek. A jelentkezéseket fényképes önéletrajzzal várják, a további dokumentumokat illetően vállalják, hogy akár nyelvi segítséget is nyújtanak. 

Az illetmény részét képezi a bruttó átlagos 27 frankos órabér, és egyéb juttatások is, mint az étkezési hozzájárulás, valamint a munkába járás biztosítása. Bérleti díj fejében lakhatást is nyújtanak, ha valaki nem akar maga keresni albérletet, ezen felül az svájci egészségbiztosítás intézésben is adnak iránymutatást. Munkakörülmények illetően egy adott cégnél hétfőtől- péntekig van a munkaidő. Szerszámot mindig az adott cég ad. Tehát a lakhatási költséget és a betegbiztosítást kell egy hónapban a fix kiadások közzé kalkulálni.

Valóban megéri kimenni?

Ahogy már fentebb említettük a hirdetésben átlagosan bruttó 27 svájci frankos órabért kínálni (25-29 frank van a kiírásban). Egy korábbi cikkünkből tudható, hogy Svájcban a nettó bér nagyjából a bruttó 78%-a, de ebben a betegbiztosítás nincsen benne. Tehát a 27 frankból óránként kb. 21,5 frankot kaphatunk készhez. Amivel, ha egy 40 órás munkakörrel számolunk hetente nettó 860 frankot vihetünk haza, tehát 4 hetes hónappal számolva 3 440 frankot. Aktuális árfolyamon számolva (2024.04.08.) ez nagyjából 1 368 810 forintot jelent. 

Azonban fontos kiemelni, hogy más ennyi fizetésből kint megélni, mint itthon, mivel arányosan Svájcban minden drágább is. Így megnéztük, hogy havonta ez a 1 368 810 forint, mennyi pénznek felel meg itthon. Ehhez szükségük van a vásárlóerő-paritásos átváltási tényező (GDP) és a piaci árfolyam árszínvonalának arányára a két összevetendő ország esetén. Így egy rövid számolást követően megkapjuk, hogy 

ha svájcban keresünk nagyjából 1,3 millió forintnak megfelelő svájci frankot, az ugyanolyan, mintha itthon megkeresnénk havonta 1 196 048 forintot.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A következő táblázatban, a már felsorolt értékeket láthatjuk levezetve. 

Mennyit keresnek itthon a húsiparban? 

A KSH legfrissebb adatai szerint 2023 novemberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 621 200, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 427 700 forint volt. Mióta kijött a KSH legfrissebb foglalkozásokhoz tartozó bruttó bérek listája több elemzést is készítettünk. Megnéztük a legjobban és legrosszabbul fizető állásokat, külön megvizsgáltuk azokat, melyek nem igényelnek felsőfokú végzettséget és arra is kitértünk, hogy korosztályos bontásban mennyit lehet keresni. 

Ebből az adatbázisból kiderül, hogy a húsfeldolgozók átlagosan bruttó 400 207 forint volt 2023-ban. Megkerestük, hogy az aktuálisan hazánkban meghirdetett hentes és húsfeldolgozó pozíciókban milyen béreket ajánlanak. A következő táblázatban három különböző cég pályázatának nettó bérkínálatát és a hozzá meghatározott munkaidőt gyűjtöttük ki. 

Jól látható, hogy a svájci ajánlott bérhez viszonyítva jóval kevesebbet lehet itthon keresni a szektorban, és az elvárások között a tapasztalat és szakirányú végzettség elvárás. A fizetésen felül a további juttatások közzé cégenként olyan ajánlatokat olvashatunk, mint a munkaruha, vidékieknek bejárási támogatás, tiszta, kulturált munkakörnyezet és a dolgozói kedvezmény. A munkakört tekintve a hús feldolgozásán felül a vásárlók pultból történő kiszolgálása is a munkakör része. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erősen kezdi a hetet a forint

Az év eleje óta a forint 2,3 százalékkal gyengült az euróval, 5,2 százalékkal a dollárral szemben, de 2,7 százalékkal áll erősebben a svájci frank ellenében.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem