Hungarian Forint Holding In Hand

Rengeteg magyar dolgozó búcsúzhat a béren kívüli juttatásoktól? Kiderült, mire készülnek a cégek

2023. szeptember 6. 20:33

Az elmúlt hónapokban tapasztalható infláció nemcsak az árazásra gyakorolt komoly hatást, hanem az alapbérekben is változásokat figyelhetünk meg. Egy könyvelővállalat ötven magyar ügyfél adatait vizsgálta a bérelemek változásával kapcsolatban, melyek között nagyjából egyforma arányban szerepeltek kis, közepes és nagy munkavállalói létszámmal rendelkező (jellemzően szellemi foglalkoztatású) cégek.

Az Process Solutions az elemzés során a 2022. júniusában érvényben lévő alapbéreket hasonlította össze a 2023. júniusi alapbérekkel, valamint arra is keresték a választ, hogy változtattak-e a cégek a cafeteria rendszerükön 2022-ről 2023-ra, illetve vezettek-e be új, egyéb pénzbeni juttatást, pl. költségtérítést vagy bónuszt.

Az összes vizsgált cégre az átlagos alapbér növekedés 17,02% volt, ettől csak kissé marad el a medián, ami 16,18% a bérváltozásokra vonatkozóan. A kisebb létszámú cégek esetében mind az átlag, mind a medián a teljes populációra vetített értékek körül mozog (átlag 17,25%, medián 16,77%). A legmagasabb növekedés a közepes méretű cégeknél figyelhető meg, itt az átlag 18,34%, a medián is hasonlóan magasabb, 17,2%. A legkisebb bérnövekedés a nagy létszámú cégeknél volt, itt az átlag csupán 14,87%, a medián pedig 15,09%.

Fordított trend tapasztalható a cafeteria megváltoztatása és egyéb, új bérelemek bevezetését tekintve. Leginkább a nagyobb vállalatoknál figyelhető meg, hogy változtattak a cafeteria rendszerükön – megemelték a keretet vagy új elemet vezettek be –, ez a szám pedig egyre csökken, párhuzamosan a foglalkoztatottak számával. A vizsgált cégek körében az egyik legnépszerűbb új juttatás a "car sharing” volt. Új bérelem bevezetése is főként a nagyobb létszámmal rendelkező vállaltoknál volt jellemző, leginkább távmunka, home office költségtámogatás formájában, míg a kis létszámú cégek esetében egyáltalán nem történt ilyen változás.

Nem mutatkozik szignifikáns különbség azonban attól függően, hogy a vállalatoknál inkább fizikai vagy szellemi munkát végző foglalkoztatás jellemző, habár szellemi foglalkoztatású munkavállalók esetében a cégek nagyobb arányban vezettek be valamilyen egyéb plusz juttatást az alapbér változása mellett.  

A Process Solutions nem csupán magyar vállalatok körében végzett felmérést, hanem hasonló módon a szlovák és cseh piac éves adatait is összehasonlította. Mind a PS szlovák, mind a cseh irodája által elemzett adatok alapján elmondható, hogy a bérváltozás mértéke kisebb, és jobban közelít egymáshoz az átlagos bérváltozás és a medián. A vizsgált szlovák cégek esetében az átlagos bérváltozás 10,98%, a medián pedig 10,24%, a kutatásba bevont cseh cégek esetében még kisebb mértékkel találkozunk, az átlagos bérváltozás csupán 7,54%, a medián pedig 7,83%-os értéket mutat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem